Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Alderskrav. At tilvælge sin religion er et så stort valg, at man bør være mindst 16 år gammel for at træffe det, mener filosof Thomas Søbirk Petersen.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Alderskrav. At tilvælge sin religion er et så stort valg, at man bør være mindst 16 år gammel for at træffe det, mener filosof Thomas Søbirk Petersen.

Filosofferne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Konfirmation af børn er umoralsk

Konfirmationsalderen bør hæves til 16 år, foreslår Thomas Søbirk.

Filosofferne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg var 13 år og 7 dage, da jeg i 1977 blev konfirmeret i Fredensvangkirken i Viby ved Aarhus.

I stil med nutidens konfirmander gik jeg til konfirmationsforberedelse et par timer om ugen i det meste af et skoleår.

Personligt fandt jeg det interessant at lære noget om de kristne ritualer og få lidt at vide om forskellen mellem centrale begreber som tro, viden og bekræftelse/konfirmation.

Men set i bakspejlet forekommer det mig umoralsk, at børn i denne alder og i skoletiden skal forholde sig til, om de vil bekræfte deres tro på Gud og kristendommen. Lad mig give tre argumenter for denne overbevisning.

LÆS MERE

For det første tror jeg, at de fleste vil være enige med mig i, at det at vælge en religion eller vælge, om man ønsker at konfirmere sin tro på Gud, er vigtige handlinger, der rangerer højere end andre valg - såsom at vælge cykel eller tøj.

Når en person, konfirmand eller ej, skal foretage vigtige valg i sit liv, så bør tre betingelser være opfyldt.

Personen skal være (1) velinformeret om, hvad det er, man vælger, og hvilke konsekvenser valget kan have, og (2) kompetent til at forstå denne information i lyset af sine egne mål og livsplaner, og (3) personen må ikke bliver påvirket eller manipuleret på en måde, der gør, at personen ikke selv kan tage et selvstændigt valg.

I moralfilosofien og i retssystemet er det ofte standard, at alle tre betingelser skal være opfyldt, for at vi med rimelighed kan sige, at en person er beslutningsdygtig og ansvarlig for sine valg.

Men disse betingelser er vanskelige at opfylde, når man er mellem 13 og 15 år. For eksempel er det mere vanskeligt at værge sig mod manipulation og gruppepres, når man er 13 år, end hvis man er 18 år.

Ved køb af tobak, øl, spiritus og medicin skal man være mindst 16 år. Disse alderskrav understøtter, at det kræver en vis modenhed at træffe vigtige valg

Modenheden er selvfølgeligt en meget individuel størrelse. Men gennemsnitligt stiger modenheden og personers kompetence til at træffe gennemtænkte valg, fra vi er 13 år til eksempelvis18 år.

Nogle børn er meget afklarede og kompetente beslutningstagere i religiøse forhold, men det gælder nok ikke hovedparten af de nuværende 13-15 årige.

Til sammenligning er valgretsalderen 18 år. Det samme gælder, når man skal have kørekort. Ved køb af tobak, øl, spiritus og medicin skal man være mindst 16 år. Disse alderskrav understøtter, at det kræver en vis modenhed at træffe vigtige valg, der kan påvirke ens livskvalitet og andres.

Jeg vil derfor foreslå, at man hæver konfirmationsalderen fra de nuværende 13-15 år til minimum 16 år.

Ved at bibeholde den unge alder, sætter folkekirken børn i en urimelig valgsituation – en valgsituation, som man bør overlade til modne og kompetente beslutningstagere.

Det kunne jo også være, at unge vil være mere motiveret til at dyrke deres religion eller lytte til konfirmationsforberedelser, hvis de var mindst 16 år.

Et andet argument, der taler for at hæve alderen for konfirmander, handler om at beskytte meget unge konfirmander, der ofte bruger den såkaldte Blå Mandag på overdrevent forbrug, druk, hash og ubeskyttet sex.

Så vidt jeg er orienteret, spillede dette argument en rolle, da konfirmationstidspunktet for år tilbage, i visse dele af landet, blev hævet fra 7. til 8. klasse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På min Blå Mandag blev jeg under gruppepres og almindelig umodenhed lokket til at se min første pornofilm, drikke min første vodka og guldøl (jeg kan ikke anbefale blandingen!) og bruge masser af penge på at spise på en dyr restaurant, inden jeg klokken 22 blev kørt hjem i en dyr taxa, efter at have kastet op på mine spritnye fløjlsbukser.

Desuden passer mange unges adfærd og de tusinder af kroner, der bliver brugt på konfirmationer og på gave til konfirmander, meget dårligt med mange budskaber i biblen.

På baggrund af disse observationer mener jeg, at der er gode grunde til at hæve konfirmationsalderen til 16 år.

LÆS MERE

Et tredje argument handler ikke om konfirmandernes alder, men om at sammenkoblingen mellem konfirmation og skolegang er moralsk problematisk.

Vi det ikke være bedre og mindre forstyrrende for skolernes arbejde, hvis konfirmanderne gik til konfirmationsforberedelse efter skoletid? Dette bliver faktisk praktiseret i nogle kommuner ( f.eks. i Københavns kommune).

Især når mange elever har brug for mere faglig undervisning. Tænk, hvis jeg som ateist tog mine børn ud af skolen to timer om ugen i det meste af et år, for at de kunne lære mere om for eksempel menneskerettighederne, og om hvorledes religionen igennem århundrede har undertrykt videnskab, kvinder og opildnet til korstoge og hellig krig.

Mange unges adfærd og de tusinder af kroner, der bliver brugt på konfirmationer og på gave til konfirmander, passer meget dårligt med mange budskaber i biblen

Dette er i dag ikke muligt, men det burde det være i en verden, hvor kristne kan få fri fra skolen og dyrke og konfirmere deres religion.

En mere simple ordning er dog, at eleverne bliver tilstrækkeligt oplyst om religion og livsanskuelser, mens de faktisk befinder sig i skolen og lade religionsforberedelser foregå efter skoletid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som indvending mod det synspunkt, jeg har argumenteret for, har tidligere biskop over Haderslev stift Niels Henrik Arendt udtalt, at det vil være katastrofalt for den danske folkekirke, hvis konfirmationsforberedelserne blev flyttet til om eftermiddagen med den begrundelse, at så vil kirken bliver ramt af et dramatisk faldende medlemstal.

Men er det rimeligt at folkekirkens egeninteresse skal være tungen på vægtskålen i debatten om det rimeligt i udsætte børn for en urimelig valgsituation – oven i købet i deres skoletid?

Bør vi ikke primært fokuerere på barnets tarv og øge børns muligheder for at træffe modne beslutninger om vigtige valg her i livet?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden