Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: JENS DRESLING
Peter Hummelgaard Thomsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bankpakke 2 ligner stadig Danmarkshistoriens største tyveri

Mere og mere tyder på, at danskerne blev snydt, da de grådige banker skulle reddes.

Peter Hummelgaard Thomsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter at DR for et par uger siden viste sin fremragende dokumentar ”Sikke En Fest”, der gik tæt på finanskrisens årsager og efterspil, har debatten raset om, hvorvidt de danske skatteydere har vundet eller tabt oven på på statens redning af bankerne.

DR-dokumentaren er efter min mening fremragende, og tvinger os til et forsinket, men nødvendigt, opgør med årsagerne til, at Danmark oplever den værste krise siden 30’erne.

Dengang som nu som en direkte konsekvens af vores egen og finanssektorens grådighed.

DEBAT

I DR-udsendelsen afsløres det, at den daværende borgerlige regering anført af Lene Espersen i Bankpakke 2-forhandlingernes 11. time ændrede lånevilkårene for de milliarder af kroner, som danske skatteborgere stillede til rådighed, så bankerne kunne overleve.

Efter et møde mellem Lene Espersen og bankbosserne i Danske Bank og Nordea ændrede man lånevilkårene for bankerne fra en såkaldt upside-model til en fast lånerente.

I DR-programmet kaldte Henrik Sass Larsen det for 'Danmarkshistoriens største tyveri'. Mere og mere tyder på, at han har fuldstændig ret.

Siden ”Sikke En Fest” blev vist, har debatten raset.

Når staten har lavet en historisk dårlig aftale, hvorfor skal vi så ikke have den nødvendige demokratiske debat om den?

For det første er den forhenværende Overvismand Chresten Sørensen blevet angrebet for at skønne, at de danske skatteydere er gået glip af 24 milliarder kroner, som upside-modellen ville have indbragt til staten. Kritikken har været stor.

DR's Detektor har kastet sig over skønnet. Og bankerne såvel som politikerne mener, at vi bare skal være glade for, at bankpakkerne har givet overskud.

Sagen er bare den, at det er yderst tvivlsomt, om bankpakkerne overhovedet har givet det overskud på knap 10 milliarder kroner, som banker og politikere mener, vi skal være så taknemmelige for.

Som Netavisen Pio i sidste uge kunne dokumentere, har det regnestykke ikke medregnet, at bankerne fik rentefradrag for sine indbetalinger til bankpakkerne.

Derfor er overskuddet ikke 10 milliarder kroner, men omkring 700 millioner kroner. Finansrådets egen cheføkonom har sågar udtalt, at »vi ikke kan udelukke, at der kommer et underskud ud af det her«.

I går skrev det anerkendte Økonomisk Ugebrev, at den anvendte model i Bankpakke 2 var en »foræring til Danske Bank«. Økonomisk Ugebrev sammenligner den danske stats redningsaktion af Danske Bank med den svenske stats tilsvarende redning af Nordea.

Økonomisk Ugebrev dokumenterer i sammenligningen, at der rent faktisk er tale om op imod 30 milliarder kroner, som den danske stat er gået glip af:

»Tilbage står i dag, at det er meget vanskeligt at se gode forklaringer på, at aktionærerne i Danske Bank skulle have indirekte statsstøtte på 20-30 mia. kr. som det er sket. Den kursgevinst, som burde været tilfaldet staten - og danskerne - for at påtage sig en meget stor risiko, er i stedet for tilfaldet Danske Bank-aktionærer«.

Det er jo rystende.

LÆS MERE

For det andet mener hæren af borgerlige debattører, at man ikke kan tillade sig at kritisere bankpakkerne. Redningsplanken til bankerne er vores egen skyld, synes logikken at være. De konservatives Rasmus Jarlov kaldte Sass’ udtalelse for det største hykleri, fordi S endte med at skrive under på aftalen.

Jeg har endnu ikke forstået, hvorfor et politisk parti der stemte for Bankpakke 2 ikke samtidig kan forholde sig kritisk til, om vi i historiens ulidelige klare lys kunne have lavet en bedre aftale, eller måske om der var tale om direkte magtfordrejning.

Danskernes vrede mod bankerne er enorm. Og med rette

Både Margrethe Vestager og Helle Thorning-Schmidt var hurtigt ude og erklære deres fortsatte opbakning til Bankpakke 2 på trods af de nye oplysninger. Men hvorfor?

Når staten har lavet en historisk dårlig aftale, hvorfor skal vi så ikke have den nødvendige demokratiske debat om den?

For det tredje har Danske Bank forsvaret sig med, at man aldrig nogensinde ville have deltaget i Bankpakke 2, hvis politikerne havde brugt upside-modellen som betingelse. Danske Bank afviser simpelthen, at banken var tæt på konkurs tilbage i 2008.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

DEBAT

Men i gårsdagens Børsen mindede de to DR-journalister bag ”Sikke En Fest” om et interview med daværende formand for Danske Bank, Alf Duch, fra 2009.

På spørgsmålet om, hvorfor Danske Bank søgte lån via Bankpakke 2, svarede Alf Duch dengang:

»Man skal blot huske på, at det lige nu er den eneste kapitaltilførselsmulighed, der findes for banksystemet, idet alle andre kanaler ikke fungerer i øjeblikket«.

Der er intet at sige til, at Danske Bank de sidste uger har fået søndertæv i den offentlige debat. Danskernes vrede mod bankerne er enorm. Og med rette.

Derfor nytter det heller ikke noget, at politikerne, inklusiv dem fra mit eget parti, kravler i flyverskjul og nægter at diskutere, om bankpakkerne var indrettet ordentligt. Den debat skylder vi alle de danskere, der er ramt af krisen.

Hvis ikke, bliver vi aldrig klogere.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden