Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det faglige Danmark må udvikle sig eller gå til grunde

Fagbevægelsen er på vej til at blive bortrangeret til irrelevansens losseplads.

Jakob Engel-Schmidt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Solen skinner, og rundt omkring i landets parker og kommunale anlæg samles tusindvis af danskere for at fejre arbejdernes internationale kampdag. For nogle er dagen en kærkommen lejlighed til at nyde forårssolen og svale fadøl. For andre markerer dagen kulminationen på kampen mellem profitmaksimerende kapitalister i industrien og den undertrykte arbejderklasse.

For hovedparten af deltagerne vil begejstringen for arbejdskampen dog være fraværende og erstattet med skuffe og vrede over regeringens mange løftebrud og vælgersvig.

For tillidsfolk og medarbejdere i landets fagforeninger må dagen være bittersød. Efter 10 år med en skiftende VK-regeringer, havde fagforeningsbosserne set frem til en plads i politiske solskin.

Forventningerne er gjort til skamme, og fagbevægelsen anno 2013 lever en politisk skyggetilværelse. Årsagerne er ligeligt delt mellem regeringens skarpe fokus på at holde Venstres valgløfter og fagbevægelsens manglende evne til fornyelse.

Siden Helle og Co. overtog ministerbilerne, er den historiske alliance mellem de faglige organisationer og særlig S & SF rustet til ukendelighed.

LÆS MERE

Særlig to begivenheder udstiller bruddet. Første markante begivenhed er de strandede trepartsforhandlinger, hvor man ikke kunne enes om andet end distancen mellem de divergerende holdninger. Mest markant er dog den hårdhed, hvormed Corydon og hans embedsmænd har håndteret overenskomstforhandlingerne med hhv. gymnasielærerne og folkeskolelærere.

Jeg er klar over, at fagbevægelsen næppe sætter pris på mine synspunkter. Ikke desto er Venstre det parti i Danmark, der repræsenterer flest mennesker i arbejde – og de facto er landets førende arbejdsparti.

Derfor har jeg tilladt mig at samle en række tanker og holdninger til, hvordan de faglige organisationer kan genvinde deres politiske indflydelse og fastholde deres relevans overfor deres respektive målgrupper.

Venstre er det parti i Danmark, der repræsenterer flest mennesker i arbejde – og er de facto landets førende arbejdsparti

Første forandringsområde er fagbevægelsens politiske forankring på venstrefløjen. I stedet for at bruge millioner af medlemmers surt opsparede kontingentkroner på at genere blå blok er det tid til at samarbejde bredt og fordomsfrit.

Fagbevægelsens eksistensberettigelse står og falder med, om den er i stand til at svare på, hvordan det danske velstandssamfund kan udvikle sig i takt med de internationale udfordringer, der skylder ind over vores åbne grænser i stedet for hidsigt at forsvare historiske rettigheder.

På fremtidens arbejdsmarked er forholdet mellem arbejdsgiver og arbejdstager ikke en stadig kamp, men derimod en konkurrencemæssig alliance til fælles bedste. Den moderne fagbevægelsen er en aktiv sparringspartner, der engagerer sig i produktivitet, konkurrencevilkår og konstant dygtiggørelse af sin medlemsgruppe.

Vigtigt af alt er fagbevægelsens evne til at skabe vækst. Bevægelsen råder over enorme pengetanke, der aktivt kan bruges til at skabe arbejdspladser og investeres i vækst.

I stedet for at fokusere på at fylde strejkekasserne op bør fagbevægelsen tage vækstansvar og investere i nye virksomheder og løsninger, der skaber job.

Jeg er sikker på, at et nyt vækstorienteret fokus vil medvirke til at revitalisere den klassiske fagbevægelse og medvirke til igen at gøre den til en relevant partner for medlemmer og beslutningstagere.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden