Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: LARS HANSEN
Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan får du fuldt flor i altankassen

Her er haveekspertens råd til, hvordan din altan kan blive et frodigt paradis.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klør det i de grønne fingre, kan du sagtens få afløb for plantelysten, selvom du bor i en lejlighed i byen.

Har du en altan, er det nemlig kun fantasien, og så selvfølgelig solen, der sætter grænser for, hvad du kan dyrke derude. Det kan være alverdens blomster og krydderurter. Du kan endda have held med at dyrke dine egne grøntsager og frugt.

Jesper C. Corfitzen, der er gartner og landskabsarkitekt i Haveselskabet, har selv eksperimenteret med alt fra rhododendron til humle på sin lille altan midt i byen. Han oplevede så stor frodighed, at han måtte på beskæringstogt i husets tagrender.

I denne guide giver Jesper Corfitzen sine bedste råd og tips til altanhaven.

Hvad skal jeg plante? Selv om kun fantasien sætter grænser for din altanhave, så er solen i sidste ende afgørende for succesen.

Det skal dog ikke forstås således, at en altan med skygge ikke har en chance. Tværtimod. Det betyder bare, at du bør vælge dine planter efter hvilke forhold de skal leve under. Alternativt ender du med at lægge en masse arbejde i projekter, der ikke rigtig vil lykkes.

Foto: LARS HANSEN

Når man skal vurdere, om en altan er solrig eller ej, handler det om den varme middagssol. Selvom din altan har morgen- eller aftensol, kan du opleve, at det ikke er tilstrækkeligt for visse planter.

Tænk også over hvor meget vind eller læ, du har derude. Jo mere spinkel planten er i sin vækst, jo større sandsynlighed er der for, at den vil knække - selvfølgelig. Har du meget vind på altanen, bør du vælge planter af lav vækst eller typer, der er kompakte og har kraftige grene. Alternativt må du opsætte et læsejl.

Blomster: De fleste blomster er glade for sol. Har du en sydvendt altan, er der derfor utrolig mange muligheder for blomstrende fryd i krukker og kasser.

Det kan være vibeæg, husfred, roser, petunia og stedmoderblomster. Stedmoderblomster kan i øvrigt bruges til kickstarte altanhaven allerede nu, da de tåler noget frost.

LÆS GUIDE

Har du en god væg, foreslår Jesper Corfitzen, at du overvejer klatreplanter. De kan give en almindelig altan et vildt og have-agtigt præg. Prøv f.eks. med klematis, humle eller klatrehortensia. Måske ender du også oppe i tagrenden med saksen.

Foto: HANSEN LARS

På altaner uden middagssol, eller særlig meget sol i det hele taget, foreslår Jesper Corfitzen, at du forsøger med lidt atypiske altanblomster som engelskgræs, primula, og forglemmigej. Generelt kan planter, der trives med vandrende skygge, klare sig fint på en knapt så solrig altan, f.eks. kamelia, rhodondendron, lyng og hosta.

LÆS GUIDE

Blomsterløg som tulipaner og narcisser kan også være muligheder Det er dog for sent at lægge løgene nu, hvis du vil have glæde af dem denne sommer.

Krydderurter: Ud over at krydderurter forsyner sommermaden med smag og duft, kan de også være dekorative på en altan. F.eks. har både timian og purløg smukke farverige blomster.

Og krydderurter behøver ikke nødvendigvis en masse sol. Så vil du gerne have spiselige afgrøder fra den knapt så solrige altan, er det krydderurter du skal vælge frem for frugttræer og grøntsager.

Foto: HANSEN LARS

Er dine kasser eller krukker rummelige, kan du have succes med citronmelisse, timian, salvie, estragon, lavendel, purløg osv. Og krydderurter kan bruges som flot grøn bund i krukker med høje og spinkle planter, eksempelvis roser.

I byer bliver temperaturen sjældent så lav som på landet. Det gør, at mange krydderurter vil kunne klare sig bedre på altanen vinteren igennem og komme igen med foråret. Det gælder eksempelvis for citronverbena, estragon og oregano.

Vil du bruge krydderurterne om vinteren, er du dog nødt til at bruge vindueskarmen eller ty til supermarkedets versioner.

LÆS ARTIKEL

Husk i øvrigt altid at købe dine krydderurte-planter på en planteskole. Selv om supermarkedets flotte planter kan være fristende, så er de sjældent levedygtige nok til at klare sig udendørs og i længere tid. Planteskolens krydderurter er dyrket med udplantning for øje, lyder rådet fra Jesper Corfitzen.

Grøntsager/frugt: I dag kan man finde rigtig mange fine frugttræer hos både planteskoler og blomsterhandlere. På en altan kan man have held med f.eks. en espalieret fersken eller vindrue, citrustræer og oliven.

Foto: HANSEN LARS

En del af disse træer er ikke hårdføre nok til at klare en dansk vinter, så de skal ind i stuen når efteråret sætter ind. Oliven- og laurbærtræer er dog en undtagelse. De vil som regel kunne klare sig igennem vinteren udendørs, hvis man vel at mærke pakker potten ind. F.eks. med bobleplast. Det har Jesper Corfitzen iagttaget, at folk har succes med.

»Det er yderst trendy at dyrke egne grøntsager på altanen og i taghaven«, tilføjer Jesper Corfitzen. Andre gode afgrøder til altanen kan være tomater, agurk, salat, radiser og jordbær. Jordbær fungerer i øvrigt rigtig godt som bunddække.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvordan gør jeg?
Når man planter i krukker og kasser gælder tommelfingerreglen: Jo mere jord, jo større chance for succes. Er der en god jordvolumen tørrer planterne mindre ud. Store potter er derfor nemmere at holde friske og frodige gennem en varm og tør sommer.

LÆS GUIDE

Uanset om det er en altankasse eller en krukke, du vil bruge, er det nødvendigt at lave dræn. Det holder jorden frisk og modvirker, at planternes rødder sopper i vand og rådner. Jesper Corfitzen understreger, at kasser og krukker altid skal have et afløb i bunden. Er der ikke hul, må du i gang med boremaskinen.

Start med at lægge tre-fire centimeter småsten eller lecakugler i bunden. Ovenpå dette lag, lægger du din gode jord, som er tilpasset dine planter.

Foto: HANSEN LARS

De fleste trives fint i gødet PH-neutral jord (cirka 5-6). Eksempelvis spagnum. Surbundsplanter som lyng og rhodondendron skal imidlertid bruge en lavere PH-værdi (ca. 3,5). Den billige pottemuld fra Netto er som regel ligeså god som planteskolens dyre jord, siger Jesper Corfitzen.

Skal du plante roser, er det en god ide at få fat i en rosenjord, der indeholder meget ler. Det kan roserne godt lide.

For at undgå at jorden klasker sammen, og drænet bliver dårligt, anbefaler Jesper Corfitzen, at du blander lidt lecakugler i selve jorden. Et par håndfulde til en stor krukke.

Når du har sat planten i jorden, bør du give jorden et godt håndtryk, så planten sidder fast. Man bør ikke kunne trække planten direkte op igen.

Hvordan skal jeg passe altanhaven?

Først og fremmest skal du vande planterne hyppigt. Som nævnt ovenfor udtørrer potter med mindre jordvolumen hurtigt. En altankasse skal derfor gennemvandes hver morgen/aften om sommeren.

Store potter kan klare sig med mindre, men bager solen, og er sommeren meget varm, bør du være ekstra vågen med vandkanden.

Foto: HANSEN LARS

Du bør i øvrigt sørge for at gøde planterne ofte i sommerhalvåret (midt april til slut august). Planterne skal have vitaminer for at gro, og da krukker og altankasser vandes ofte, skylles jordens naturlige næring ud.

LÆS GUIDE

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jesper Corfitzen anbefaler, at du gøder med organisk gødning. Er den flydende, bør du gøde engang om ugen. Bruger du fast gødning kan du nøjes med at strø cirka hver anden måned.

Du skal ikke være bange for at gøde dine spiselige planter. Tværtimod risikerer du at få et meget lille udbytte, hvis du lader være.

»Husk at spiselige planter er producerende, og skal have noget at leve af, hvorimod prydplanter bare skal blomstre«, siger Jesper Corfitzen.

Han påpeger dog, at du godt kan holde igen med gødningen af dine krydderurter, og tilføjer desuden, at du aldrig bør sprøjte dine spiselige planter.

»Så kan du jo ligeså godt gå ned i supermarkedet og købe dem«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden