Terror. Adskille døde da satiremagasinet onsdag Charlie Hebdo blev udsat for et terrorangreb- overalt i Paris er sikkerheden skræpet.
Foto: Christophe Ena/AP

Terror. Adskille døde da satiremagasinet onsdag Charlie Hebdo blev udsat for et terrorangreb- overalt i Paris er sikkerheden skræpet.

Zenia Stampe

Kampen mod terrorismen er en kamp for vores retsstat og værdier

Det er menneskeheden og menneskeligheden i kamp mod de få vanvittige ekstremister.

Zenia Stampe

Angrebet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo er rædselsfuldt. Rædselsfuldt. Men vi må ikke lade terroristerne vinde ved at give efter for rædslen og det had, der følger lige efter.

Vi må kæmpe for humanismen, for pressens frihed, for de værdier som vores civilisation bygger på. Det er sådan, vi bedst byder terroren trods. Det er en kamp, som vi må kæmpe med beslutsomhed. Og det er en kamp, der foregår mange steder, blandt andet i vores hjerter.

Ekstremisterne ønsker jo netop en krig med Vesten. Hvis vi skærer alle muslimer over en kam, så går vi deres ærinde. For så accepterer vi den terroristiske præmis: At Vesten er i krig mod Islam. Sådan er det ikke. Det er menneskeheden og menneskeligheden i kamp mod de få vanvittige ekstremister.

Kampen foregår også i beskyttelsen af vores retsprincipper. For det er blandt andet de principper, som terroren angriber. Vi tabte, da vi i Vesten tillod, at den såkaldte krig mod terror blev kæmpet med tortur. Vi taber igen, hvis vi – som Dansk Folkeparti nu foreslår – at indføre nødret i Danmark.

Ekstremisterne ønsker jo netop en krig med Vesten. Hvis vi skærer alle muslimer over en kam, så går vi deres ærinde. For så accepterer vi den terroristiske præmis: At Vesten er i krig mod Islam

Nødret tilhører totalitære samfund. Det er et redskab for diktaturer eller for samfund i total opløsning.

Danmark er ikke i opløsning. Vi er et demokrati. Vi er en retsstat. Vi skal holde hovedet højt. Man skal kunne kende forskel på os og terroristerne. Det kan man, hvis det er os, der bevarer roen og overblikket. Uanset hvor forfærdede og oprørte vi – naturligt – bliver, når vi ser den uhørte brutalitet og hensynsløshed, som disse terrorister kan benytte, når de udøver deres uhyggelige gerning.

Vi skal kæmpe mod den enøjede ekstremisme og det voldelige religiøse vanvid. Når det er nødvendigt, kæmper vores soldater og politi med skarpladte våben. Men først og fremmest kæmper vi med argumenter. Med fornuft. Med fællesskab. Med vores værdier.

Og vores værdier kommer til at vinde, for de er stærke.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce