Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Der er mange uoverskuelige konflikter i Mellemøsten. Marcus Rubin forsøger derfor at anskueliggøre området og dets stridigheder gennem en Game of Thrones-analogi.
Foto: Jørn Villumsen/Politiken-Tegning

Der er mange uoverskuelige konflikter i Mellemøsten. Marcus Rubin forsøger derfor at anskueliggøre området og dets stridigheder gennem en Game of Thrones-analogi.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mellemøsten er det rene ’Game of Thrones’

Det er let at køre sur i alle Mellemøstens konflikter. Et fif: Tænk på det som en slags ’Game of Thrones’.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter at have boet i Mellemøsten i tre omgange og brugt umådelig meget tid på at suge mig ned i regionens rige historiske og religiøse lag er jeg fuldt opmærksom på kompleksiteterne. En af de store charmer ved Mellemøsten er områdets enorme variation og næsten uendelige muligheder for at fordybe sig i religion og historie.

Siddende i et novemberkoldt København har jeg dog også en vis sympati for, at folk ikke orker at forstå Mellemøsten midt i hverdagens kaos, kommunalvalg, Trumps tweets og den truende orkan af julearrangementer.

Men hvad skal man så gøre, hvis man ikke magter at følge med i alle nyhedsanalyserne og hemmeligt altid bliver i tvivl om, hvad forskellen er på shia- og sunnimuslimer – men alligevel gerne helt overordnet vil forstå, hvad der foregår dernede, nu hvor en ny storkrig mellem Saudi-Arabien og Iran måske er under optræk?

Løsningen erenkel: Se det hele gennem et par ’Game of Thrones’-briller.

Som alle analogier er det selvsagt ikke perfekt, men GOT-serien er en glimrende populærkulturel referenceramme til at forstår, hvad der sker i Mellemøsten for tiden.

Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh er Kings Landing. Her har den unge kronprins Mohammed bin Salman – kendt som MBS – i de sidste par uger gennemført et kup, hvor han forsøger at samle al magt i sine egne hænder.

Tænk Dronning Cercei på Jerntronen. Ligesom hende er MBS relativt uerfaren, men vokset op i magtens centrum som del af Saud-familien.

Som Cersei har han på kort tid formået at rode Saudi-Arabien ind i en masse problematiske konflikter – først og fremmest en frygtelig krig i Yemen, der truer med at udvikle sig til en enorm humanitær katastrofe.

Men herudover kommer blokaden af Qatar, det lille stenrige emirat, og nu har MBS også skabt kaos i Libanon efter at have presset premierminister Saad Hariri til at trække sig tilbage.

Endelig har MBS i et ekko af Cerceis oprør med de fanatiske spurve også taget en række dramatiske tiltag til at stække det religiøse etablissements magt.

Detaljerne kan som sagt forvirre, men det hele skal ses i en overordnet geopolitisk ramme om kampen om at være overhund i Mellemøsten.

Modstanderen her er godt nok ikke en dragedronning, men derimod præstestyret i Iran. Og selv om Irans gråskæggede øverste åndelige leder, Ayatollah Khamenei i Teheran, ikke fysisk minder meget om den yndefulde Daenerys Targaryen, er der mange ligheder rent magtpolitisk.

Wildlings fra nord er selvsagt jihadisterne, der skaber kaos, og i samme åndedrag kommer kurderne ind som Nights Watch

Ligesom Daenerys søger Iran at genvinde, hvad det opfatter som dets retmæssige plads som Mellemøstens hersker, og ligesom hende er landet outsider i regionen. Ikke bare taler Iran ikke arabisk, men persisk, det tilhører også det shiamuslimske mindretal. Og ganske som Daenerys over for Lannister-familien har iranerne i de senere år været betydelig mere succesrige og gennemtænkte i deres strategi end saudierne.

Vil man føre analogien helt til ende, kunne iranernes jagt på atomvåben minde om Daenerys berømte og berygtede drager – det ultimative våben.

Så har vi de overordnede rammer mellem stormagterne i Mellemøsten på plads – nu skal vi bare få nogle af bipersonerne i hak.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ligesom i GOT er den overordnede regel her, at deres betydning og magt kan svinge voldsomt, og at de ofte bliver brugt og udnyttet af de andre stormagter. I rollen som krigerfolket Dothraki, der kæmper for Daenerys, er den libanesiske Hizbollah-milits oplagt.

Ligesom Dothrakierne er Hizbollah frygtede over hele Mellemøsten og totalt loyale over for Teheran. De er stormtropperne, der har været afgørende i at sikre Assad-regimets magt i Syrien og tjener som Irans værn mod Israel.

Den jødiske stat er sværere at placere, men minder lidt om Jernøerne. En krigermagt, der står lidt uden for det hele, men som fra tid til anden kan påvirke det store spil. I den aktuelle situation måske ved at gå i krig med Hizbollah, som der går vedvarende rygter om, at Saudi-Arabien forsøger at overtale Israel til.

De vilde wildlings fra nord er selvsagt jihadisterne, der skaber kaos, og i samme åndedrag kommer kurderne ind som Nights Watch, der forsøger at holde dem stangen, men er presset.

Så hvordan ender det hele? Ja, se det er ikke til at vide. Ligesom i GOT kan alt ske og alle dø. Men en ny sæson er tydeligvis under opsejling i Mellemøsten.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden