Arkivtegning: Roald Als/Politiken-Tegning
Signatur

Selvforsvar in absurdum hjælper ikke Venstre

Sagen om Inger Støjbergs instruks er principiel, og der skal mere end bunker af mudder til at skjule det.

Signatur

Ministre må ikke gå rundt og bøje lovgivningen efter egen politiske overbevisning.

Det er kernen i sagen om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs ulovlige instruks.

Sagen er principiel, og det ændrer Venstres tiltagende absurde opvisning i selvforsvar og ministerens sejlen rundt i søforklaringer ikke på.

Alle borgere i Danmark har krav på en individuel vurdering, når staten vil gribe ind i deres liv.

Dette princip gælder fra skattesager til socialsager. Hvis en regering eller en minister ønsker, at sagsbehandling på et område skal ændres generelt og fremover gælde kollektivt for alle, kræver det en lovændring, som et flertal i Folketinget bakker op om.

Der ligger i denne ordning en beskyttelse af det enkelte individ over for staten.

En ændring af praksis kan også ske igennem en såkaldt administrativ instruks, hvilket var tilfældet i sagen om generel adskillelse af alle asylpar, hvor den ene ægtefælle var under 18 år.

Men det siger sig selv, at administrative instrukser, som myndigheder bliver pålagt at sagsbehandle efter, skal være i overensstemmelse med gældende dansk lov og ret.

Love og regler er moderationer af den udøvende magt.

Hvis politikere ønsker at presse en administrativ instruks ud over lovens rammer, er der tale om forsøg på skjult lovgivning uden om et flertal i Folketinget. Men systemet tillader ikke ministre at snige kollektiv sagsbehandling ind ad bagvejen; det skal blåstemples gennem en lovændring.

Sker der forsøg på det, har embedsmænd pligt til at reagere. De skal simpelthen råbe op. Det handler om at beskytte et system, som ikke skal kunne ændre sig med skiftende ministres ideer. Uanset om det er blåt, rødt eller gult hold, der regerer, og uanset hvad det handler om.

Nogen mener, at sagen om den ulovlige instruks er ’rodet’.

Sagens kerne er overhovedet ikke rodet. Den er meget enkel og meget principiel.

Vi er nødt til at holde fast i, at ministre skal overholde loven og i øvrigt tale sandt over for Folketinget

Men Venstre har en klar interesse i, at sagen bliver rodet, og Dansk Folkeparti hjælper til. Den juridiske og principielle diskussion kan de nemlig ikke vinde. Den chance, de derfor spiller, er at forvirre modtagerne – læsere, lyttere, seere og vælgere – med politiske angreb så meget, at folk taber pusten og opgiver at følge med. Derfor sætter de maskineriet ind på at sprede budskabet om, at man går ind for barnebrude, hvis man er optaget af, at ministre overholder loven.

Mod den slags tåbeligheder skulle man tro, at de fleste kæmpede forgæves. Men ikke her. Dertil har de for dårlig en sag.

Forud for torsdagens samråd kørte Venstre-folkene med en kampagne på sociale medier om, at fire af de piger, der blev skilt fra deres mænd, har ønsket, at det forbliver sådan. Det er godt for de fire piger – det kan ingen være uenig med ministeren i. Men en konkret og individuel vurdering havde ikke ændret på pigernes mulighed for at komme væk fra deres mænd.

Vi er nødt til at holde fast i, at ministre skal overholde loven og i øvrigt tale sandt over for Folketinget.

Når Inger Støjberg på afgørende områder skifter forklaring, som det skete i denne uge, hvor instruksen i modstrid med hendes tidligere udtalelser nu ikke er blevet blåstemplet af systemet, er der grund til at stille spørgsmål. Det samme gælder, når det kommer frem, at ministerens tidligere svar til Folketinget ikke passer med det, hun senere siger.

Det er ikke personligt, men principielt. Helt som det heller ikke var personligt, men principielt, dengang den daværende opposition og medierne kritiserede justitsminister Morten Bødskovs skiftende forklaringer i Christiania-sagen.

Dengang var Venstres retsordfører Karsten Lauritzen med egne ord »fundamentalt rystet«.

For som han sagde til DR:

»En minister og et ministeriums opgave er at tjene folket og Folketinget – det er ikke at vildlede dem og konstruere forklaringer«.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce