Tegning. Mette Dreyer

Tegning. Mette Dreyer

Pelle Dragsted

DONG-salget er en historisk skandale

Partierne bag salget til Goldman Sachs må sidde med meget røde ører i dag - det ville klæde dem at støtte en uafhængig kulegravning skandalen.

Pelle Dragsted

Salget af DONG er en af de mest dramatiske hændelser i nyere dansk politik. Og med dagens offentliggørelse af børsprospektet for DONG’s børsnotering, bekræftes det som Enhedslisten hele tiden har sagt – salget af DONG-aktier til Goldman Sachs var en historisk skandale.

Det er i sig selv en skandale, at man valgte at sælge aktier i central energi-infrastruktur til en af de mest berygtede investeringsbanker. Én af hovedskurkene bag finanskrisen, som oven i købet placerede sin ejer-andel i et skattely. Men selv hvis man er ligeglad med den slags hensyn, så viser forløbet, at kapitaludvidelsen skete under forkerte forudsætninger og på det dårligst tænkelige tidspunkt.

Det fremgår nemlig af børsprospektet, at DONG i dag er ca. 100 mia. kr. værd. Dermed er værdien af DONG blevet tre! gange så stor, som da den danske stat for to år siden solgte 18 pct. af aktierne i DONG til den berygtede amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Dengang betalte Goldman Sachs 8 milliarder kr. I dag er deres aktier 18 milliarder kr. værd.

På to år, har selskabet således tjent 10 milliarder gode danske kroner. 10 Milliarder! Penge som kunne være endt i fællesskabets lommer.

Det må efterhånden være åbenlyst for enhver, at ét eller andet ikke er gået efter bogen, da et flertal i folketinget vedtog at lukke den berygtede investeringsbank indenfor. Hvorfor nedjusterede man DONGs værdi umiddelbart før kapitaludvidelsen? Og hvordan kan det gå til at selskabet efterfølgende pludselig tredobles i værdi på to år.

Derfor mener vi i Enhedslisten, at der er brug for en uvildig undersøgelse. Lige nu kan man kun gisne om, hvorfor DONGs ledelse og Finansministeriet havde så travlt med at sælge DONG-aktierne så billigt. Vi har brug for at få dette afklaret.

På to år, har Goldman Sachs tjent 10 milliarder gode danske kroner. 10 Milliarder! Penge som kunne være endt i fællesskabets lommer.

Vi har også brug for en undersøgelse af, hvilken betydning de såkaldte incitamentsprogrammer havde for den måde ledelsen i DONG agerede på, da aktierne skulle sælges. Incitament-programmet betød, at ledende medarbejdere og direktion ville blive forgyldt hvis kursen på DONG-aktierne steg i fremtiden.

På den måde skabte man faktisk et incitamentet hos ledelsen til at værdisætte DONG så lavt så muligt forud for kapitaludvidelsen, så man kunne hæve en større fortjeneste når selskabets værdi siden steg. Om Henrik Poulsen og de andre medarbejdere, har kunnet se ud over snævre privatøkonomiske interesser, da de værdiansatte DONG står hen i det uvisse. Dette bør en kommende uvildig undersøgelse af DONG-salget belyse indgående.

Det ville være oplagt hvis Rigsrevisionen, gik ind i sagen, i modsat fald bør der gennemføres en anden form for uvildig undersøgelse. Vi kan ikke bare fortsætte som om intet var sket.

De partier der stod bag salget til Goldman Sachs må sidde med meget røde ører i dag. Og det ville klæde dem, at støtte en uafhængig kulegravning af Goldman Sachs-skandalen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce