Kritik. »Revolutionsromantik, trusler og sværmeri for udenomsparlamentariske voldsmetoder kan og skal ikke accepteres, under nogen form« siger dagens signatur i kritikken af Sørine Gotfredsens terrorkronik.
Foto: Finn Frandsen(Arkiv)

Kritik. »Revolutionsromantik, trusler og sværmeri for udenomsparlamentariske voldsmetoder kan og skal ikke accepteres, under nogen form« siger dagens signatur i kritikken af Sørine Gotfredsens terrorkronik.

Signatur

Lad os konfrontere Sørine Gotfredsen

Debattører ude på den yderste nationalistiske højrefløj fortsætter med at kalde til kamp efter Utøya.

Signatur

Hun var næppe psykotisk, da hun skrev ordene.

Andre kristne nationalister skal heller ikke holdes ansvarlige. Til gengæld er der god grund til at advare mod det vanvidsvås, som præsten Sørine Gotfredsen forleden fik spalteplads af Berlingske til at udsprede.

I ramme alvor forsøgte hun i en kronik at argumentere for, at massakren på Utøya var både uundgåelig og velbegrundet.

Som en videreførelse af Anders Breiviks dommedagsfortælling ’2083 – A European Declaration of Independence’ skriver sognepræsten fra Jesuskirken i Valby:

»Det er dybt bekymrende, at nogen i dette land kan stille spørgsmålet om, hvor Anders Breiviks had mon stammer fra. Vi ved udmærket, hvor det stammer fra, og vi har vidst det længe. Lad os udnytte den norske tragedie til at forstå faren ved det multikulturelle«, og videre i den samme skøre skure:

»Ekstremismen skabes gennem følelsen af på grund af indvandring at være truet på eksistensen«.

I kronikken skriver den 44-årige Sørine Gotfredsen, der i årevis har været en hyppigt anvendt kommentator, den ene mere paranoide og voldsromantiske sætning efter den anden – og forsøger at undskylde massemordet som udtryk for en nødvendig handling:

»Da Anders Breivik havde opgivet det politiske system, besluttede han at gribe til mere kontante midler, og han vil sandsynligvis blive efterfulgt af andre med samme følelse af at være omgivet af lovgivere, der møder ethvert problem med talen om endnu mere rummelighed«, lyder terrorapologien.

Sørine Gotfredsen fortsætter rablende: »Hans rationale står lysende tilbage. Og vi er i årtier blevet advaret om det af dem, der i respekt for historiens tidløse tale har mindet os om, at volden vil bryde ud, når islam og kristendom støder sammen«.

Krigsretorikken afviger ikke umiddelbart fra næsten tilsvarende besættelsesfantasier, som flere Dansk Folkeparti-politikere med Søren Krarup og Mogens Camre i spidsen har dyrket i de senere år.

De, der – som Sørine Gotfredsen – i dag fortsætter med at glorværdiggøre udenomsparlamentariske voldsmetoder, skal konfronteres hårdt og konsekvent

De har gang på gang forsøgt at mobilisere og opildne til »modstandskamp« og har omtalt kritikere og demokratiske modstandere som »stikkere« og »landsforrædere«.

Den altafgørende forskel er dog, at Gotfredsen kalder til kamp her efter terrorangrebene den lange fredag, 22. juli 2011.

Det er beskæmmende og dybt foruroligende, når en offentligt ansat præst kan få sig selv til at bruge sin prædikestol i form af sit offentlige omdømme til at legitimere det værste terrorangreb på det åbne samfund her i Norden i mands minde.

LÆS OGSÅ

Eftertankerne fra Søren Krarup og Mogens Camre har været diffuse og stærkt forsinkede. Men trods parallelle vrangforestillinger skal de og andre ultranationalister, der har ytret sig før tragedien, heller ikke holdes ansvarlige for massemordet.

Men de, der – som Sørine Gotfredsen – i dag fortsætter med at glorværdiggøre udenomsparlamentariske voldsmetoder, skal konfronteres hårdt og konsekvent.

Hendes afstumpede forståelse for Breiviks krig mod ’kulturmarxisterne’ – i form af unge norske socialdemokrater, der koldt blev likvideret – minder om den franske ultranationalist Jean-Marie Le Pen, der har udbredt en lignende syg undskyldning for Breivik:

»Den norske regering og det norske samfund, som har sovet i timen, har efter min mening det største ansvar. De har ikke taget hensyn til den massive immigrations globale fare, som er hovedårsagen til denne dødelige, skøre mands ideer,« lyder det fra Le Pen.

Det er tid til, at besindige stemmer nu siger klart fra over for terrorapologeter som Gotfredsen

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceFælles for Sørine Gotfredsen og Jean-Marie Le Pen er, at de hidtil er blevet betragtet som repræsentanter for legitime synspunkter.

Men tragedien viser, at vi må blive endnu bedre til at værne om vores åbne demokrati. Revolutionsromantik, trusler og sværmeri for udenomsparlamentariske voldsmetoder kan og skal ikke accepteres, under nogen form.Ligesom andre antidemokratiske og nyfascistiske bevægelser, som f.eks. Hizb-ut-Tahrir, skal konfronteres vedholdende med ærlige ord og hård kritik, er det tid til, at besindige stemmer nu siger klart fra over for terrorapologeter som Gotfredsen.

Heldigvis har hendes kronik – med den groteske overskrift ’Lad os bruge Anders Breivik rigtigt’ – fremkaldt over 1.100 indlæg på Berlingske.dk, hvoraf de fleste tager skarpt afstand. Det er et sundhedstegn. Ekstremismen skal druknes i ord.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce