Protest: Feministiskt Initiativ har med en kombineret ligestillingsmæssig, antirascistisk og normkritisk dagsorden skabt sig et ry som et reelt alternativ til de etablerede partier, ikke mindst Sverigesdemokraterna, der kom ind ved valget i 2010.
Foto: ENGEL JANUS

Protest: Feministiskt Initiativ har med en kombineret ligestillingsmæssig, antirascistisk og normkritisk dagsorden skabt sig et ry som et reelt alternativ til de etablerede partier, ikke mindst Sverigesdemokraterna, der kom ind ved valget i 2010.

Henrik Marstal

Feminister kan skabe historie ved søndagens svenske valg

Flere partier har aktivt sat ligestilling og feminisme på dagsordenen.

Henrik Marstal

Søndag går svenskere til valg. De skal ikke blot sammensætte Rigsdagen de kommende fire år, men også stemme til det regionale landstingsvalg foruden kommunalvalget. Et af de mest dominerende temaer i valgkampen er ud over uddannelse, arbejdsløshed og skat ligestilling.

Flere partier har aktivt sat ligestilling og feminisme på dagsordenen. Det gælder også ikke-venstreorienterede partier: De konservative Kristdemokraterna benytter sloganet 'Ligestilling, ikke tvangskvotering', mens det liberale Folkpartiets slogan er 'Feminisme uden socialisme'.

Til forskel fra herhjemme, hvor liberale slet ikke anerkender ligestillingprocessernes fortsatte relevans, er liberale svenskere altså af en ganske anden opfattelse.

En markant årsag til det ligestillingsmæssige fokus skal uden tvivl findes i den fremgang, som partiet Feministiskt Initiativ har oplevet i løbet af 2014. Fra at være sat helt uden for indflydelse i svensk politik så sent som for et år siden, har partiet opnået en stærkt øget medlemstilslutning og vælgeropbakning, og ved Europaparlamentsvalget i maj fik det overraskende 5,4 procent af stemmerne og vandt dermed et mandat i Europaparlamentet.

Partiets fremgang har derfor formodentlig tvunget andre partier til at sætte ligestilling langt højere på dagsordenen.

Men ikke udelukkende. For feminismen har en særlig historik og gennemslagskraft i Sverige: 47 procent svenskere hævdede for nylig, at de betragter sig selv som feminister, og det samme har en lang række partiledere for nylig gjort.

Ifølge den svenske kønsforsker Lena Gemzöe har begrebet siden 1990'erne i det hele taget været stuerent og positivt ladet i den politiske debat, om end det ikke altid har været det set med befolkningens øjne.

Her kort før valget aner ingen om Feministiskt Initiativ klarer spærregrænsen på 4 procent, som vil give det minimum 14-15 mandater i den 349 personer store Rigsdag. Usikkerheden bidrager til, at valget kan blive en sand gyser, fordi stemmerne kan blive udslagsgivende for hvorvidt den rød-grønne opposition anført af Stefan Löfven (S) overtager magten, eller om den borgerlige alliance med statsminister Fredrik Reinfeldt fra det borgerlige Moderaterna ved roret vil fortsætte.

Feministiskt Initiativ har med en kombineret ligestillingsmæssig, antirascistisk og normkritisk dagsorden skabt sig et ry som et reelt alternativ til de etablerede partier, ikke mindst Sverigesdemokraterna, der kom ind ved valget i 2010.

Selvom en bred, svensk offentlighed igen og igen har tordnet imod dette parti, der anklages for at have både racistiske og nazistiske rødder, har det i valgperioden formået at konsolidere sig, og det ligger i de seneste prognoser lunt på lidt over ti procent af stemmerne. Ikke så underligt, at Feministiskt Initiativ har ført valgkampagne under sloganet 'Ud med racisterne - ind med feministerne!'.

Jeg tilbragte sidste weekend i Stockholm, hvor jeg hang ud med en af partiets tre spidskandidater, den svensk-ugandiske Victoria Kawesa.

Hun fortalte, at netop Sverigedemokraternas voksende tilslutning har fået mange svenskere til at sige fra over for fascisme og racisme i Rigdagen, og at Feministiskt Initiativ med sin erklærede antiracistiske dagsorden står som den mest klare modpol til Sverigedemokraterna i det politiske landskab. I valgkampen er partiet gået målrettet efter at udfordre og ploblematisere Sverigedemokraternas synspunkter vedrørende indvandring.

Victoria Kawesa fortalte endvidere, at mange er opmuntret af den helt nye måde hvorpå partiet agerer på. Eksempelvis er det helt usædvanligt, at der blandt de 20 øverst placerede rigsdagskandidater befinder sig 16 kvinder, ni personer med flygtninge/indvandrer-baggrund samt flere personer af homoseksuel og transseksuel observans.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er også helt usædvanligt, at et parti baserer sig på et såkaldt intersektionelt samfundssyn - det vil sige den grundopfattelse, at ligestilling ikke kun har med køn at gøre, men også med ikke mindst race, seksuel observans og social status i forskellige kombinationer heraf.

Et erklæret mål for partiet er nemlig at stække den gældende patriarkalske kønsmagtordning, der fortsat sikrer hvide, heteroseksuelle mænd økonomiske, sociale og prestigemæssige privilegier på bekostning af både kvinder og ikke-hvide, ikke-heteroseksuelle mænd.

Partiet har ganske vist status som et cool eliteparti: Dets medlemmer (hvoraf hver fjerde er mand) og vælgere er typisk højtuddannede personer bosat i landets store byer, og mange kendisser har givet tilsagn om opbakning. På partiets hjemmeside kan man blandt andet se støttevideoer med ABBA-ikonet Benny Andersson og Cardigans-ikonet Nina Persson.

Men samtidig praktiserer partiet et udpræget nærdemokratisk princip, idet kandidaterne konstant afholder såkaldte homeparties forstået som en slags løbende folkeoplysning. Konceptet er enkelt: Enhver, der kan mobilisere 25 nysgerrige - gerne i et privat hjem - får kvit og frit besøg af en kandidat til et informations- og debatmøde om partiets politiske program.

Der har i månederne op til valget været enorm interesse for konceptet, og partiets talsperson Gudrun Schyman - som i perioden 1993-2003 var leder af det socialistiske Vänsterpartiet og dermed er en meget rutineret politiker - har typisk afholdt fire homeparties pr. dag.

LÆS KOMMENTAR

Selv var jeg inviteret til at deltage i det homeparty, som Victoria Kawesa afholdt lørdag aften i en lejlighed i et socialt boligbyggeri i Stockholm-forstaden Huddinge. Og jeg var chokeret over at høre hendes personlige beretning om hvor megen rå racisme og chikane hun har været og stadig bliver udsat for fra helt almindelige svenskere.

Valgåret 2014 ligner allerede nu et point of no return for Feministiskt Initiativ, der uanset om det kommer ind i Rigsdagen eller ej formodentlig vil blive repræsenteret i flere kommunale og regionale organer landet over. Medvinden har givet både kandidater, medlemmer og vælgere blod på tanden - og der kommer endnu et valg i 2018.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er sandsynligt, at partiet vil inspirere feminister og antiracister i de øvrige nordiske lande til at skabe lignende politiske initiativer. I så fald er det spørgsmålet hvorvidt racificeret diskriminering lader sig koble til feminismen også i andre nordiske lande, eller om sammenhængen mellem de to elementer er en specifik svensk specialitet.

Og det er i så fald spørgsmålet hvorvidt de respektive befolkninger tillægger et feministisk samfundssyn så stor betydning, at de vil bruge deres demokratiske stemme på at fremme det.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce