Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Vinderchancer. Venstrefløjen kan stadig vinde næste valg. Men det forudsætter et brud med den teknokratiske økonomistiske administration, som regeringen står for i dag, skriver Stine Brix.
Foto: ANDERS BIRCH (arkiv)

Vinderchancer. Venstrefløjen kan stadig vinde næste valg. Men det forudsætter et brud med den teknokratiske økonomistiske administration, som regeringen står for i dag, skriver Stine Brix.

Stine Brix
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstrefløjen kan stadig nå at vinde næste valg

Men hverken rokader, deller eller Løkke-fejltrin vinder valget for venstrefløjen.

Stine Brix
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To år har Helle Thorning-Schmidt tilbage som statsminister. To år er lang tid i dansk politik.

Alligevel har de fleste allerede dømt venstrefløjen ude ved et kommende folketingsvalg. Meningsmålingerne peger på afklapsning til Socialdemokraterne og SF, mens Lars Løkke og Kristian Thulesen Dahl står til et kanonvalg.

Intet er dog afgjort endnu.

Venstrefløjen kan stadig vinde. Men det forudsætter et brud med den teknokratiske økonomistiske administration, som regeringen står for i dag.

Vælgerne skal have gode grunde til igen at stole på, at vi på venstrefløjen har viljen og modet til at sikre en retfærdig genopretning efter krisen. Det forudsætter fokus på at styrke fællesskabet og skabe fuld beskæftigelse.

»Om du stemmer på borgerlige partier eller socialdemokratiske er fuldstændigt ligegyldigt i Europa. Det er som at vælge mellem Coca-Cola eller Pepsi«.

Sådan sagde den belgiske filosof Chantal Mouffe til Politiken i starten af maj i år.

Og dét er hovedproblemet for Helle Thorning-Schmidts regering: Grundlæggende er der ingen politiske forskelle mellem regeringen og den borgerlige opposition.

De svenske socialdemokrater tør gå imod strømmen. I stedet for at kopiere højrefløjen går de til valg på et ambitiøst mål om fuld beskæftigelse

Fokus er entydigt på at øge arbejdsudbuddet og skære i den offentlige sektor for at leve op til EU's strenge budgetkrav.

For Thorning, Vestager og Corydon handler centrum-venstres politiske projekt tilsyneladende om at udviske forskellene mellem højre og venstre. Som regeringen selv formulerede i sine hvedebrødsdage:

»Udgangspunktet for regeringen er VK-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand«.

Højreorienteret økonomisk politik er imidlertid ingen god løsning for den brede befolkning.

Skatterabatter til store selskaber skaber kun ekstraudskrivninger til aktionærerne, ikke arbejdspladser.

Nedskæringer på ældrepleje, skoler og hospitaler giver dårligere samfund og mere arbejdsløshed. Forringelser af pensionsordninger og understøttelse er ødelæggende for trygheden og sender endnu flere ud i køen foran Jobcenteret.

I stedet for at efterabe højrefløjen og nedbryde velfærdssamfundet, så er det venstrefløjens opgave at bygge videre på de fremskridt, som arbejderbevægelsen har opnået i løbet af det sidste århundrede. Ikke mindst her i Norden.

De svenske socialdemokrater tør gå imod strømmen.

MOGENS HANSEN

I stedet for at kopiere højrefløjen går de til valg på et ambitiøst mål om fuld beskæftigelse.

Alle svenskere skal have mulighed for at arbejde og for at bidrage efter evne til det svenske fællesskab. Den danske venstrefløj skal have tilsvarende høje ambitioner.

Arbejdsløshed skyldes hverken dovenskab eller svigtende arbejdsmoral, som Joachim B. Olsen og andre liberalister påstår.

Hvorfor deler vi ikke arbejdet, så de, der allerede har et arbejde, kan uddanne sig, tage orlov eller gå ned i tid og give plads til kollegaer, som står uden job?

Hvis det var sandheden, er det i hvert fald et pudsigt sammentræf, at dovenskaben har bredt sig som en epidemi i Europa synkront med finanskrisens hærgen.

Arbejdsløshed skyldes ikke en fejl hos den enkelte menneske, men en fejl ved det økonomiske system.

Kapitalisme medfører tilbagevendende alvorlige kriser, hvor arbejdsløshed breder sig som en steppebrand.

I den aktuelle krise er 26 millioner europæere på denne måde overflødiggjort som følge af uansvarlig spekulation og gambling med finansielle produkter. Det svarer til befolkningerne i Danmark, Finland og Holland tilsammen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi ekskluderer millioner af mennesker, som har masser at bidrage med til fællesskabet. Det er en politisk opgave for venstrefløjen at byde dem velkommen tilbage.

KROGH OG NIELSEN

I stedet for at gøre arbejdsløse fattigere og mere desperate skal en moderne socialistisk politik skabe plads på arbejdsmarkedet. Det handler ikke alene om at skabe arbejdspladser, men også om at dele arbejdet.

Hvordan gør vi så konkret?

Det er oplagt at bruge krisen på at omstille Danmark til en bæredygtig økonomi, hvor energiproduktionen bliver grøn og energiforbruget minimeres.

Det kræver, at vi får ingeniører, industriteknikere, murere, tømrere og mange andre i sving. I stedet for at lade pædagoger, lærere og sosu-assistenter gå arbejdsløse på dagpenge, så lad dem gøre en indsats, hvor vi har brug for dem: i børnehaver, folkeskoler, på plejehjem og sygehuse.

Og hvorfor deler vi ikke arbejdet, så de, der allerede har et arbejde, kan uddanne sig, tage orlov eller gå ned i tid og give plads til kollegaer, som står uden job?

Vores fremtidsvision skal samtidig være bæredygtig. Det holder ikke at vende tilbage 00'ernes gældsdrevne forbrugspsykose, hvor den ene nabo overgik den anden i antal tommer på fladskærmen

Med en aktiv indsats for at skabe job og en bedre fordeling af arbejdet kan vi komme meget tættere på et samfund, hvor ingen er overflødige. Et samfund, hvor alle er inviteret med.

Hvis vi bryder velfærdssamfundet ned og lægger ansvaret for arbejdsløshed over på den enkelte, så ender vi med at stå tilbage uden redskaber til at håndtere krisen.

Tager vi derimod udgangspunkt i fællesskabet, så kan venstrefløjen kan finde løsninger og modsvar til krisen.

Vores fremtidsvision skal samtidig være bæredygtig.

KRONIK

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det holder ikke at vende tilbage 00'ernes gældsdrevne forbrugspsykose, hvor den ene nabo overgik den anden i antal tommer på fladskærmen.

Det ræs kan hverken vi eller kloden holde til i længden. Venstrefløjens alternativ til det hurtige dankort-fix skal være stærke fællesskaber og sammenhold.

Venstrefløjen kan vinde næste valg. Men kun hvis vi forlader højrefløjens skygge og formulerer en selvstændig politik.

En politik, som tager de problemer alvorligt, som krisen har medført for almindelige danskere. I stedet for at tilrettelægge vores økonomiske politik efter, hvad der kan genvinde finansmarkedernes tillid, så skal vi tilrettelægge en politik, som befolkningen kan have tillid til.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden