Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: JENS DRESLING
Uffe Elbæk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den største fare lige nu er, at angst og mistro breder sig mellem borgerne

Hvis der skal findes en vej ud af den ulykkelige situation, vil det kræve at eftertænksomme mennesker.

Uffe Elbæk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ingen tvivl om, at vi befinder os i en ny politisk virkelighed, på grund af det terror-angreb vi oplevede i denne weekend. Vi vidste, at det højst sandsynligt ville komme. At det kun var et spørgsmål om tid, før det skete. Men ét er formodninger om mulig terror, noget andet er konkret morderisk handling.

Politisk vil der være et før og efter den 15. februar 2015. Og reaktionerne er heller ikke udeblevet. En så voldsom begivenhed skaber voldsomme følelser. Helt forståeligt. Men nu handler det om, at kunne holde hovedet koldt.

Der er eksempelvis mange, som allerede nu kræver mere overvågning, mere grænsekontrol og flere beføjelser til politiet og vores efterretningsvæsner. Sådan har dele af debatten på de sociale medierne i hvert fald udviklet sig gennem det sidste døgn.

Ligesom der er kommentatorer og politikere der har brugt anledningen til at placere ansvaret hos venstrefløjen og deres humanisme og tolerance overfor Danmarks sociale og kulturelle mangfoldighed.

Hvis der skal findes en vej ud af den ulykkelige situation, vil det kræve at eftertænksomme mennesker - på tværs af politiske, sociale, kulturelle og religiøse skel - går sammen i et forsvar for både den personlige frihed og det solidariske fællesskab

Jeg tror at den største fare lige nu er, at angst og mistro breder sig borger og borger imellem. Derfor må vi arbejde for at angst og fjendebilleder, ikke bliver det, som styrer vores handlinger og prioriteringer i de kommende uger. Ikke mindst på min egen arbejdsplads Christiansborg. Situationen er alt for alvorlig til den slags pegen-fingre-retorik.

Det vil også kræve selvransagelse og ikke mindst stor indføling fra os alle. For der er ikke én årsag men mange til de sociale spændinger og konflikter, der føder en så afskyvækkende handling som den, vi har været vidne til i denne weekend. Og flere af dem har rod i forhold der ligger udenfor Danmark.

Hvis der skal findes en vej ud af den ulykkelige situation, vil det kræve at eftertænksomme mennesker – på tværs af politiske, sociale, kulturelle og religiøse skel – går sammen i et forsvar for både den personlige frihed og det solidariske fællesskab. Ud fra en holdning om, at alle os der bor i Danmark har et ansvar og en aktie i, hvad det er for et samfund vi får i morgen.

Hvis vi formår det – og det skal vi – kan vi komme styrket ud af den tragedie vi netop nu står midt i. I det lys er det også et prisværdigt initiativ, som samtlige politikere på Københavns Rådhus har taget, når de afholder en mindehøjtidelighed i aften kl. 20.00 foran Krudttønden på Østerbro.

Håber at dette fællespolitiske initiativ vil få den opbakning, det fortjener. Hvor vi sammen kan sende et klart budskab ud til omverden: At København, i al sin kulturelle, sociale og religiøse mangfoldighed, står sammen når det virkelig gælder. Hvad det gør nu.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden