Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kæmp: Kære Holger K. Nielsen: Mand dig nu op. Vis dig som den visionære politiker, som jeg har respekteret, siden jeg gik med ganebøjle. Kom tilbage i kampen mod atomvåben i Arktis, skriver Zenia Stampe.
Foto: SOFIA BUSK (arkiv)

Kæmp: Kære Holger K. Nielsen: Mand dig nu op. Vis dig som den visionære politiker, som jeg har respekteret, siden jeg gik med ganebøjle. Kom tilbage i kampen mod atomvåben i Arktis, skriver Zenia Stampe.

Zenia Stampe
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Find Holger og Danmarks udenrigspolitik

Hvem har set den visionære politiker Holger K. Nielsen?

Zenia Stampe
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg er fan af Holger K. Nielsen. Det startede allerede i folkeskolen, hvor jeg var i erhvervspraktik i SF's folketingsgruppe. Da jeg for nyligt ryddede op i mine gemmer, fandt jeg et gammelt avisudklip med Holger K. Nielsen, hvor han fortæller om moderne socialisme. Bag udklippet lå en stil med 12-årige Zenias gennemgang og positive vurdering af hans tanker.

Jeg blev nu aldrig socialist, og som 18-årig meldte jeg mig ind i Radikale Venstre. Men min beundring for Holger K. Nielsen var intakt. Begejstringen var derfor stor, da jeg som nyudnævnt medie- og forsvarsordfører fandt ud af, at min pendant i SF var Holger K. Nielsen. Begejstringen nåede nye højder, da han blev skatteminister, og kulminerede i ren eufori, da han blev udnævnt som udenrigsminister:

Her var en mand, der ikke havde behov for at puste sig op. Men som omvendt heller ikke lod sig dressere og konformere af systemet. Med andre ord: Den rigtige mand, på den rette post.

Det mener jeg stadigvæk, at han er. Selvom jeg her i weekenden har indkasseret min første store skuffelse.

I et længere interview i lørdagens Berlingske Tidende afviser Holger K. Nielsen at arbejde videre med visionen om en atomvåbenfri zone i Arktis.

LÆS DEBAT

Det var ellers en vision, som alle tre regeringspartier gik til valg på. I det fælles udenrigspolitiske udspil 'En aktiv og ansvarlig udenrigspolitik' står der bl.a.: »Vi vil arbejde for, at Arktis bliver en atomvåbenfri zone.« Og »derfor er det vigtigt at styrke det nordiske sammenhold og sikre, at stormagtspolitik ikke fejer de oprindelige folks interesser og de nordiske interesser til side.«

Fra det fælles udspil gled visionen direkte ind i regeringsgrundlaget. Og siden har både Holger K. Nielsen og jeg aktivt forfulgt vision, det fælles udspil og regeringsgrundlaget som forsvarsordførere.

Men lørdag sagde udenrigsministeren Holger K. Nielsen til Berlingske: »Vi har haft følere ude i Udenrigsministeriet på realismen i det, og det er vores vurdering, at det ikke kan flyve. Vi står alene med det, for at sige det lige ud. Jeg mener sådan set stadig, det kunne være en god idé. Men det er ikke noget, vi vil tage op på næste møde i Arktisk råd.«

Og på journalistens opfølgende spørgsmål om, hvorvidt det er korrekt forstået, at vi så ikke skal foretage os mere i den sag fra dansk side, svarer Holger K. Nielsen: »Ja, det er det. Men det betyder bare ikke, at kampen mod atomvåben skal svækkes. Jeg tror bare ikke, det skal hænges op på vores snævre Arktis-politik.«

Ærlig talt, Holger. Mit gamle idol. Det er ikke godt nok.

Jeg har fuld forståelse for, at tiden ikke er moden til at tage sagen op i Arktisk Råd. Men jeg nægter at acceptere, at vi bare skal se stiltiende til, mens vores baghave udvikler sig til en paradeplads for stormagternes atomare isenkram.

LÆS KRONIK

Eksperter forudser, at det er her, fremtidens oprustning og konflikter vil få deres afløb. Allerede nu ser vi Rusland opruste med nye atombevæbnede ubåde, og det vil naturnødvendigt afkræve et modsvar fra USA.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et atomvåbenkapløb her, hvor vi bor? Det kan aldrig blive i vores eller grønlændernes interesse. Og hvis vi går sammen med de andre ikke-atomare stater i Arktisk råd - Sverige, Norge, Finland, Island og Canada - har vi en unik mulighed for at påvirke den fremtidige sikkerhedssituation i Arktis.

Det er deprimerende, hvis angsten for at fornærme stormagterne får os til at lade dem fordele geopolitikken. Så får Politikens udlandsredaktør jo ret, når han skriver, at "dansk udenrigspolitik er havnet i - ingenting".

LÆS DEBAT

Vi trak kamptropperne ud af Afghanistan, men først efter briterne havde banet vejen. Vi fandt en løsning for de afghanske tolke, men igen først efter briterne havde fremlagt deres plan. Vi gav Palæstina en diplomatisk mission, men først efter at Norge og Sverige havde gjort det samme. Og nu er vi parate til at opgive Arktis, fordi der ikke er andre, der er gået i forvejen? Vi er en småstat, men derfor kan vi vel godt have en selvstændig udenrigspolitisk linje? Derfor kan vi vel godt indimellem være dem, der går forrest?

I dag er 56 pct. af verdens landmasser dækket af atomvåbenfrie zoner. Det resultat er nået, fordi nogen har kæmpet for det. Fordi nogen er gået forrest.

At gå foran er ikke altid en fest. For det betyder, at man ofte kommer til at tilbagelægge det første stykke vej alene. Men det gør en forskel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det forstod Olof Palme, da han allerede i 1965 kritiserede USA's militære engagement i Vietnam. Det forstod udenrigsminister Uffe Ellemann, da Danmark i 1991 som det første land i verden anerkendte de tre baltiske lande som selvstændige stater. Det forstod udenrigsminister Mogens Lykketoft, da han i 2001 kritiserede Israels politik over for Palæstina i - hidtil uset - klare vendinger.

Og jeg tror sådan set også, at Holger K. forstår det. Men jeg er ikke så sikker på, at embedsmændene omkring ham forstår det. Det er derfor, at de er embedsmænd og ikke politikere. Og det derfor, at man nok skal lade sig vejlede af embedsmænd, men aldrig lade dem udstikke kursen.

Kære Holger K. Nielsen: Mand dig nu op. Vis dig som den visionære politiker, som jeg har respekteret, siden jeg gik med ganebøjle. Kom tilbage i kampen mod atomvåben i Arktis

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden