Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Viki Styrbæk er stor tilhænger af bæredygtigt forbrug og har brugt rotationsgrupperne i flere år - så hendes yngste barn, Theo, har nærmest kun gået i tøj, som andre børn har haft før ham.
Foto: Nanna Navntoft

Viki Styrbæk er stor tilhænger af bæredygtigt forbrug og har brugt rotationsgrupperne i flere år - så hendes yngste barn, Theo, har nærmest kun gået i tøj, som andre børn har haft før ham.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

God karma: Send dit brugte børneudstyr videre - og få det, du selv mangler

Det begyndte som en hyggelig arvetradition mellem veninder. Nu roterer 20.000 forældre deres aflagte børnetøj og -udstyr indbyrdes via Facebook. Det er deleøkonomi i ordets oprindelige betydning, mener Forbrugerrådet Tænk.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Søndag lidt før middag: Barbara slår et puslebord op i den lokale Østerbro-afdeling af Facebook-gruppen ’Børne- og babygear i rotation’.

Hun har kun brugt det i et halvt år, men har nu fået en anden model, der kan hænge på væggen.

27 minutter senere melder Malene sig klar til at hente, og puslebordet har fået ny ejer.

Når Malenes baby er vokset fra bleskift, kan hun med få tryk på telefonen ekspedere puslebordet tilbage i kredsløbet, så nye forældre kan få glæde af det.

Rammer dig i nakken

»Det skal være gratis, og det må ikke være noget-for-noget. Et smil og en tak er nok. Man sender sine ting videre og videre, og på et tidspunkt rammer det dig i nakken, når du selv mangler noget«, forklarer Maya Bonde med henvisning til et meget brugt udtryk i gruppen, nemlig ’god karma’.

Det er hende, der tilbage i 2011 oprettede den første facebookgruppe i København med rotation af børnetøj.

Maya Bonde syntes selv, det var så hyggeligt, når veninder på barselsbesøg medbragte en pose tøj fra deres barn, og hun besluttede at sætte genbruget i system via Facebook.

Brystpumper og klapvogne

I begyndelsen var det et lille netværk af folk, der kendte hinanden eller Maya Bonde i forvejen.

I dag er der over 20.000 medlemmer i hovedgruppen og de mange lokale afdelinger i hovedstaden og også Roskilde, Nordsjælland, Aarhus og Fyn. Nogle medlemmer er dog gengangere i flere grupper.

Og det er ikke længere kun flyverdragter og nattøj, der roteres rundt, til det er slidt op; det er også brystpumper, legetøj, badekar, ventetøj og dyrere udstyr som klapvogne, autostole og tremmesenge.

»Hvis man ikke har venner eller familie, der skal overtage, er det en nem måde at få den slags store ting afhentet på«, siger Maya Bonde.

Nemt og en god følelse

I Forbrugerrådet Tænk er miljøpolisk rådgiver Vibeke Myrtue Jensen enig i, at der er grænser for, hvor meget børneudstyr den enkelte familie kan hobe op i en lille lejlighed. Hun ser flere andre forklaringer på, at genbrugsgrupperne er blevet så populære, især i de store byer.

»Dels har den digitale udvikling gjort det muligt at rotere på den her måde, som er nem og praktisk, når man bor tæt på hinanden og kan hente noget et par gader væk. Dels er der stort fokus på bæredygtighed og socialt fællesskab. Det er faktisk deleøkonomi i den helt oprindelige betydning, hvor man deler ressourcer«, siger hun.

Men der er også noget feel good i at sende sine ting videre, som tiltaler mange, mener Vibeke Myrtue Jensen:

»At være med i en rotationsgruppe er ikke udtryk for, at man er fattig, det er tværtimod en overskudshandling, der giver god samvittighed«.

Grupperne er for alle

Maya Bonde fortæller, at der er økonomisk trængte medlemmer i grupperne, men også mange, der ikke er.

Hun understreger, at man ikke skal gøre rede for sin økonomi for at modtage. De, der sender en ting af sted, skal heller ikke søge i gruppen efter en værdigt trængende aftager.

Så kan de i stedet donere til et flygtningecenter eller Mødrehjælpen.

»Folk skal ikke være nødt til at udstille sig og komme med en lang vise om, hvor synd det er for dem. Rotationsgrupperne er for alle, der går ind for bæredygtighed og er imod overforbrug – det kan man godt være, selv om man har råd til at købe«, siger Maya Bonde.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Status i at genbruge

Netop modviljen mod overforbrug er en del af drivkraften i rotation, mener Mette Skovgaard Frich, der rådgiver om forbrugeradfærd og detailhandel i sit konsulentfirma, Retail Insights.

»Det er et andet forbrugsmønster, som der ligger en historie i. For nogle handler det ikke kun om at spare, men at der også er status i at genbruge«, siger hun.

Den store interesse for at sende brugbare baby- og børnesager i omløb helt uden penge involveret kan også betragtes som en modreaktion på de senere års boom i handlen med brugte ting på f.eks. Trendsales og dba.dk

Værdi frem for penge

»Det er jo blevet en forretning i sig selv, og der bliver taget høje priser«, siger Mette Skovgaard Frich og tilføjer:

»Mange vil bare gerne have, at deres ting bliver brugt igen, så det ikke ender på lossepladsen og er spild af miljømæssige ressourcer og menneskehænder, der har produceret dem. Det bliver et spørgsmål om værdier frem for penge«.

Når flere forældre genbruger børnetøjet og de større investeringer som vogn og Voksi-poser, vil det alt andet lige ramme omsætningen i de butikker, der sælger udstyret fra nyt. Til gengæld bliver de sparede penge – hos dem, der kunne have købt tingene til fuld pris i en butik – omsat til andet forbrug, mener Mette Skovgaard Frich.

»De penge bliver puttet ind et andet sted, f.eks. i form af flere økologiske varer og flere oplevelser«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden