Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kritik. »Revolutionsromantik, trusler og sværmeri for udenomsparlamentariske voldsmetoder kan og skal ikke accepteres, under nogen form« siger dagens signatur i kritikken af Sørine Gotfredsens terrorkronik.
Foto: Finn Frandsen(Arkiv)

Kritik. »Revolutionsromantik, trusler og sværmeri for udenomsparlamentariske voldsmetoder kan og skal ikke accepteres, under nogen form« siger dagens signatur i kritikken af Sørine Gotfredsens terrorkronik.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad os konfrontere Sørine Gotfredsen

Debattører ude på den yderste nationalistiske højrefløj fortsætter med at kalde til kamp efter Utøya.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hun var næppe psykotisk, da hun skrev ordene.

Andre kristne nationalister skal heller ikke holdes ansvarlige. Til gengæld er der god grund til at advare mod det vanvidsvås, som præsten Sørine Gotfredsen forleden fik spalteplads af Berlingske til at udsprede.

I ramme alvor forsøgte hun i en kronik at argumentere for, at massakren på Utøya var både uundgåelig og velbegrundet.

Som en videreførelse af Anders Breiviks dommedagsfortælling ’2083 – A European Declaration of Independence’ skriver sognepræsten fra Jesuskirken i Valby:

»Det er dybt bekymrende, at nogen i dette land kan stille spørgsmålet om, hvor Anders Breiviks had mon stammer fra. Vi ved udmærket, hvor det stammer fra, og vi har vidst det længe. Lad os udnytte den norske tragedie til at forstå faren ved det multikulturelle«, og videre i den samme skøre skure:

»Ekstremismen skabes gennem følelsen af på grund af indvandring at være truet på eksistensen«.

I kronikken skriver den 44-årige Sørine Gotfredsen, der i årevis har været en hyppigt anvendt kommentator, den ene mere paranoide og voldsromantiske sætning efter den anden – og forsøger at undskylde massemordet som udtryk for en nødvendig handling:

»Da Anders Breivik havde opgivet det politiske system, besluttede han at gribe til mere kontante midler, og han vil sandsynligvis blive efterfulgt af andre med samme følelse af at være omgivet af lovgivere, der møder ethvert problem med talen om endnu mere rummelighed«, lyder terrorapologien.

Sørine Gotfredsen fortsætter rablende: »Hans rationale står lysende tilbage. Og vi er i årtier blevet advaret om det af dem, der i respekt for historiens tidløse tale har mindet os om, at volden vil bryde ud, når islam og kristendom støder sammen«.

Krigsretorikken afviger ikke umiddelbart fra næsten tilsvarende besættelsesfantasier, som flere Dansk Folkeparti-politikere med Søren Krarup og Mogens Camre i spidsen har dyrket i de senere år.

De, der – som Sørine Gotfredsen – i dag fortsætter med at glorværdiggøre udenomsparlamentariske voldsmetoder, skal konfronteres hårdt og konsekvent

De har gang på gang forsøgt at mobilisere og opildne til »modstandskamp« og har omtalt kritikere og demokratiske modstandere som »stikkere« og »landsforrædere«.

Den altafgørende forskel er dog, at Gotfredsen kalder til kamp her efter terrorangrebene den lange fredag, 22. juli 2011.

Det er beskæmmende og dybt foruroligende, når en offentligt ansat præst kan få sig selv til at bruge sin prædikestol i form af sit offentlige omdømme til at legitimere det værste terrorangreb på det åbne samfund her i Norden i mands minde.

LÆS OGSÅ

Eftertankerne fra Søren Krarup og Mogens Camre har været diffuse og stærkt forsinkede. Men trods parallelle vrangforestillinger skal de og andre ultranationalister, der har ytret sig før tragedien, heller ikke holdes ansvarlige for massemordet.

Men de, der – som Sørine Gotfredsen – i dag fortsætter med at glorværdiggøre udenomsparlamentariske voldsmetoder, skal konfronteres hårdt og konsekvent.

Hendes afstumpede forståelse for Breiviks krig mod ’kulturmarxisterne’ – i form af unge norske socialdemokrater, der koldt blev likvideret – minder om den franske ultranationalist Jean-Marie Le Pen, der har udbredt en lignende syg undskyldning for Breivik:

»Den norske regering og det norske samfund, som har sovet i timen, har efter min mening det største ansvar. De har ikke taget hensyn til den massive immigrations globale fare, som er hovedårsagen til denne dødelige, skøre mands ideer,« lyder det fra Le Pen.

Det er tid til, at besindige stemmer nu siger klart fra over for terrorapologeter som Gotfredsen

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceFælles for Sørine Gotfredsen og Jean-Marie Le Pen er, at de hidtil er blevet betragtet som repræsentanter for legitime synspunkter.

Men tragedien viser, at vi må blive endnu bedre til at værne om vores åbne demokrati. Revolutionsromantik, trusler og sværmeri for udenomsparlamentariske voldsmetoder kan og skal ikke accepteres, under nogen form.Ligesom andre antidemokratiske og nyfascistiske bevægelser, som f.eks. Hizb-ut-Tahrir, skal konfronteres vedholdende med ærlige ord og hård kritik, er det tid til, at besindige stemmer nu siger klart fra over for terrorapologeter som Gotfredsen.

Heldigvis har hendes kronik – med den groteske overskrift ’Lad os bruge Anders Breivik rigtigt’ – fremkaldt over 1.100 indlæg på Berlingske.dk, hvoraf de fleste tager skarpt afstand. Det er et sundhedstegn. Ekstremismen skal druknes i ord.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden