Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Peter Hummelgaard Thomsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ulighed skader væksten

Virkeligheden har en venstreorienteret slagside.

Peter Hummelgaard Thomsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da den amerikanske komiker Stephen Colbert i 2006 blev sat til at tage gas på den daværende præsident George W. Bush sagde han drillende, at 'everybody knows that reality has a well-known liberal bias' . Eller oversat til dansk 'alle ved, at virkeligheden har en venstreorienteret slagside'.

Mere og mere tyder at han havde ret. Selvom højrefløjen i den vestlige verden i mere end 30 år har stået stejlt på synspunktet, at stigende ulighed er godt, så fortæller virkeligheden en anden historie.

Øget ulighed øger incitamentet til at gøre en ekstra indsats, er logikken. Det er et budskab man også i Danmark har hørt gentaget igen, igen og igen – både før og under finanskrisen.

Men virkeligheden har sat en kniv i hjertet på liberalisternes sejlivede idé om, at hvis de rige bliver rigere, drypper velstanden ned gennem samfundets fuger og kommer os alle til gavn. Det, man på engelsk kalder ’trickle-down’, eksisterer ikke. For når de rige bliver rigere, ophober de faktisk bare velstand og magt hos sig selv.

Og ikke nok med det, så viser virkeligheden faktisk også, at voldsom ulighed rent faktisk skader økonomien og væksten. USA er et enestående eksempel herpå.

Det seneste søm i kisten på liberalisternes forestilling om, at ulighed er godt kommer – af alle steder – fra kreditvurderingsbureaet Standard & Poors. (Og hvis nogen skulle have glemt det, så var det bl.a. S&P som bar et kæmpe ansvar for finanskrisen ).

I en ny analyse om udsigterne for vækst og økonomisk fremgang i USA, når S&P frem til konklusionen, at den stigende ulighed i det forjættede land faktisk er en hæmsko for vækst og til generel skade for økonomien.

Der er for så vidt ikke noget banebrydende nyt i S&Ps analyse af ulighedens konsekvenser for samfundet. Tidligere på året var Den Internationale Valutafond ude med en lignende velunderbygget konklusion .

Og årets vigtigste og mest diskuterede bog af franskmanden Thomas Piketty, der har brugt 15 år af sit liv på at studere og samle data ind om kapitalismens udvikling og drift, fortæller samme historie. Han har studeret de sidste 200 års udvikling i fordelingen af samfundenes velstand.

På den baggrund konstaterer han, at kapitalismen har en indre drift imod at skabe ulighed og koncentrere velstandsstigninger og magt hos en stadig mindre elite.

Det banebrydende ved S&Ps analyse, er ikke konklusionen. Den har været velkendt i flere år. Det banebrydende er at firmaer som S&P nu siger det højt: stigende ulighed er ikke til gavn for økonomien. Det er faktisk til stor skade.

LÆS KOMMENTAR

Først kom demonstranterne i Occupy Wall Street. Så kom økonomerne og akademikerne. Og nu melder private firmaer sig i koret: stor ulighed er ikke sundt.

Danmark er ikke USA. Heldigvis. Men også herhjemme er der grund til at være opmærksom på, at vi hele tiden efterstræber at vækst og velstand bliver fordelt retfærdigt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den danske og skandinaviske velfærds- og arbejdsmarkedsmodel et skoleeksempel på, hvordan man faktisk kan få kapitalismen til at arbejde for fællesskabets bedste. En stærk faglig organisering har sikret, at vækst- og velstandsstigninger også kommer lønmodtagerne til gavn.

Og en stærk velfærdsmodel har sikret en høj grad af omfordeling og investeringer i mennesker. Men begge modeller er under pres. Siden 1980’erne har liberalistiske ideer fået lov til at gennemsyre og langsomt slå sprækker i dette fundament. Men der er grund til at tro på disse modeller. For de virker.

Det kræver politiske beslutninger. Et stærkt velfærdssamfund, der investerer i mennesker. En stærk arbejdsmarkedsmodel, der giver lønmodtagerne muligheden for at kræve deres retmæssige andel, når det går godt på virksomheden. Og en aktiv bolig-, uddannelses- og integrationspolitik, der modarbejder den opsplitning af Danmark, som vi ser i disse år.

I årevis har socialdemokrater og den øvrige venstrefløj kæmpet imod en ulighed, der holder mennesker og samfund tilbage. Virkeligheden viser os nu, at det er den helt rigtige kamp.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden