Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skriv: Hvor går grænsen for sygdomstest?

Vi kan ikke screene os til sygdomsfrie liv, advarer Det Etiske Råd.

Skriv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Teknologiske fremskridt gør det snart muligt for læger at konstatere en lang række genetiske fejl og sygdomme hos fostre inden graviditetens lovbestemte abortgrænse, der i dag er den 12. fuldendte graviditetsuge.

LÆS ARTIKEL

En ny type indgreb, som forskere på Aarhus Universitetshospital er i færd med at udvikle, vil give vordende forældre mulighed for at slippe for de risici, der følger med moderkage- og fostervandsprøver.

Men teknologien stiller både læger, politikere og forældre over for et dilemma: Hvilke sygdomme og risici skal fostret undersøges for? Hvornår er en arvelig sygdom alvorlig? Og hvor stor en risiko for at udvikle kræft, diabetes eller depression skal vi lade børn leve med?

Især for forældrene er den slags spørgsmål vanskelige at forholde sig til, advarer Jakob Birkler, der er formand for Det Etiske Råd.

»Alle er i en eller anden grad disponeret for sygdomme, så at screene sig frem til et sygdomsfrit liv er en illusion. Spørgsmålet er, hvilke sygdomme man kan acceptere, at børnene kan få – og det kan i sidste ende blive forældrenes valg«, siger Birkler.

Thomas G. Jensen, som er professor i medicinsk genetik og indtil sidste år sad i Det Etiske Råd, er overvejende positivt indstillet over for de nye muligheder i fosterdiagnostik.

»Mit indtryk er, at de fleste kommende forældre godt ved, at det er et tilbud om at undersøge, om noget er alvorligt galt«, siger han.

Skal samfundet tillade, at fostre undersøges for flere alvorlige sygdomme end i dag? Eller risikerer vi at sygeliggøre de mindske skavanker? Deltag i debatten herunder.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden