Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Zenia Stampe

Den nye regering lukker danske unge inde i landet

I går sendte et smalt flertal i Folketinget et tydeligt signal til Danmarks unge: Rejs ikke ud.

Zenia Stampe

Gennem hele den lange og smukke danmarkshistorie har danskere rejst ud og kommet hjem. Tycho Brahe, Karen Blixen og H.C. Andersen brugte store dele af deres liv i udlandet, hvor de hentede inspiration til deres livsværk. Brygger Jacobsen og C.F. Tietgen rejste ud og lod sig inspirere til de industrieventyr, der skabte fundamentet under det moderne danske erhvervsliv. Og så videre, eksemplerne er nærmest uendelige.

For de fleste gjaldt det, at de rejste af sted før de fik succes. De rejste af sted på et tidspunkt, hvor livet var stort og fyldt af muligheder – men også med risici. Når man er ung, ved man jo ikke, om man er tilsmilet af heldet, eller om man møder alvorlige udfordringer i sit liv. Man ved ikke, om man bliver rig, eller om man en dag bliver nødt til at støtte sig til andre menneskers hjælp.

LÆS DEBAT

I går vedtog Folketinget nye regler for kontanthjælp. Det sker som en del af de udlændingepolitiske stramninger, som blå blok haster gennem Folketinget. Men man kan naturligvis ikke lovgive specifikt mod udlændinge – uanset hvor gerne de ville – det ville jo være diskrimination og i konflikt med menneskerettighederne. Derfor rammer de nye regler alle. Derfor er det fra i dag sådan her: Hvis du i løbet af de sidste otte år har været et år i udlandet, så kan du ikke få kontanthjælp. Du kan kun få den meget lavere integrationsydelse.

Så hvis du rejser til Sydamerika i ni måneder og et par år senere tager fire måneders praktikophold som en del af dit studie – så bliver du straffet. Og det vil følge dig otte år frem.

Derfor er det fra i dag sådan her: Hvis du i løbet af de sidste otte år har været et år i udlandet, så kan du ikke få kontanthjælp. Du kan kun få den meget lavere integrationsydelse

Det er et enormt problem for Danmark. Det er lovgivning, der lukker Danmark om sig selv.

Lovgivning er ikke kun regler, der afgrænser, hvad der er tilladt, og hvad der er forbudt. Lovgivning er også ledetråde. Det er retningslinjer, som fællesskabet udstikker for at pege mennesker i retning af det, som er fornuftigt og godt at gøre.

LÆS SILVANA MOUAZAN

I går sendte et smalt flertal i Folketinget et tydeligt signal til Danmarks unge: Rejs ikke ud. Bliv hjemme. Glem udlandet, koncentrer dig om Danmark.

Der er ingen tvivl, om, at det er et kæmpe problem. Men hvordan måler man problemets størrelse? Hvordan måler man, hvad der ville være sket, hvis H.C. Andersen eller C.F. Tietgen var blevet hjemme? Hvordan måler vi konsekvensen af, at nutidens Blixen og fremtidens Tycho Brahe ikke rejser mod horisonten, men bliver i Tønder eller Tårnby?

Det ved jeg ikke. Men jeg ved, at dagen i går risikerer at blive en trist dag i danmarkshistorien. Det kan blive dagen, hvor vi lukkede os om os selv. Dagen hvor et smalt flertal i Folketinget vedtog, at danskerne helst skal blive dummere og fattigere.

Jeg håber inderligt, at det snart bliver muligt at lave den her vanvittige lov om, så danske unge igen motiveres til at gøre det eneste rigtige: Rejs ud. Find eventyret. Find inspirationen – og kom så hjem og gør Danmark rigere og større.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce