Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JOACHIM ADRIAN (arkiv)
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Konfliktzone. Klimaforandringerne kan gøre Arktis til en af fremtidens konfliktzoner. Her er det flådens inspektionsskib Knud Rasmussen der patruljerer i Grønlands farvande.

Zenia Stampe
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad os få en atomvåbenfri zone i Arktis

Kan Arktis bringe de borgerlige ud af den kolde krig?

Zenia Stampe
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arktis kommer til at spille en helt central sikkerhedspolitisk rolle i fremtiden. Ikke bare i de næste ti år, men i de næste hundrede. Det handler om råstoffer, militære muligheder og nye sejlruter nord om kontinenterne.

Alligevel oplever jeg en bekymrende 'lad-os-nu-vente-og-se' -indstilling i Danmarks forsvarspolitiske tænkning og debatsfære.

Bevares. Der er da sket lidt. Der er oprettet en værnsfælles Arktisk Kommando, og der bliver samarbejdet med de andre arktiske stater om miljøovervågning og redningsberedskab.

Klodens ishat er vokset

Men de helt store, sikkerhedspolitiske diskussioner holder man sig fra. Og det er en alvorlig undladelsessynd.

For havforurening og krydstogtspassagerers sikkerhed er desværre en af de mindste bekymringer, når vi taler Arktis.

De økonomiske og geopolitiske muligheder vækker interessen hos verdens stormagter, og derfor har området alvorlig sikkerhedspolitisk konfliktpotentiale.

Vi må se muligheden for et Arktis med atommagter på konfliktkurs i øjnene. At undgå dette scenarie må være et af de absolut højest prioriterede sikkerhedspolitiske mål for Danmark.

Vi må se muligheden for et Arktis med atommagter på konfliktkurs i øjnene. At undgå dette scenarie må være et af de absolut højest prioriterede sikkerhedspolitiske mål for Danmark.

Herhjemme kender vi bedst tanken om atomvåbenfrie zoner fra den uforsonlige diskussion om Norden som atomvåbenfri zone. Den delte nationen i to halvdele for 30-40 år siden.

Men verden er kommet videre. Der er i dag en lang række atomvåbenfrie zoner fordelt over meget store dele af kloden: Antarktis. Afrika. Latinamerika. Sydøstasien. Centralasien. Det sydlige Stillehav.

Det vil være helt naturligt, at Arktis bliver en del af den liste.

Men da jeg forleden beskrev visionen i en kronik i Berlingske Tidende, blev den straks skudt ned af borgerlige forsvarspolitikere som blot »kjønne tanker« og en »luftig drøm«.

Det er i dag officiel amerikansk politik at arbejde for en atomvåbenfri verden.

Men hvorfor tør de borgerlige ikke engang tænkte tanken? Ikke engang teste viljen? Hvad hænger de egentlig fast i?

Det er i dag officiel amerikansk politik at arbejde for en atomvåbenfri verden.

Den gamle udenrigspolitiske høg, Henry Kissinger, slog tonen an, da han i et bemærkelsesværdigt indlæg fra 2007 argumenterede for en atomvåbenfri verden og skitserede en vej derhen.

I 2009 fulgte USA og Rusland op med The-New-Start-aftalen om at nedbringe antallet af operationelle atomvåben. Og da Barack Obama senere på året modtog Nobels Fredspris, lød det bl.a. i begrundelsen: Vi har i bedømmelsesudvalget navnlig lagt vægt på Obamas vision om og arbejde for en verden uden atomvåben.

Det er en positiv udvikling, som vi skal støtte aktivt op om. Blandt andet ved at tage ejerskab og lederskab for visionen om en atomvåbenfri zone i Arktis. Gerne i et tæt samarbejde med de andre ikke-atomare medlemmer af Arktisk Råd, dvs. de nordiske lande og Canada.

Sammen kan vi give argumentationen både etisk og geopolitisk tyngde. Vi kan hjælpe stormagterne videre ad den kurs, de selv har sat.

For USA har ingen interesse i en ny kold krig med Rusland eller Kina. Verden har forandret sig.

Men i lille Danmark sidder hele det uændrede kor af borgerlige forsvarspolitikere og gentager flosklerne fra den kolde krig.

De yngre versioner af de ældre politikere tænker og taler nøjagtig som deres tredive år ældre forbilleder. For eksempel er Søren Pind (V) nødt til at søge helt tilbage til Ronald Reagan for at hente belæg til sin komisk gammeldags og provinsielle argumentation.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kære borgerlige: Verden er ikke den samme, som den var i 1980'erne. Det er ikke Danmarks opgave at føre vores allierede tilbage til forældet tænkning og uddateret militær strategi.

En atomvåbenfri zone i Arktis. Visionen er realistisk, hvis vi kæmper for den nu: Før adgangen til nye råstoffer og transportveje i Arktis overhaler Mellemøsten og Nordafrika som klodens absolutte sikkerhedspolitiske hotspot. På det tidspunkt vil det være for sent. Derfor skal vi handle nu.

Kære borgerlige: Verden er ikke den samme, som den var i 1980'erne. Det er ikke Danmarks opgave at føre vores allierede tilbage til forældet tænkning og uddateret militær strategi.

Og derfor er det så forstemmende, at de borgerlige bare ser det som et indenrigspolitisk nulsumsspil og straks vender tomlen nedad i forsøget på at score et par billige belærende points.

Det borgerlige Danmark plejer ellers ikke at have små tanker om, hvad vi danskere kan udrette i verden. Men når det gælder vores egen baghave, skal vi åbenbart sætte os i hjørnet og være helt stille, mens stormagterne fordeler geopolitikken?

Selvfølgelig skal vi ikke det. For her kan vi faktisk gøre en forskel.

Borgerlige forsvarspolitikere tror tilsyneladende, at det er et udtryk for loyalitet og hengivenhed over for vores allierede i USA, hvis Danmark går tilbage for at følge de næsten udviskede fodspor, som stormagterne satte under den kolde krig.

Det er det ikke. I forhold til Arktis bør Danmark gå forrest.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden