0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjemmebagt brød kan beriges med D-vitamin gennem gær

De Danske Gærfabrikker har patent på en proces, hvor gærcellen danner D-vitamin på en naturlig måde.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De Danske Gærfabrikker forsøger nu på det, som andre tidligere har forsøgt med brød og mælk: at få danskerne til at vælge produkter med ekstra D-vitamin. Det seneste år har gærproducenten fra Grenaa haft en solgul pakke gær på køl i udvalgte supermarkeder, og ifølge Kim Rosengreen, der er virksomhedens salgschef for alt, der vedrører gær til brød, går salget stille og roligt frem.​​

Det særlige ved den solgule pakke er, at gæret indeholder D-vitamin. Det er ikke tilsat produktet, men gærfabrikken har fået patent på en teknik, hvor gærcellen danner D-vitaminet på en naturlig måde. Hvis du solbader i haven om sommeren, får solens uv-stråler din hud til at danne vitaminet. Det er i grove træk den samme teknik, som De Danske Gærfabrikker har fået patent på. Ved at belyse en gærcelle med uv-stråler omdannes de naturlige steroler til D-vitamin, som er varmebestandigt, så vitaminet kan klare en tur i ovnen, før det ender på spisebordet som brød.

50 g gær indeholder 22,5 mikrogram D-vitamin, så med en typisk dej med en pakke gær til 1 kilo mel vil man indtage 1,5 mikrogram vitamin D ved at spise to skiver brød (svarende til 100 gram brød). Til sammenligning indeholder en almindelig multivitaminpille 5-10 mikrogram.

Et ekspertpanel af forskere har tidligere anbefalet at gøre det obligatorisk at berige brød og mælk med D-vitamin for at afskaffe manglen på D-vitamin i Danmark. Danskerne får generelt for lidt D-vitamin gennem kosten, så niveauet af vitaminet falder typisk om vinteren, hvor de manglende solstråler betyder, at huden ikke danner vitaminet. Forskning har vist, at hvis man indtager mælk og brød, der er beriget, falder niveauet af D-vitamin ikke så meget, som det ellers gør om vinteren.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter