Madam Blå, Melitta, stempelkande, espressomaskine, kolbe, kapsel eller pulver? Kogekaffe eller koldbrygget? Specialristet eller hjemmemalet? Pumpetermokande eller lidt, men godt? Sort, hvid, med smag eller som dessert?
Kaffemoden skifter og fornys, og selv om vi må importere bønnerne, hører Danmark til verdens mest kaffenydende nationer, viser den seneste rapport fra European Coffee Federation.
Førstepladsen indtages af Luxembourg, men en statistisk unøjagtighed skaber tvivl om resultatet for den lille stat (24 kilo kaffe per indbygger), og ser man bort fra det, lander vi med et gennemsnitligt årligt forbrug på 8,6 kilo per indbygger ikke på en fjerdeplads, men som nummer tre efter finnerne (12 kilo) og østrigerne (9 kilo). Et gennemsnit på cirka 4 kilo ristet kaffe årligt for Europa som helhed placerer verdensdelen på en global førsteplads.
Ifølge kaffebranchens fælles informationskontor DKI (Dansk Kaffeinformation) er udviklingen for kaffe købt i dagligvarehandlen de seneste ti år gået i retning af mindre mængde, men til relativt større værdi. I en periode, hvor danskernes køb af kaffe to go på caféer er vokset enormt, er mængden af kaffe til hjemmebryg faldet med knap 22 procent. Men de handlende har så at sige hentet ind på gyngerne, hvad de har sat til på karrusellerne, fordi de sælger dyrere kaffeprodukter.
En gennemsnitshusstand bruger ifølge Danmarks Statistik cirka 1.150 kroner om året på at købe kaffe til husholdningsbrug.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her