Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Når kulden bider, og sengen lokker, kan en løbeapp være en hjælp til at passe træningen.
Foto: Jens Dresling

Når kulden bider, og sengen lokker, kan en løbeapp være en hjælp til at passe træningen.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den bedste digitale løbetræner er helt gratis

En løbeapp er en populær måde at holde styr på løbetræningen på. En god en af slagsen er næsten som at have en personlig træner i lommen.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er dit nytårsforsæt at få løbetrænet i 2017? Da kan en løbeapp være en god hjælp, siger Michelle Kristensen, der er kost- og træningsekspert og kendt i løbeverdenen for sine mange træningskurser og flere bøger som f.eks. ’MK Løbecamp’.

»En løbeapp er en billig form for personlig træner. Den fungerer som en træningsdagbog og kan guide dig til, hvordan du løber bedst, og så motiverer den og roser dig til at nå dine mål«, forklarer hun.

En løbeapp downloades til mobiltelefonen, og de fleste varianter har som grundfunktion at optage løbeturene ved hjælp af telefonens gps-funktion og kan dermed vise løberute, distance, hastighed og kalorieforbrænding. Alt efter hvilken app der er tale om, og hvor meget man betaler for den, kan den også vise brugerens fremskridt, give adgang til skræddersyede træningsplaner, mulighed for at konkurrere mod venner eller for at få en stemme i høretelefonerne til at coache undervejs på løbeturen. Bare for at nævne nogle af de funktioner, som findes på det efterhånden enorme marked for løbeapps.

Men hvornår er en løbeapp god?

Fornuftigt udvalg

»Den skal have de basale funktioner som at vise løberute, distance, hastighed og kalorieforbrænding. Det er også vigtigt, at den er overskuelig og brugervenlig, så man kan finde rundt i appen, uanset om man er begynder eller øvet«, siger Michelle Kristensen, der selv bruger en app fra Adidas.

Sammen med Lise Okkels, der løber i den københavnske løbeklub NBRO Running og har gennemført en lang række løb som London Marathon og Frankfurt Marathon, har hun testet fem forskellige løbeapps for Lørdagsliv.

Fire af dem, Runkeeper, Runmeter, Endemondo og Nike+ Run Club, er ifølge dommerne fornuftige bud på en ’standardløbeapp’:

»De ligner lidt hinanden og har alle det, vi kan kalde basisfunktionerne. Men der er forskel på, hvor lette de er at bruge, og hvor lækker opsætningen ser ud«, siger Lise Okkels og tilføjer, at der er endnu en vigtigt forskel: prisen.

For selv om alle fire apps er gratis at downloade, er der store forskelle på, hvor meget de koster at opgradere til en proversion, som giver adgang til mere avancerede funktioner såsom skræddersyede løbeplaner og coaching undervejs på løbeturen. Kun Nike+ Run Club er helt gratis, og den ender derfor som testens vinder.

»Du kan individualisere din træning ud fra et specifikt mål. Ud fra cirka fem spørgsmål om dit nuværende aktivitetsniveau, målsætning og antal ugentlige træningsdage udregner den en plan for dig. Det er ellers noget, man skal købe sig til i de andre versioner. Og så holder en stemme dig opdateret for hver kilometer, du har løbet, så du hele tiden kan følge med i træningen«, siger Michelle Kristensen om testvinderen, der får den højest mulige karakter af begge dommere.

Dansk sprog er et plus

På en andenplads kommer danskudviklede Endomondo, der med knap 20 millioner registrerede brugere verden over er en af de mest brugte løbeapps.

Ligesom med Nike+ Run Club og Run Keeper har man mulighed for at konkurrere mod, følge og støtte sine venner. Med Runmeter kan man derimod designe sin egen løbemakker, men Endomondo adskiller sig fra de fleste af sine konkurrenter ved også at tilbyde dansk som sprog.

»At den er på dansk, er en stor fordel, og så er den visuelt lækker og nem at finde rundt i. Men der er mange reklamer, og det kan godt irritere«, siger Lise Okkels.

Den til nybegynderen

Couch to 5K er testens femte variant, og i modsætning til det øvrige udvalg henvender den sig, som navnet antyder, udelukkende til nybegynderen, der gerne vil gå fra sofastadiet til at kunne løbe 5 kilometer. Om det skal trække op eller ned, at appen, der består af en 8-ugers træningsplan, kun er til dem, der er nye på løbestierne, er dommerne ikke helt enige om.

»Den erfarne løber har ingen gavn af den her. Det trækker også ned, at man skal betale for at få hele programmet, at det kun er på engelsk, og at distancen er anført i miles«, siger Michelle Kristensen, der giver middelkarakteren 3.

Lise Okkels er derimod begejstret og kalder den »perfekt til nybegynderen«, og hun kvitterer med en karakter på 5. Couch to 5K lander dermed på karakteren 4, som er et gennemsnit af de to bedømmelser.

»Her bliver man instrueret dag for dag og til at komme i gang stille og roligt. Ved man ikke meget om løb, er det et rigtig godt sted at begynde. Jeg tror faktisk, jeg vil anbefale den til min lillesøster, som endnu ikke løber«, bemærker Lise Okkels.

Nike+ Run Club

Gratis funktioner:

Tracker, hvor langt du løber, og med hvilken hastighed du løber.

Forskellige hjælpeplaner ud fra dine personlige mål.

Gemmer dine træningspas og deler dem via Facebook.

Kan tilknyttes til Apple Watch.

Tilkøb findes ikke.

Bedømmelse: 6

Løber Lise Okkels: Testens eneste app, der er helt gratis og har alle de funktioner, som man skal betale for i de andre. Det er et plus, at man slipper for reklamer, og at den visuelt er lækker og let af finde rundt i.

Træningsekspert Michelle Kristensen: Appen er helt gratis – det trækker op. Hep på løbeturen og en stemme holder dig opdateret for hver kilometer, og så er der musiklister. Nøjagtighed i statistikken, fordi den automatisk stopper, hvis du stopper, eksempelvis ved et lyskryds. Den største mangel er, at man manuelt skal styre sine intervaller.

Endomondo

Gratis funktioner:

Tracker løbeture på antal kilometer, tid, pace og kalorieforbrug.

Du kan se og gemme ruter.

Du kan konkurrere mod venner.

Få tilsendt mails om månedlige statistikker, tips og tricks.

Ekstra tilkøb for 49 kroner månedligt /235 kroner årligt:

Træningsplaner.

Detaljeret statistik.

Vip-support.

Ingen reklamer.

Hjælp til intervaltræning.

Bedømmelse: 5

Lise Okkels: Let at bruge og finde rundt i og visuelt lækker. Det trækker op, at den er på dansk, men ned, at den i gratisversionen er anmassende med reklamer – også for proversionen.

Michelle Kristensen: Nem at betjene og overskuelig. De mange reklamer i den gratis version trækker ned. God til nybegynderen – den erfarne løber vil skulle foretage tilkøb for at få mere detaljerede statistikker end distance og pace. Et stort plus, at den er god til intervaltræning.

Runkeeper

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gratis funktioner:

Tracker løbeture på antal kilometer, tid, pace og kalorieforbrug.

Du kan se og gemme ruter.

Du kan konkurrere mod venner.

Ekstra tilkøb for 79 kroner månedligt/309 kroner årligt:

Personligt tilpassede træningsprogrammer.

Bedømmelse: 4

Lise Okkels: God standardløbeapp, som kan det, den skal kunne. Mange reklamer, relativt dyr adgang til træningsprogrammer og knap så æstetisk interface trækker ned.

Michelle Kristensen: Mulighed for løbende feedback på distance, pace og tid undervejs på løbeturen – dog kun på engelsk. God til motionisten og de daglige ture, men ikke god til mere avanceret intervaltræning.

Couch to 5k

Det får du for 16 kroner (skal købes én gang):

Track, hvor langt og med hvilken hastighed du løber.

Træningsplaner lavet af trænere fra Active.com.

Vælg mellem fire forskellige audiotrænere.

Lyt til selvvalgt musik.

Gem dine træningspas, og del dem via Facebook.

Få grafer over træningsudviklingen.

Bedømmelse: 4

Lise Okkels: Rigtig god til dem, der skal i gang med at løbe – andre har ikke så meget glæde af den. Overskuelig. Nybegynderen bliver instrueret i at komme stille og roligt i gang. Den ville appellere til mig, hvis ikke jeg løb i forvejen.

Michelle Kristensen: Fint og overskueligt program til nybegynderen, tidligere skadede og dem, der ikke har løbet længe. Det trækker ned, at den kun er interessant for den målgruppe, og at den kun er på engelsk og tilmed regner i miles.

Runmeter

Gratis funktioner:

Tracker løbeture på antal kilometer, tid, pace og kalorieforbrug.

Du kan se og gemme ruter.

Træningsplaner for 5 km, 10 km, halvmaraton og maraton.

Ekstra tilkøb for 79 kroner årligt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ingen reklamer.

Kan tracke mange sportsgrene.

Ekskluderer den tid, man har holdt pause.

Se og del træning på nettet.

Bedømmelse: 3

Lise Okkels: Testens mindst lækre rent visuelt. Til gengæld er det den billigste af dem, hvor man skal betale for en proversion. Som noget særligt kan man designe sin egen virtuelle løbemakker.

Michelle Kristensen: Det trækker ned, at man skal betale for at få adgang til stort set hele appen. Den almindelige motionist, som ’blot’ skal lære at løbe, vil jeg ikke anbefale denne app. For den erfarne løber, der elsker statistikker, er den helt klart et godt køb i den billige ende.

Research: Isabel Aziz og Liva Polack

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden