0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En støt stigende gruppe af ledige ældre er fanget i en økonomisk sump

Ledige seniorer lander i stigende grad i et økonomisk ingenmandsland, hvor de hverken kan få dagpenge, folkepension eller andre offentlige ydelser, selv om de ikke har noget job og fast løn. Et nyt proletariat er ved at tage form, mener professor.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Et stigende antal ledige seniorer falder ud af dagpengesystemet uden at have et job og uden at være i nærheden af folkepensionen. Dermed må de klarer sig selv, uden nogen løn eller offentlig forsørgelse.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi arbejder længere og længere, i takt med at pensionsalderen bliver sat i vejret og efterlønnen udfaset. ​

Men samtidig er et nyt proletariat af ledige seniorer ved at vokse ud af det nye arbejdsmarked. De ender i et økonomisk ingenmandsland, hvor de har opbrugt retten til arbejdsløshedsdagpenge, selv om de ikke har fundet et nyt job – og selv om der stadig er mange år, til de når pensionsalderen og dermed kan hæve en offentlig folkepension.

23 procent af de 60-64-årige danskere, der mistede retten til dagpenge i 2018, eller næsten hver fjerde, havde hverken en løn eller en offentlig ydelse at falde tilbage på, 6 måneder efter at de røg ud af dagpengesystemet.

Det samme gælder omkring 30 procent af de 50-59-årige, viser en ny opgørelse udarbejdet af brancheorganisationen Danske A-kasser, der ser samme »bekymrende udvikling« i 2019.

»Vi ser det allerede, og der vil komme en støt stigende gruppe af ledige ældre lønmodtagere, der ender i en økonomisk sump, fordi de ikke har helbredet til at arbejde videre, eller fordi de bliver sorteret fra af aldersforskrækkede arbejdsgivere«, siger Danske A-kassers direktør, Verner Sand Kirk.​

Uønskede seniorer​

Regeringen har lovet at hjælpe de mest nedslidte lønmodtagere med en særlig pensionsordning. Men ingen ved, hvor mange der vil få gavn af ordningen. Og den hjælper ikke de ledige seniorer, der både kan og vil arbejde, påpeger Per H. Jensen, professor i samfundsvidenskab ved Aalborg Universitet:

»Vi er flere, der har advaret politikerne om, at vi risikerer at få et proletariat af seniorer, der hverken har en lønindkomst eller en offentlig ydelse, når de ryger ud af dagpengesystemet«.

»Da man besluttede at udfase efterlønnen, var filosofien jo, at alle og enhver kan få et job, bare de er nogenlunde raske. Men vi ved, at mange seniorer har svært ved at få et nyt job, hvis de bliver ledige. Nogle er direkte uønsket på grund af deres alder eller manglende kompeten