Tegning. Philip Ytournel

Tegning. Philip Ytournel

Peter Hummelgaard Thomsen

Apple satser på Danmark - husk at takke Svend Auken

Store globale energiafhængige virksomheder ser det som en konkurrencefordel at placere sig i et land, hvor energiforsyningen er stabil og energien er grøn.

Peter Hummelgaard Thomsen

Den canadiske hockeyspiller, og levende legende, Wayne Gretzky sagde engang: »A good hockey player plays where the puck is. A great hockey player plays where the puck is going to be«.

I en tid, hvor der kan være langt mellem de rigtig gode nyheder i europæisk økonomi, må mandag den 23. februar betegnes som at være en rigtig god dag.

IT-giganten Apple har offentliggjort sin største investering i Europa, hvoraf den amerikanske mastodont vil investere mere end 6 milliarder kroner i et datacenter i Viborg.

Det er en god nyhed for Viborg. Og det er en rigtig god nyhed for Danmark.

Men hvad har Apples historiske investering i Danmark at gøre med ishockey-spilleren Wayne Gretzky? Enkelt. Da Svend Auken i 90’erne sad som miljøminister i den daværende Nyrup-regering, igangsatte man investeringer i og omstilling af vores energiproduktion af enorme dimensioner.

Svend Auken og den daværende SR-regering havde fokus fuldt rettet på, hvor danske og globale energi- og miljøhensyn skulle være i fremtiden. Den fremsynethed. Det var – med Gretzkys ord – et fokus på hvor 'pucken' i fremtiden ville befinde sig.

Danmark skulle i Svend Aukens ministertid udvikle sig til ’et miljømæssigt foregangsland’ med satsninger på kraftvarme, vindkraft, energibesparelser, CO2-kvotehandel, grønne afgifter og meget andet. Ikke alt lykkedes, men Svend Auken turde udfordre det politiske system, embedsmændene og erhvervslivet. Alt sammen i den grønne omstillings hellige navn.

I dag glæder vi os over, at Apple foretager milliard-investeringer i Danmark fordi vi er et energi- og miljøpolitisk foregangsland

Og det er alt sammen den fremsynethed og mangeårige investeringer i vindenergi og grønne løsninger, som i dag har fået Apple til at placere end del af sin største europæiske investering i Danmark. Apples vicedirektør begrundet det selv:

»We believe that innovation is about leaving the world better than we found it, and that the time for tackling climate change is now. We’re excited to spur green industry growth in Ireland and Denmark and develop energy systems that take advantage of their strong wind resources. Our commitment to environmental responsibility is good for the planet, good for our business and good for the European economy«.

LÆS LINK TIL APPLE

I dag kan vi altså se, at store globale energiafhængige virksomheder ser det som en konkurrencefordel at placere sig i et land, hvor energiforsyningen er stabil og energien er grøn.

Og vi kan endda også konstatere, at mere end tyve års investeringer i vindmølleenergi og produktion også har været en kæmpe gevinst for Danmark. Den danske vindmølleindustri står stærkere end nogensinde. På et globalt plan er hver fjerde vindmølle fra en dansk producent, og nye arbejdspladser skabes hele tiden.

Men der var uendeligt langt fra den energy- og miljøpolitiske fremsynethed som Nyrup-regeringerne udviste, til Anders Fogh-regeringernes massakre på selvsamme område i begyndelsen af 00’erne.

De fleste husker Anders Fogh Rasmussens arrogante forsvar for nedskæringer og faldet i investeringer i grøn bæredygtig energi, i sin årsmødetale fra 2003: »der er ikke én frø, der er ikke én fugl, der er ikke én fisk, der har fået det ringere som følge af regeringens miljøpolitik«.

Sandheden er, at det første Fogh gjorde, da han fik magten i 2001, var at indlede en sand massakre på Danmarks miljø- og energipolitik. Han skar massivt i alle bevillinger, fyrede en lang række eksperter og ansatte i stedet Bjørn Lomborg for skatteydernes penge.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og så sent som i efteråret 2013 erklærede Venstres statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen, sig i uenig i, at det kan lade sig gøre at investere i mere grøn omstilling og skabe arbejdspladser på samme tid .

LÆS EKSTERNT LINK

Thorning-regeringen har heldigvis brudt med 00’ernes kortsigtede tænkning, og investerer nu igen i den grønne omstilling, som viser sig at kunne gå hånd-i-hånd med vækst og nye arbejdspladser.

I dag glæder vi os over, at Apple foretager milliard-investeringer i Danmark fordi vi er et energi- og miljøpolitisk foregangsland.

Men det tjener også om en vigtig påmindelse om, at langsigtede offentlige investeringer og langsigtede grønne løsninger lønner sig. Og også i fremtiden vil lønne sig, hvis vi tør holde fast.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce