Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Peter Skov-Jakobsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der står skrevet angst og stress henover vores tid

Angst er rædslen for at intet vil give mening, og at vi er overladt til måske både uretfærdighed og vilkårlighed i en frygtindgydende blanding.

Peter Skov-Jakobsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Danmark og i hele Europa er der lige nu en stor fortælling om angst. Det er en fortælling, der ikke kan overhøres. Den er i alle lande. Angsten råber ofte højt. Den kan være musestille, men den kan også marchere og svinge med faner, gå i takt, brænde flygtningehjem ned. Angstens første greb er som regel altid mindretal. Nogen skal være ansvarlig - lad det være et mindretal!

Her i landet har vi forsøgt at opbygge et samfund efter devisen, at få skal have for meget og færre for lidt. At leve i samfund med hinanden er også hele tiden at udvikle nye ideer til, hvordan et samfund skal tage sig ud.

Det er ikke diffuse økonomiske ideer og interesser, der skal styre os. Der skal være noget, vi vil - og dét skal vi skabe økonomi til at skabe

Når man bygger samfund, og når man løser fælles problemer, bliver man også nødt til at holde fast i samtalen om, hvilke ideer, der ligger til grund for vores samfund. Et væsentligt flertal bliver nødt til at holde sammen om fælles værdier, ellers bliver det pengenes magt, der i sidste ende er dét, der holder os sammen. Mon ikke de fleste af os synes, at økonomi er noget, der skal styres af politik. Det er ikke diffuse økonomiske ideer og interesser, der skal styre os. Der skal være noget, vi vil - og dét skal vi skabe økonomi til at skabe.

Angst må man ikke sidde overhørig. Angst må man ikke bare lægge en dæmper på. Angst skal konfronteres. Den kan ikke ties væk. Det kan politisk angst slet ikke. Vi har lige været vidner til, hvad der sker i et samfund, når nogen vil fortie sandheden om en nytårsaften i Køln. De gjorde det selvfølgelig, fordi de ikke vil tænde en steppebrand. Det blev meget værre pga. fortielsen.

På mange andre måder er det mit indtryk, at vi er ved at indrette os med et samfund, hvor vi hele tiden pirrer angsten. Vi udfordrer den. Vi ansætter hinanden til projekter. Vi gør ansættelsen afhængig af, om vi kan skaffe pengene selv. Vi holder hele tiden hinanden fast på resultatkontrakter og selvom vi pakker fordringerne ind i smukke ord, ved vi godt, at det hænger i luften, at alting skal gå hurtigere, være mere effektivt. Vi lærer børnene, at de skal være bange for ikke at præstere. De unge oplever mere og mere et helt urimeligt pres på gymnasierne, og det, vi kvitterer med, er de årlige artikler i anledning af studentereksamen om, at det sandelig ikke var ligesom dengang, vi fik vores hue. Derefter indretter vi studierne med henblik på hurtig afvikling snarere end med henblik på fordybelse, og så tillader vi os sandelig igen at synge sangen om, at ’der var engang’.

Vi indretter os med et digitalt og et mekanisk samfund, hvor vi ved, at fremtiden bringer en automatisering med sig, og derfor vil arbejdspladserne blive færre. Det er en helt grundlæggende angst at udsætte folk for, om de får lov til at tjene til dagen og vejen.

Vi indretter os med et digitalt og et mekanisk samfund, hvor vi ved, at fremtiden bringer en automatisering med sig, og derfor vil arbejdspladserne blive færre

Der står også skrevet stress henover vores tid. Jeg er ikke i tvivl om, at det ikke så sjældent skyldes, at arbejdsbyrden er for stor. Men endnu mere er jeg sikker på, at stress ofte er fremkaldt af angst.

Vi er nemlig bange for, hvad de andre mon tænker om os. Vi er bange for, at der ikke er plads til en dag, hvor man kludrer eller er almindelig. Hvor mange mon tror på, at der findes sådan noget som loyalitet i et samarbejdsforhold? Hvor mange tager glade imod tilbuddet om hjælp mod stress fra arbejdsgiveren, men gør det med den forbeholdenhed, at det godt kan være, at man nu indgår i en proces, der leder til nye græsgange (altså hvis der er nogle)?

LÆS MERE

Måske er det på tide, at vi ser på hinanden som andet end arbejdskraft. Mon ikke mennesket er væsentligt mere end blot en soldat i hamsterhjulet? Mon ikke vi er mere og andet end dem, der skal skabe økonomi?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når vi pirrede af angsten så pludselig står foran en flygtningekrise, kan det løbe af med os. Vi taler meget om, at der kan være agenter for Daesh i flygtningestrømmen – vi taler om dem som nogle, der kommer for at tage vores velfærd, slå vores kultur i stykker, måske fører de sygdomme med sig, som ellers var udryddet på disse kanter. De kommer med en religion, og de vil sikkert ødelægge vores eller udfordre den ikke-troende upassende.

Vi kan i Europa om nogen fortælle historien om, hvordan det går, når man forgriber sig på mindretal, og vi ved, hvad der sker med samfund, der lukker sig inde bagved mure

Vi taler om mennesker, der har måttet flygte fra hus og hjem for at skabe en fremtid, som om de er fjender, vi skal være bange for. Det er angstens fortælling vi holder liv i.

Og ja – det bliver besværligt, og det koster også penge. Det vil kræve vores opmærksomhed og vores koncentration. Det vil kræve vores tålmodighed og vores overbærenhed. Det er værd at reflektere over, hvad ville der ske med vores europæiske samfund, hvis vi afviste at hjælpe. Ville det ikke føre os i hænderne på en umenneskelighed, et skridt nærmere angstens triumf?

Vi kan i Europa om nogen fortælle historien om, hvordan det går, når man forgriber sig på mindretal, og vi ved, hvad der sker med samfund, der lukker sig inde bagved mure.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden