Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Per Christensen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi vil gerne hjælpe med integrationen – men uden indslusningsløn

Det er gift for integrationsindsatsen, når Cepos og enkelte borgerlige politikere tordner frem med forslag om indslusningsløn.

Per Christensen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 3F er vi optaget af at sikre, at alle får en plads på arbejdsmarkedet på ordinære vilkår. Det er lønmodtagerne og virksomhederne bedst tjent med.

Det er Danmark som samfund også bedst tjent med, fordi dygtige medarbejdere, der kan leve af deres løn, bringer Danmark i front.

Derfor er integrationen af flygtninge også en vanskelig opgave. Flygtningene skal ind på det ordinære arbejdsmarked, men mange af dem er naturligt nok ikke i stand til at træde umiddelbart ind på et arbejdsmarked, der er så meget anderledes end der, hvor de kommer fra.

Derfor er vi nødt til at hjælpe på vej på - på samme måde, som vi hjælper andre ledige, der f.eks. har været uden for arbejdsmarkedet i en længere periode.

Vi siger altså ja til at hjælpe politikerne med at løse den store integrationsopgave, de ikke selv har kunnet løse.

Men vi siger nej til fortrængning og indslusningsløn.

Det er nemlig direkte gift for integrationsindsatsen, når Cepos – støttet af enkelte borgerlige politikere – igen og igen tordner frem med forslag om indslusningsløn.

Det vil skabe naturlig modvilje og direkte modvirke integrationen. Når virksomheder som Arriva og ISS har held med integrationen skyldes det jo ikke, at mennesker med anden herkomst behandles anderledes end danskerne. Nej, det skyldes, at de behandles ligesom danskerne. At det er den danske model, der ligger til grund for integrationsindsatsen.

FLYGTNINGE I ARBEJDE

Al erfaring viser, at danske lønmodtagere ikke har problemer med at arbejde sammen med kollegaer af anden etnisk herkomst.

Nej, dét danske lønmodtagere reagerer på, er naturligvis, hvis de fortrænges af billigere arbejdskraft. Det siger derfor også sig selv, at modtagelsen af flygtninge på arbejdspladsen ikke handler om hudfarve og religion. Det handler om at mødes på lige vilkår.

I 3F er vi åbne over for at se om de ordninger, vi har i dag, kan gøres smidigere. Vi har også sammen med de øvrige forbund i LO-familien nye forslag med til trepartsdrøftelserne. Men det helt afgørende er, at ordningerne sigter mod at føre til ordinær beskæftigelse. Det vil sige, at kan man ikke umiddelbart varetage et job, skal vi satse på forløb, der med en kombination af job, sprog og opkvalificering har et klart mål: Rigtigt arbejde på ordinære vilkår.

Dét, som danske lønmodtagere reagerer på, er naturligvis, hvis de fortrænges af billigere arbejdskraft.

Omvendt skal vi finde en lempeligere vej ind på arbejdsmarkedet gennem uddannelse og jobtræning i en kortere periode.

For alternativet er, at de tusinder af flygtninge finder ind på det grå eller sorte arbejdsmarked. Det vil være et mareridtsagtigt scenarie – både for flygtninge og danske virksomheder og lønmodtagere.

I 3F kender vi konsekvensen af social dumping, som i vidt omfang finder sted på et parallelt arbejdsmarked. Illegale indvandrere og plat og svindel med løn og skat er nemlig også dagens Danmark.

I 3F bruger vi enorme ressourcer på at bekæmpe social dumping, og i mange år har det været en ret ensom kamp, fordi mange politikere ikke forstod, at det ikke handlede om snævre fagforeningsinteresser, men et forsvar for den danske model og vores velfærdssamfund.

Ikke mange politikere vil i dag sætte sig til højbords på Vejlegaarden eller flyve med Ryanair, men sådan var det ikke for få år siden. I dag har vi noget mere lydhørhed og den foregående regering bakkede lige frem op med meget væsentlige initiativer i forhold til kontrol og sanktioner.

Vi har fået opbakning i vores kamp mod social dumping fra mange virksomheder og deres organisationer, som ønsker fair konkurrence – ikke en negativ spiral på ringe løn- og arbejdsvilkår.

Små og mellemstore byggevirksomheder har eksempelvis haft det svært, når konkurrenter be- og udnytter udenlandsk arbejdskraft, som ofte hverken kender danske sikkerheds- og arbejdsmiljøregler eller det normale niveau for løn- og arbejdsvilkår i øvrigt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tilsvarende deler mange virksomheder og deres organisationer 3Fs krav om arbejdsklausuler, når offentlige skatteydermidler skal bruges til indkøb af leverancer og tjenesteydelser.

NYHED

Men problemet er desværre stadig meget stort. Vi oplever massive problemer i f.eks. byggeriet, i rengørings- og servicebranchen. Dagligt oplever vi alt fra grov underbetaling, snyd med feriepenge til menneskehandelslignende tilstande. Uden for det organiserede arbejdsmarked, er der i visse brancher et direkte kriminelt arbejdsmarked, hvor man groft udnytter sagesløse og fattige mennesker.

I de tyndtbefolkede landdistrikter støder vi eksempelvis på udenlandske landbrugsvikarer, der tjener omkring 30 kr. (!) i timen, når rejsegodtgørelsen er lagt oveni timelønnen.

Det problem må ikke vokse. Derfor har vi alle – ikke mindst virksomhederne og lønmodtagerne – en interesse i at sikre, at flygtninge kommer ind på arbejdsmarkedet. At de bliver en del af det Danmark, vi kender, og ikke en del af det Danmark, vi ikke har lyst til at komme til at kende.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden