Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Respektløst? Jørgen Leth mener at spørgsmålene I Politikens undersøgelse tyder på manglende respekt for forfatterprofessionen.
Foto: POSSELT LÆRKE (arkiv)

Respektløst? Jørgen Leth mener at spørgsmålene I Politikens undersøgelse tyder på manglende respekt for forfatterprofessionen.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikens vendetta mod forfatterne?

En gruppe kendte forfattere vil stoppe en Politiken-undersøgelse, fordi vi stiller de forkerte spørgsmål.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fire-fem kendte forfattere er i disse dage vrede over et spørgeskema om forfatteres arbejdsvilkår, som Politiken har sendt ud til ca. 500 forfattere i samarbejde med Dansk Forfatterforening og Foreningen af Skønlitterære forfattere. Meget vrede.

Utilfredse egoister?
»Hvilke spørgeskemaer skal vi forvente fra jer i den nærmeste fremtid? Politisk ståsted, seksuelle præferencer, utroskab?«, spørger forfatteren Ib Michael i gårsdagens Information i anledning af spørgeskemaet.

Og i samme artikel siger forfatteren Jørgen Leth, at det forhold, at undersøgelsen også spørger til præstationsangst, alkoholmisbrug, depression mv. i forfatterfaget, »tyder på manglende respekt for forfatterprofessionen. Som om forfattere er en flok evigt utilfredse og alkoholiserede egoister«.

LÆS OGSÅ

Gruppen af forfattere, som også indbefatter Morten Sabroe og Carsten Jensen, vil have undersøgelsen stoppet. Nu!

Jamen, hvad sker der? Er vi blevet sindssyge på Politiken?

Skulle vi ikke vende med debatten til resultaterne foreligger?Rolig nu. Lad mig tage det ét for ét.

1. Er Politiken ved at fremstille forfattere som en flok utilfredse og alkoholiserede egoister?
Påstanden er meningsløs. Der er ingen resultater af undersøgelsen endnu. Og der er derfor ikke skrevet én eneste artikel om den endnu. Vi er i researchfasen. Alligevel mener den lille gruppe forfattere, at vi vil fremstille dem som evigt utilfredse og alkoholiserede egoister.

Jeg er uforstående.

Det samme er formanden for Danske Skønlitterære Forfattere, Inge Lise Hornemann, som siger til Information: »Jeg forstår ikke, hvorfor det skulle være så farligt at spørge til forfatteres følelsesmæssige livsvilkår. De kan jo bare lade være med at svare«.

Præcis. I al stilfærdighed har Politiken som medie sat sig for at researche og spørge forfatterne i Danmark, hvordan de oplever deres fag, arbejdspresset, præstationspresset, økonomien etc.

Det er helt frivilligt, om man vil deltage. Alle er lovet 100 procent anonymitet. Begge forfatterforeninger bakker op og har sendt spørgeskemaerne ud til deres medlemmer. En vendetta mod forfatterne?

2. Jo, men er resultatet ikke givet på forhånd med ledende spørgsmål etc.?
Overhovedet ikke. Det samlede spørgeskema, som vi nu har lagt ud politiken.dk, kan give resultater, der går i mange forskellige retninger.

LÆS SPØRGESKEMAET

Hvilke retninger? Det er helt og aldeles op til forfatterne, der deltager i undersøgelsen. Svarer et markant flertal af forfattere på én måde – så skriver vi den historie. Svarer et markant flertal i en anden retning, taler vi om en helt anden historie.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Altså: Enten kan vi kan dræbe myter og fordomme om kunstnere. Eller vi kan gøre det modsatte. Men vi aner det ikke, før resultaterne foreligger.

Derfor: Skulle vi ikke vente med debatten, til resultaterne foreligger?

3. Politiken kunne jo aldrig finde på at stille spørgsmål om f.eks. præstationsangst, alkoholmisbrug, depression etc. til andre faggrupper, vel?
Jo. Det kunne vi da i høj grad. Og vi gør det. For ikke så længe siden gennemførte vi f.eks. en undersøgelse blandt skuespillere, som på mange måder minder om den, vi nu laver blandt forfattere.

Der var ingen offentlig kritik. Tværtimod. Der kom flere relevante artikler ud af undersøgelsen: F.eks. at skuespillere laver meget andet end at stå på scenen. Omvendt var der ingen historier om skuespillere og præstationsangst, alkohol etc. – simpelthen fordi svarene ikke viste nogen markant tendens.

Det kan meget vel være tilfældet igen.

4. Bør Politiken ikke overlade den slags undersøgelser til interesseorganisationer?

Hvorfor skulle vi dog det? I dagens Danmark lægger magtfulde interesser hver dag rapporter og undersøgelser på journalisternes borde. Derfor har vi for et par år siden sagt til os selv: Hvorfor laver vi ikke flere af vores egne undersøgelser i stedet for altid at skulle skrive om de magtfulde interessers undersøgelser?

Resultatet er, at vi hvert år gennemfører ca. 50-60 selvgroede undersøgelser og rundspørger, hvor det er os, der stiller spørgsmålene. Det vil vi fortsætte med. Også selv om en håndfuld forfattere nu forsøger at stoppe os midt i vores research ved at fortælle os, at der er tabuer, vi som medie ikke må spørge til. • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden