Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvad skal Thorning skrive i sin nytårstale?

Statsministeren skal være offensiv i sin nytårstale, anbefaler forfatter.

Skriv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi gjorde det!«, udbrød Helle Thorning-Schmidt (S) begejstret på valgaftenen.

Men hvad er det lige, Helle Thorning har gjort - altså bortset fra at rage magten til sig?

Danskerne er ikke i tvivl. Intet. Zero. Nichts.

Meningsmålingernes dom er entydig og svækker statsministeren yderligere, netop som hun har brug for at vise styrke og handlekraft.

Havde Helle Thorning-Schmidt troet, at finansloven kunne vise, at regeringen havde en vision for nationens genopretning, var det et eklatant fejlskøn.

Tværtimod understreger finansloven indtrykket af en regering, der hverken lever op til egne løfter eller håbet om politisk fornyelse.

LÆS OGSÅ

Nytårstalen 2012 er Helle Thornings næste - og måske sidste - chance for at vise os den statsminister, nationen ængsteligt venter på.

En statsminister med lederskab til at føre landet gennem krisen. En statsminister, der kan samle danskerne om de enorme udfordringer, velfærdssamfundet står overfor. Og en statsminister, der kan udfordre oppositionen med nye vidtrækkende initiativer, der inspirerer og giver fornyet håb om økonomisk genopretning.

Det kan du - kære læser - være med til, ved at byde ind med dine forslag til, hvad Helle Thornings første nytårstale skal handle om.

ANMELDELSE

Vi har set det før. Stauning, Schlüter og Anders Fogh Rasmussen forstod på hver sin måde og med hvert sit budskab at bruge nytårstalen til at sætte en uomgængelig politisk dagsorden. Ingen, som hørte på de tre, var i tvivl om, hvilket Danmark de så for sig, og at de havde viljen og energien til at gennemføre deres visioner.

Her var manglende mandater ikke en mundlam undskyldning for mangelfulde resultater. Schlüter, der i ti år hutlede sig igennem Folketinget, slog i nytårstalen 1989 fast: »Vi kan, vi vil, og vi gør det«.

Skal skuden vendes, må Helle Thorning nytårsdag se os i øjnene og overbevise os om, at hun er opgaven værdig. Og det er vigtigt, for uanset politisk farve og sympati har Danmark ikke råd til rådvildhed og stilstand.

Hovedemnet for nytårstalen 2012 er selvskrevet. Det er Danmarks vej ud af krisen. Men en god nytårstale skal også være bredere.

Det er nu, kursen skal udstikkes, for alt tyder på, at det vil vare længe, før stormen rundt om Danmark løjer af.

Det er åbenbart, at Helle Thorning har de retoriske evner til at holde en stor nytårstale. Det var hendes kongrestale, der afgjorde formandsskabsvalget i Socialdemokratiet. Og det var i høj grad hendes overbevisende tale efter valgsejren, der vakte alle de håb, der nu er vendt til skuffelse.

NYTÅRSTALEN 2010

Hovedemnet for nytårstalen 2012 er selvskrevet. Det er Danmarks vej ud af krisen. Men en god nytårstale skal også være bredere. Eurokrisen, Afghanistan og sammenhængskraften i samfundet kommer Helle Thorning næppe udenom.

Problemet for statsministeren er, at ord alene ikke er nok. Havde Fogh blot givet »smagsdommerne« verbale tæsk, var det hurtigt blevet glemt som en symbolsk markering. Det var proskriptionslisterne over de dødsdømte råd og nævn, der drev den efterfølgende debat.

På samme måde var det forslaget om afskaffelsen af efterlønnen, der gjorde det klart, at Lars Løkke Rasmussen gik til valg på økonomisk ansvarlighed. Og dermed satte dagsorden for den efterfølgende valgkamp.

Det er ingen nem opgave at værre offensiv i en tid, hvor der ikke er penge at gøre godt med. Men der er ingen vej udenom, hvis danskerne skal have optimismen og troen på fremtiden tilbage.

Derfor skal Helle Thorning byde ind med andet end slagkraftige fraser og kvikke replikker. Hun skal levere en nytårstale med indhold. Fuldkorn med krummer og kraft. Ikke forslag af den halvbløde mariekiksagtige slags. En rød indpakning er langt fra nok til at sælge en vare, der hastigt nærmer sig udløbsdatoen.

Kom med dine ideer

Hvad mener du Helle Thorning skal melde ud i nytårstalen? Hvordan kan statsministeren samle os om opgaven forude? Hvordan kan hun rette op på regeringens manglende tilslutning?

Og hvad ville du selv sige til danskerne?

Brug kommentarfeltet nedenfor til at sende os dine ord og sætninger. De bedste forslag og ideer vil jeg efterfølgende skrive sammen til et bud på Thornings første nytårstale, som vil blive publiceret her på politiken.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden