Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Mette Dreyer

Tegning. Mette Dreyer

Jakob Olrik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Få nu øjnene væk fra skærmen, kom ud på gaden og flirt!

Vi er blevet nogle frækkerter på nettet, men i virkelighedens verden tør vi knap se hinanden i øjnene.

Jakob Olrik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er supersmart, at vi nu kan finde den store kærlighed på Tinder, mens vi sidder hjemme i sofaen i slidte underhylere og æder take-away.

Vi behøver ikke længere gå til fest (og få tømmermænd) for at finde en kæreste. Vi slipper for at gå alene (og ensomme) hjem efter halvdårlige byture, hvor selv de sidste tre tabertyper i baren ikke var til en skid.

Selv utroskab foregår gennem en utroskabs-app. Mobilen er blevet vores hellige tryghedszone

For nu kan vi gå på netdating, når vi vil. Yes.

Nu kan vi finde den eneste ene, mens vi sidder på wc, er i toget eller ligger i sengen med influenza. Det er sgu da smart!

Det giver helt nye muligheder og gør det lettere at møde nye mennesker fra andre miljøer og områder, og vi kan hele tiden have gang i en fræk flirt.

Men. Der er faktisk en bagside, synes jeg.

LÆS DEBATTØR

For samtidigt med, at vi er blevet nogle satans frækkerter på nettet, som tør flirte med flere lækre typer på én gang, så smitter frigjortheden desværre ikke af på vores hverdagsliv. Når vi går på gaden, er i supermarkedet eller kører i metro, slår vi øjnene ned. Vi smiler ikke til hinanden, vi hilser ikke, og vi flirter ikke.

Ude i virkeligheden har vi et panser på. Vi kigger væk, undgår øjenkontakt, undgår nærkontakt - og så skynder vi os ellers hjem på sofaen under dynen og hiver vores dating-apps frem. For nu skal der rigtig flirtes med det modsatte køn.

Ja, selv utroskab foregår gennem en utroskabs-app. Mobilen er blevet vores hellige tryghedszone.

Drømme, længsler og begær skal udleves på mobilen nutildags. Datingsider og pornosider. Pixelerede udgaver af mennesker og retoucherede udgaver af os selv. Vi har jo nærmest fået et dobbeltliv: Vi er det, vi udgiver os for at være på nettet, og det, vi er i virkelighedens verden.

Hallo. Dem, der er på Tinder, går altså også rundt nede i supermarkedet

Til daglig er vi nok så generte, usikre, lukkede og nervøse, men på nettet kan vi bilde os selv ind, at vi er nogle fandens karle, der tør vise muskler og pik (i den rette belysning). Kvinderne kan lege prinsesser, der siger »nej, duer ikke. Næste!«, og så kan vi ellers udfylde ønskelister, hvor vi beskriver, hvilken kæreste vi kræver at få for at blive lykkelige.

Men hallo. Dem, der er på Tinder, går altså også rundt nede i supermarkedet. Forskellen er bare, at vi i den virkelige verden ikke siger ’hej’ til hinanden bare sådan uden videre uden grund. Vi sender ikke stråler ud til hinanden, fyrer sjove bemærkninger af eller komplimenterer hinanden. Det er kun på nettet.

Men hey, hvor ville det dog være meget sjovere, hvis vi begyndte at fyre den lidt mere af i den virkelige verden. Hvis vi gav hinanden nogle flere knus og lod komplimenterne fyge omkring.

Hvad med at skrue op for musikken og danse, gramse, grine og kysse? Hvorfor ikke gøre indkøbsturen til en fest? Hvorfor ikke satse på hud, øjne, kød, sved og tårer frem for apps på en mobil?

Det kræver mod at give slip på mobilen. Men gør det. Vi skal snakke sammen, snakke med fremmede, grine sammen, anerkende hinanden som de levende uretoucherede upixelerede typer, vi er.

Lad flirten på gader og stræder sejre. Lad os tage virkeligheden tilbage og møde hinanden med åbne arme.

Vi ses derude.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden