Illustration: Christina Sonet.

Illustration: Christina Sonet.

Jens-André Herbener

Kapitel 6: Luther gav Danmark sharia-love

Lutheranisme var ingen hindring for de kraftige skærpelser af strafferetten, der indtraf i Danmark efter reformationen. Læs kapitel seks i serien om Martin Luther og reformationens konsekvenser.

Jens-André Herbener
FOR ABONNENTER

Når folk skal fremhæve en barbarisk epoke i historien, er det ofte middelalderen, de trækker frem. Den var da også mere barbarisk end det moderne Danmark, men efter reformationen blev det værre herhjemme. På nogle områder meget værre.

F.eks. blev Bibelens Moselov nu i stor stil lagt til grund for den statslige strafferet. Dermed fik landet en religiøs lovgivning, der havde klare lighedstræk med nogle af de mest grusomme dele af den sharia, som fundamentalistiske islamiske lande som Saudi-Arabien, Iran og Sudan har i dag. Ja, i visse tilfælde overgik de lutheranske straffe de islamiske i udspekuleret grusomhed og afskrækkelse.

Baggrunden var, at Luther havde afvist den katolske kirkes kanoniske lov som menneskeværk. Derved opstod imidlertid et retstomrum, og det fyldte lutheranske stater ofte ud med Moseloven, som de anså for Guds egen lov.

Konkret affødte reformationen herhjemme drakoniske skærpelser af statens straffelov. Man indførte nu for første gang ’gengældelsens lov’, der bl.a. indebar dødsstraf, hvor man i middelalderen ofte havde nøjedes med bøder og bodshandlinger. Allerede kort efter reformationen indførte den lutherbegejstrede Christian III dødsstraf for drab og ægteskabsbrud.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce