Kilde: Politiken

Uffe Elbæk

Der må og skal være en gave i det, der sker i USA

Konsekvenserne af Trumps sejr er lige nu helt uoverskuelige, men vi må vende det til noget positivt og håbefuldt. Intet er så dårligt, som det lyder.

Uffe Elbæk

Det er jo fuldstændigt, fuldstændigt vildt, det der er sket i USA i nat. Det eneste, der kører som en mental båndsløjfe i mit hoved lige nu, er: Hold hovedet koldt og hjertet varmt.

For aldrig har der været mere brug for et progressivt, solidarisk og frigørende modsvar mod »mig-mig-mig-jeg-kan-ikke-få-nok-reality«-kulturen.

Men Trump i Det Hvide Hus er åbenbart det bedste svar på folks drøm om, at »mit-liv-vil-blive-større-bedre-og-mere-stolt-igen«.

Spørgsmålet er bare på bekostning af hvem og hvad? Klimaet? Freden? Mindretallene? Friheden? Eftertænksomheden? Tvivlen? Ydmygheden? Respekten for den anden?

Det er vitterligt helt politisk og økonomisk uoverskueligt, hvad der nu kommer til at ske. Det her er Brexit gange hundrede.

Men igen, - og jeg siger det her allermest til mig selv - hold hovedet koldt og hjertet varmt. Tæl til ti. Og husk: Intet er så godt, som det lyder. Men der er heller intet, der er så dårligt, som det lyder.

Der MÅ (og skal) være noget i det, der er sket i USA, der kan blive til en gave på sigt. For os alle.

Noget livet vil lære os.

Én ting er sikkert: Valget er et klokkeklart opgør imod det etablerede. Mod eliten. Mod Washington.

Måske er gaven fra Trump, at progressive og eftertænksomme borgere, partier, bevægelser og initiativer i Danmark, Norden og Europa nu rækker ud mod hinanden. Ser hinanden. Og støtter hinanden. På lokalt niveau og hele vejen til Bruxelles og tilbage igen.

Vi må tage stilling til, hvilken verden vi ønsker for vores børn og børnebørn. Ønsker vi virkelig at leve i en verden defineret af Putin og Trump?

Det er mit håb. Mit håb denne morgen, hvor alt synes politisk uoverskueligt.

Lad os starte her i Danmark. Lad os starte i Norden og tage den derfra ud i Europa. Vel vidende at det, der sker lige nu i USA, også sker i Europa. Sker tæt på Danmark. Sker i Danmark.

Men lad os først og fremmest starte med os selv.

Vi - du og jeg - bliver nødt til at tage stilling til, hvilken verden vi ønsker for vores børn og børnebørn.

Skal det virkelig være en verden defineret af Putin og Trump? Eller vil vi en mere bæredygtig, solidarisk og fri verden? Jeg ved godt, hvor jeg står. Men hvor står du?

Det er nu, vi skal række ud efter hinanden. Det er nu, vi skal se hinanden. Det er nu, vi skal have denne helt afgørende, vigtige samtale sammen.

Også med dem, vi er uenige med.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden