Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Morten Dahlin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad os vinke farvel til blasfemi- og racismeparagrafferne

Det har aldrig gavnet et samfund at gemme de intolerante holdninger væk.

Morten Dahlin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Onsdag den 7. januar vil stå printet i vores hukommelse i lang tid. Det usle terrorangreb på det franske satiremagasin Charlie Hebdo har chokeret langt ud over Frankrigs grænser. Den bestialske terroraktion er et direkte angreb på ytringsfriheden, på demokratiet, ja på selve det fundament som de vestlige samfund bygger på. Det kan ikke fordømmes kraftigt nok.

Som et stærkt signal på solidaritet og opbakning til ytringsfriheden var der da også næsten 4 millioner franskmænd på gaden og demonstrere søndag den 11. januar. Alverdens regeringschefer var ligeledes samlet i Paris for at vise deres støtte.

Der synes altså tilsyneladende at være en stor opbakning til kampen for retten til at ytre sig frit. Nu må det da også være tydeligt for enhver, at ytringsfriheden for alvor er truet.

LÆS SIMON EMIL AMMITZBØLL

Men hvordan står det til herhjemme i Danmark? Er der mere vi kan gøre for at promovere den ytringsfrihed, vi sætter så stor pris på? Ja, det er der faktisk.

I dansk lovgivning findes nemlig både en blasfemi og en racismeparagraf.

Jeg mener ikke, at man kan forsvare at indskrænke folks ret til at ytre sig frit med henvisning til andres religiøse følelser

Blasfemiparagraffen (§ 140 i straffeloven) lyder således: »Den, der offentlig driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.«

Straffelovens § 266 b, populært kaldes racismeparagraffen, lyder således:

»Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.«

LÆS LEDER

Blasfemiparagraffen er kun blevet anvendt ganske få gange, sidst i 1946 hvor et dansk par iklædt præstekjoler døbte en dukke til et karneval. De fik en bøde. Racismeparagraffen har været anvendt flere gange, og alene mellem 2000-2011 blev 41 personer dømt efter straffelovens § 266 b.

Jeg mener, det er på tide at vinke farvel til disse paragraffer. Det er der to grundlæggende årsager til:

1) De begrænser ytringsfriheden og den frie debat. Jeg mener ikke at man kan forsvare at indskrænke folks ret til at ytre sig frit med henvisning til andres religiøse følelser. Man skal simpelthen ikke kunne idømmes en straf for at sige sin holdning (så længe man ikke overtræder injurielovgivningen, samt straffelovens paragraffer om chikane, trusler og opfordring til vold etc.). F.eks. er det fuldstændig til grin, at digteren Yahya Hassan er blevet anmeldt for racisme for tidligere udtalelser i avisen Jyllands-Posten.

2) Det har aldrig gavnet et samfund at gemme de intolerante holdninger væk. Det skaber kun yderligere ekstremisme at afholde personer med afstumpede holdninger fra at deltage i den offentlige debat. Ved at lade dem komme til orde får man derimod eksponeret dem og deres vanvittige synspunkter for den danske offentlighed. Jeg tror på, at danskerne er kloge nok til at afvise racister, homofober etc. som det de er: Tossede.

Det ville derfor klæde Christiansborg, hvis man, i efterdønningerne på et af de mest voldsomme angreb på ytringsfriheden, tog skridtet fuldt ud og udvidede ytringsfriheden i Danmark.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden