Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Per Marquard Otzen

Tegning. Per Marquard Otzen

Jakob Olrik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg stoler på den finurlige danske drømmer

Vi må spørge os selv, om vi gider leve på den hér mekaniske måde.

Jakob Olrik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man snakker så meget om vækst nu til dags. Vækst i økonomien, vækst i arbejdsstyrken, vækst i alt, der kan pumpes op. Vi skal 'vækste' os ud af problemerne, simpelthen.

De unge skal skynde sig videre fra uddannelse til uddannelse uden at stoppe op og tænke over tingene. De skal overleve, de skal følge med udviklingen. Det siger alle de kloge jakkesæt, der styrer landet med regneark-tankegang.

Så slap dog lige lidt af! Slap dog af med al den vækst!

Jorden er ved at gå til på grund af rovdrift og vækst. Mennesket er ved at knække sammen af stress! Hvad pokker blev der lige af de gamle værdier fra højskolesangbogen?

Hvor er det liiige vi er på vej hen? Prøv at hør, nogle lever uden at have fuldtidsarbejde, andre arbejder uden at leve

Nu til dags snakker man også hele tiden om taberne, det er dem på kontanthjælp. De laver ikke nok. De skal i sving. Det er et kæmpe problem, at vi ikke kan tvinge alle de syge, anderledes, mærkelige og skæve ud i regulært fuldtidsarbejde. De må rette sig ind, de skal straffes.

LÆS DEBAT

For pokker, kineserne ånder os lige i nakken. Alle må ud og knokle på den gode gammeldags måde, så vi alle kan forbruge endnu mere og holde hjulene i gang. Dét er løsningen på alle problemer. Dét er svaret på alt. Vi må alle stramme ballerne, for ikke at ende som tabere hele bundtet.

Men undskyld. Hvor er det liiige vi er på vej hen? Prøv at hør, nogle lever uden at have fuldtidsarbejde, andre arbejder uden at leve.

Skal vi ikke kæmpe for de gode værdier i stedet for at tro, at tempoet bare skal sættes op hele tiden? Hvad blev der lige af medmenneskeligheden, lidenskaben og lysten? Hvad blev der af den skæve tankegang, de vilde idéer, og vi-er-dem-de-andre-ikke-vil-lege-med?

Læg lige mærke til, at når vi rejser til udlandet og blærer os over, at vi kommer fra Danmark, så fortæller vi folk om fristaden Christiania, om H. C. Andersen og Den lille havfrue, om Michael Laudrup og om dronningen

Jeg tror simpelthen, at vi er i gang med at skamvride vores samfund. Helt ærligt, at sende så mange som muligt ud på en skodfabrik, der masseproducerer ubrugeligt lort gavner da hverken det enkelte menneske eller samfundet på lang sigt. Det er da ikke løsningen.

Dét er et vækst-helvede, og det ér afprøvet … det kom der ikke noget godt ud af!

Læg lige mærke til, at når vi rejser til udlandet og blærer os over, at vi kommer fra Danmark, så fortæller vi folk om fristaden Christiania, om H. C. Andersen og Den lille havfrue, om Michael Laudrup og om dronningen, der laver papirklip. Vi bryster os af kreative mennesker! Vi hylder kreativiteten og lidenskaben!

Hvorfor så ikke stole på, at det er dén vej, vi skal gå, i stedet for at gå vækstvejen og stress-jakkesæts-vejen? Hvorfor ikke stole på den økologiske tankegang? Hvorfor ikke tænke balance frem for vækst? Hvorfor ikke stole på, at vi kan gøre tingene på vores egen anderledes skæve skøre og kreative måde?

I stedet stormer vi alle af sted i hæsblæsende tempo i angst for ikke at tjene nok, i frygt for ikke at samle nok penge ind til alderdommen og klare os godt nok.

Lad os dog stoppe op og spørge os selv: Gider jeg leve på den hér mekaniske måde? Gider jeg være med til at smadre den her jord med al det tåbelige forbrug? Vil jeg gå på kompromis med mine værdier og normer? Hvad er det, jeg elsker at gøre, og hvad får mig til at føle mig i live?

Jeg er så træt af jakkesættene og deres regneark. Jeg stoler på den gode skæve danske tankegang

Lad os snakke om livet og om værdierne. Hvor skal vi hen, du?

Jeg er så træt af jakkesættene og deres regneark. Jeg stoler på den gode skæve danske tankegang! Den finurlige danske drømmer.

Godt nyt år!

LÆS KRONIK

Tro ikke på, at 'sådan noget kan man ikke'

Stol på, at dine drifter er noget værdifuldt

Ryd dig en plads i samfundet, hvor du helt kan være dig selv

Og bliv også derigennem noget, for dem du holder af

Tør du ikke?

Jo du gør

Poul Henningsen

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden