0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den nøgterne journalistik under pres

Læsernes Redaktør
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Skal journalisterne blande deres egne meninger ind i nyhedsreportagen?
Det ønsker en af denne måneds deltagere i læserpanelet. Her efterlyser Hans Goetz, der er musiker og mag.art., journalisternes meninger.
Lad det være sagt straks: Det er et vildspor.
Men lad os først se, hvad Hans Goetz mener:
»Lad mig slutte med ordet ‘berette’: Jeg synes, at Politiken generelt ‘beretter’ for meget og mener for lidt. Eller også er bladets meninger for adskilt fra beretningerne efter princippet ‘hver ting for sig’, så meningerne er forbeholdt særlige artikler, mens rapporterne holdes neutrale.
Jeg kunne godt tænke mig, at beretningerne fra alverden også indeholdt journalistens mening om den begivenhed, der rapporteres om«.
Hans Goetz står slet ikke alene med sit synspunkt. Der er en udbredt international medietendens til at satse mere på meninger end fakta og til at kommentere i stedet for at analysere.
Nu kunne jeg jo nøjes med at citere fra vores interne ’Politikens journalistik og etik’. Her står bl.a., at »Politikens journalistik skal være kritisk, saglig, korrekt og fair«. Der står også, at »journalisten skal gå til opgaven med åbenhed og uden fordomme« og »forholde sig kritisk til alle kilders motiver«. Andetsteds nævnes, at »kommentarer, ledere, anmeldelser og andre subjektive genrer skal markeres klart grafisk, så læseren ikke er i tvivl om genren«.
Så er den potte sådan set ude. Når en reporter skriver en nyhedshistorie om finansloven, skal hun ikke fortælle, hvad hun mener om forsvarsbudgettet eller køb af nye ministerbiler.

Men det er den alligevel ikke. Journalister må gerne have en personlig stil, og man må gerne kunne følge de journalistiske anstrengelser og overvejelser. Læserne må gerne kunne mærke, at journalisten er til stede.
Den personlige stil kan være let ironisk eller begejstret. Journalisten kan skrive engageret for at få læserne til at forstå,