Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Jens-André Herbener
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gammeldanskere hader også jøder

Ikke kun radikaliserede muslimer, men også almindelige danskere, truer jøderne.

Jens-André Herbener
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et spøgelse går gennem Europa. Dets navn er antisemitisme. Efter at mange efter Anden Verdenskrig troede, at antisemitismen var død og begravet i Europa, er den vendt tilbage og har fået voldsomt vind i sejlene.

5. februar blev Dan Uzan brutalt myrdet, da han stod vagt foran synagogen i Krystalgade i København. Omtrent samtidig blev en jødisk kirkegård i Frankrig totalt raseret.

9. januar blev fire jøder dræbt i et jødisk supermarked i Paris. 24. maj 2014 blev fire myrdet på Det Jødiske Museum i Bruxelles. 19. marts 2012 blev en franskjødisk skole angrebet. Fire blev myrdet, heraf tre børn.

Talrige tilfælde af trusler, hærværk, chikane og verbal tilsvining kunne tilføjes dette rædselskabinet.

Ifølge seniorforsker fra DIIS Cecilie Banke er jødehadet i dag på sit højeste siden holocaust. I Storbritannien og Frankrig er der fra 2013 til 2014 sket intet mindre end en fordobling af antisemitiske ugerninger.

Hidtil har det hovedsagelig været muslimer med palæstinensisk og arabisk baggrund, der har stået bag jødehadet, hvilket ikke mindst hænger sammen med den langvarige konflikt mellem Israel og Palæstina. Men i de senere år er der kommet nye aktører på banen, også herhjemme. Her er det især knyttet til en stadig mere eksplosiv og omsiggribende debat om rituel drengeomskæring, der i Danmark praktiseres af jøder og muslimer. Ifølge post.doc. Rikke Peters fra Aarhus Universitet er det »et bredt udsnit af befolkningen«, der nu også kommer med »meget hadefulde udtalelser« mod jøder.

Vidste man ikke bedre, kunne man tro, at en betragtelig del af denne hate speech stammer fra Nazityskland anno 1933-35

Melhvide kulturkristne gammeldanskere kan altså også være med. Og der er nok at tage af fra de seneste års facebookdebat om drengeomskæring uden medicinsk indikation.

LÆS DEBAT

Således finder man mange hadefulde udfald mod jøder på Facebook som f.eks. dem, der kan ses her på siden. Jeg har løbende fulgt med i netdebatter om rituel omskæring, og jeg har modtaget materiale fra en anden, der også har gjort det. Resultatet er blevet en omfattende dokumentation med en lang række skærmdumps med hate speech.

Her kan man finde alt fra opfordringer til henrettelse, voldstrusler mod navngivne personer, ligestilling af jøder med nazister, dæmoniseringer og gamle antisemitiske stereotyper til opfordringer til, at jøderne skal forlade landet. Vidste man ikke bedre, kunne man tro, at en betragtelig del af denne hate speech stammer fra Nazityskland anno 1933-35. Men det er ikke tilfældet. Den stammer fra Danmark 2013-15.

Det skal understreges, at i nogle tilfælde indbefatter dæmoniseringen tillige muslimer, men i de fleste tilfælde er den kun rettet mod jøder. Og langt de fleste afsendere har gammeldanske navne.

Mange andre modstandere af rituel drengeomskæring benytter en voldsom hate speech mod især jøder

Dertil kommer, at ingen af dem optræder anonymt. Man må altså gå ud fra, at de står ved deres antijødiske udtalelser 100 procent. Endelig er adskillige af dem, der jævnligt retter en verbal flammekaster mod jøder for at omskære drengebørn, veluddannede mennesker.

LÆS MAGASINET

Det skal også understreges, at der er adskillige sagligt argumenterende kritikere af omskæring uden medicinsk indikation, kritikere, der ellers ikke har noget imod jøder eller muslimer. De mener blot, at denne type omskæring bør være den enkeltes egen beslutning som voksen. Helt legitimt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det ændrer ikke ved, at mange andre modstandere af rituel drengeomskæring benytter en voldsom hate speech mod især jøder. Det ændrer heller ikke ved, at kampen for et forbud mod denne type omskæring – og modstanden mod det – generelt fungerer som katalysator for eller er instrumental i et voksende jødehad i Danmark.

Ifølge post.doc. Rikke Peters er antallet af antijødiske kommentarer på nettet »efter alt at dømme vokset markant de seneste år«. Faktisk finder man udfald mod jøder i næsten alle større facebookdebatter om rituel drengeomskæring. I perioder formelig vrimler det med dem.Problemet bliver forværret af, at rituel drengeomskæring generelt bliver dæmoniseret. Således bliver den rutinemæssigt stemplet som vold, børnelemlæstelse og børnemishandling og i mange tilfælde tillige som ondskab, psykopati, sadisme, voldtægt, tortur, pædofili og lignende af samme skuffe.

Man skal ikke underkende farligheden af det, det sker i Danmark i disse år

Da man kun vanskeligt kan skrælle strålerne fra solen, er der ikke langt fra en dæmonisering af den rituelle drengeomskæring til en dehumanisering af dem, der praktiserer den.

Mange har ganske givet ikke været jødehadere i udgangspunktet. Men fordi jøder har udvist størst modstand mod et forbud mod rituel drengeomskæring, ja, så er der efterhånden sket en antijødisk radikalisering af en del gammeldanskere. Oven i den antimuslimske radikalisering, der allerede finder sted.

LÆS TAREK HUSSEIN

Der er ikke meget, der tyder på, at hadet er stilnet af efter terrormordet på Dan Uzan i Krystalgade. Et ønske om en øget beskyttelse af danske jøder i kølvandet på dette udløste sidste weekend en ny antijødisk shitstorm. Denne gang på TV 2 Nyhedernes facebookside.

Her finder man alt fra klassiske antisemitiske stereotyper til opfordringer til jøder om at »rejse hjem til Lorteisrael«. Naturligvis er hate speech ikke det samme som terrorhandlinger, men bliver den omfattende og langvarig nok, kan den gøde jorden for et generelt antijødisk klima. Og et sådant kan motivere og legitimere diskrimination, vold og det, der er værre. Det er en gammelkendt mekanisme med forfærdelige fortilfælde.

Man skal ikke underkende farligheden af det, det sker i Danmark i disse år. Det gælder ikke blot blandt en del radikaliserede muslimer, men i stigende grad også blandt helt almindelige danskere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Begge dele bør der sættes mest muligt ind imod. Og det kan kun gå for langsomt.

--------------------------

Rettelse: I en tidligere version stod der ved en fejl, at drabene i det jødiske supermarked i Paris skete 9. februar.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden