Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
aktiesalg. Finansministeren bryster sig af, at en stor investeringsbank som Goldman Sachs er interesseret i et energiselskab fra Danmark. Corydon bør overveje, om det er et adelsmærke, eller om det i virkeligheden vidner om dårligt dansk købmandskab, når Goldman Sachs ser det som en attraktiv investering, skriver Stine Brix.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

aktiesalg. Finansministeren bryster sig af, at en stor investeringsbank som Goldman Sachs er interesseret i et energiselskab fra Danmark. Corydon bør overveje, om det er et adelsmærke, eller om det i virkeligheden vidner om dårligt dansk købmandskab, når Goldman Sachs ser det som en attraktiv investering, skriver Stine Brix.

Stine Brix
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad skyldes Corydons knæfald for Goldman Sachs?

Salg af Dong-aktier til investeringsbank sker på dårligere vilkår for staten end hidtil kendt. Det er dårligt nyt for miljøet, forbrugerne og forsyningssikkerheden.

Stine Brix
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon er med et bredt politisk flertal i ryggen i gang med at give Goldman Sachs vetoret over udviklingen i det statslige energiselskab DONG frem mod en børsnotering inden allersenest 2020 ( eksternt link).

Det er skræmmende, når man ser på, hvordan investeringsbanker normalt opfører sig, når de kommer ind på den slags markeder.

UNDERSKREVET

I begyndelsen af årtusindet var Californien, i sig selv verdens ottende største økonomi, ramt af en serie alvorlige strømsvigt.

I et af de værste strømsvigt mistede 100.000 husstande strømmen i San Francisco, og det kostede milliarder af dollar for samfundet ( eksternt link).

Strømsvigtene undrede, for Californien har som udgangspunkt en el-kapacitet, der langt overstiger forbruget.

FAKTA

Men elselskaber som Enron manipulerede - med støtte fra blandt andet investeringsbanken J.P. Morgan - med produktionen, så priserne steg med raketfart, hvorefter de store strømudfald begyndte.

Når den danske stat kan låne uhørt billigt, er det mærkværdigt, at man vælger at betale enormt dyrt ved at give en minoritetsaktionær langt videre beføjelser, end selskabsloven kræver

Enron kollapsede siden i en af de største erhvervsskandaler nogensinde og huskes i dag mest for omfattende regnskabsfusk og det efterfølgende sammenbrud i et af verdens største revisionsfirmaer, Arthur Andersen.

Men Wall Streets investeringsbanker spillede også en rolle, og J.P. Morgan indgik for nylig et forlig på over to milliarder kr. i sagen.

POLITIKEN MENER

Tolv år senere er investeringsbankernes manipulerende praksis uændret.

Aktuelt er blandt andet Goldman Sachs under mistanke for at have fiflet med aluminiumspriserne i USA.

Priserne skal være blevet drevet i vejret ved at flytte rundt på varerne mellem forskellige lagre i Detroit, og regningen er endt hos forbrugerne, fordi der er aluminium i alt fra dåsesodavand til biler.

Imens har Goldman Sachs tjent styrtende på spekulation i aluminium.

Det er en sag, der endda har været rejst en senatshøring om i USA, bl.a. fordi store amerikanske industrivirksomheder til sidst fik nok af markedsmanipulationen ( eksternt link).

Det er selvsamme investeringsbank, som finansminister Bjarne Corydon nu vil give vetoret over udviklingen i DONG.

Hvis historien har lært os én ting, så er det, at Goldman Sachs udelukkende er drevet af at sikre flest mulige penge i ejernes lommer.

Hvis historien har lært os én ting, så er det, at Goldman Sachs udelukkende er drevet af at sikre flest mulige penge i ejernes lommer

LÆS MERE

Hvis der på noget tidspunkt kommer en interessekonflikt mellem f.eks. miljøhensyn, forbrugerhensyn eller forsyningssikkerheden på den ene side og Goldman Sachs evne til at tjene mest muligt på den anden, er der ingen tvivl om, hvilket hensyn der vil veje tungest:

Indtjeningen til banken.

Det er et kæmpe problem, fordi DONG har enorm stor indflydelse på, hvilken retning Danmarks energiforsyning udvikler sig.

Den udvikling skal være drevet af langsigtede, miljømæssigt bæredygtige og samfundsøkonomisk forsvarlige hensyn og ikke af en kortsigtet interesse i det størst mulige afkast ved en børsnotering få år fremme i tiden.

Corydon bryster sig af, at en stor investeringsbank som Goldman Sachs er interesseret i et energiselskab fra et lille land som Danmark.

Finansministeren bør dog overveje, om det er et adelsmærke, eller om det i virkeligheden vidner om dårligt købmandskab fra den danske stats side, når Goldman Sachs ser det som en uhyre attraktiv investering.

Specielt når en række eksperter samtidig kalder Goldman Sachs rettigheder i forhold til Dong for usædvanlige.

Når den danske stat kan låne uhørt billigt, er det mærkværdigt, at man vælger at betale enormt dyrt ved at give en minoritetsaktionær langt videre beføjelser, end selskabsloven kræver for en relativ lille investering på otte milliarder kroner, svarende til under 20 procent af aktierne.

Og når minoritetsaktionæren i det konkrete tilfælde er Goldman Sachs, er det rent ud sagt svært at finde mening i regeringens politik.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden