0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Søren Ryge: Fra sankthans er det hækkeklipningstid

Der er en god forklaring på, at midsommeren er den tid på året, hvor vi sædvanligvis klipper hæk.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Gå roligt i gang med at klippe din hæk

Haven

Haveåret er af gode grunde uløseligt forbundet med kalenderen, men der er sjældent sat datoer på. Det handler jo om vejr og temperaturer, og det varierer som bekendt fra år til år. Man kan ikke plotte havearbejdet ind i kalenderen.

Med en enkelt undtagelse, som er lige nu, for hækken skal klippes til sankthans, og den er god nok. Det er en ældgammel regel, som blev opfundet, da man første gang fandt på, at diverse planter kan klippes, tæt og smukt og i passende højde, hvorpå de danner en fin grøn væg på de steder i havelivet, hvor man har brug for den slags. For når man klipper en gren af, protesterer planten ved at sende tre nye ud i stedet. Og igen og igen, år efter år. Flere og flere små nye kviste og grene – tættere vækst og hæk. Og nu kommer det: Næsten al nyvækst på træer og buske finder sted fra udspring i april-maj og et par måneder frem. Så stopper den, og resten af sommeren og efteråret bruges på at modne de nye skud, så de kan overleve næste vinter. Det vil være tåbeligt at klippe midt i vækstperioden, for så skal man jo bare til det igen. Men fra sidst i juni er det slut for i år, og en million danskere kan kaste sig ud i det forholdsvis overskuelige arbejde med at klippe deres hække med diverse redskaber, der i øvrigt bliver mere og mere raffinerede og motoriserede for hvert år.

Må jeg i den forbindelse minde om nogle andre hækregler, der er lige så elementære som den med sankthans, og som især handler om hækkens højde og bredde. At man altid kan gøre den mindre og smallere. At hække finder sig i den mest utrolige amputering, for der kommer altid nye skud fra det sted, hvor man har klippet en gren over. Hvis man foretager sådanne større indgreb i vinterhalvåret, vil hækken starte forfra allerede den følgende vækstsæson. Hvis man først gør det nu eller senere på sommeren, skal man vente et helt år, før der bliver grønt igen.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts