Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Thomas Borberg
Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gør livet svært for it-kriminelle: 15 gode råd til at gøre dig sikker i webtrafikken

34 procent af befolkningen har oplevet misbrug, kriminalitet eller ubudne gæster i computeren eller smartphonen. Digitaliseringsstyrelsen og sikkerhedsorganisationen DKCert har lavet en række anbefalinger til borgerne, der skal øge vores it-sikkerhed.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver tredje dansker har oplevet en eller flere trusler mod deres it-sikkerhed. Det viser en ny undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen og sikkerhedsorganisationen DKCert, der har spurgt 985 danskere om deres digitale erfaringer og adfærd.

I alt har 31 procent af de adspurgte oplevet, at computeren var inficeret med virus eller andre typer skadelige programmer. 6 procent har været ude for, at nogen har misbrugt deres personoplysninger på nettet. 9 procent har mistet data som følge af et it-sikkerhedsproblem, mens 5 procent har mistet penge.

Endelig har 8 procent oplevet den stigende trussel fra ransomware, hvor kriminelle kaprer computeren og kræver løsepenge for at låse it-brugerens systemer op igen.

Rapporten viser også, at det først for alvor er bagefter et oplevet sikkerhedsproblem, at borgerne begynder at gøre noget ved deres datasikkerhed.

Af dem, der har haft en ubehagelig oplevelse online med misbrug, kriminalitet eller utøj i computeren, oplyser 99 procent, at de efterfølgende har taget et eller flere initiativer til at øge sikkerheden.

69 procent har således undladt at besøge bestemte websteder. 82 procent har installeret eller opgraderet sikkerhedssoftware - f.eks. antivirus eller firewall. 72 procent har undladt at dele oplysninger om sig selv på sociale medier eller andre digitale netværk. Endelig har 91 procent undladt at åbne mail, der kommer fra ukendte.

15 gode råd til den digitale dansker

For at styrke borgernes datasikkerhed har sikkerhedsorganisationen DKCert udarbejdet en række anbefalinger til borgerne:

1. Brug sikkerhedssoftware som antivirus og firewall.

2. Hold dine programmer opdateret.

3. Tag sikkerhedskopi af dine data og opbevar flere kopier, helst forskellige steder.

4. Undlad at klikke på links eller vedhæftede filer i e-mails, du får tilsendt uopfordret.

5. Undersøg adressen på et websted, før du udfylder formularer med fortrolige oplysninger. Oplys generelt kun fortrolige oplysninger på netsteder, du har tillid til. Tjek, at links til sider med fortrolig information begynder med teksten 'https:' (Det er den krypterede udgave af 'http:'.)

6. Beskyt dit trådløse netværk med adgangskode.

7. Pas på flytbare medier såsom USB-nøgler, cd’er og transportable harddiske, de kan være inficeret med skadelig kode.

8. Undgå at sende følsomme data over åbne trådløse netværk (netværk uden kryptering) eller via ukrypteret e-mail.

9. Brug VPN (virtuelt privat netværk), hvis du bruger åbne trådløse netværk. Et VPN er software, der danner en sikret tunnel mellem din computer og f.eks. din arbejdsplads.

10. Hvis du har brugt et åbent trådløst netværk, så sæt din telefon/computer til at glemme det bagefter. Ellers kan hackere senere narre din enhed til at koble sig op på deres netværk.

11. Brug stærke passwords: Et password skal være mindst tolv tegn langt, bestå af store og små bogstaver, tal og specialtegn, og må ikke optræde i ordlister.

12. Brug forskellige passwords til alle tjenester. Du kan holde styr på dine passwords med et password manager-program.

13. Brug to-trinsbekræftelse, hvor det er muligt. Det er et supplement til passwords, som kan bestå af engangskoder, du modtager via sms, på et nøglekort eller med en app.

14. Indstil privatlivsindstillingerne på sociale netværk, så de passer til dine krav.

15. Oplys ikke fortrolige og personlige oplysninger på sociale medier, debatsider og chatrum.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden