Mange af brugerne af app'en Mit Digitale Selvforsvar agerer efterforskere for at styrke værnet mod it-kriminelle.
Foto: Jens Dresling

Mange af brugerne af app'en Mit Digitale Selvforsvar agerer efterforskere for at styrke værnet mod it-kriminelle.

Digitalt

Hentet af 10.000 på 2 uger: Aktive brugere bekæmper it-kriminelle i ny app

Hundredvis af tips fra brugerne af en ny app har været med til at styrke indsatsen mod it-kriminalitet. Over al forventning, siger Forbrugerrådet.

Digitalt

Der har simpelthen været et hul i markedet. Sådan lyder det fra Forbrugerrådet Tænk godt to uger efter at have lanceret mobilapplikationen 'Mit Digitale Selvforsvar', der oplyser og advarer befolkningen mod aktuel fup, svindel og afpresning på nettet.

App’en er blevet downloadet næsten 10.000 gange, og det er sket uden endnu at have brugt en eneste krone på markedsføring. Forbrugerrådet, der står bag tiltaget sammen med Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden, havde håbet på 20.000 downloads i hele 2017 og må nu opjustere sin målsætning.

»10.000 på 2 uger er et meget højt antal i forhold til vores forventninger, og det viser bare, hvor stort behovet er for at få løst det voksende problem med it-kriminalitet. Vi samler viden om den aktuelle svindel på ét sted, og for forbrugerne er det et vigtigt redskab til at undgå at gå i fælden selv og forebygge kriminaliteten generelt«, siger Anette Høyrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.

206 tips om aktuelle trusler

Antallet af aktive brugere spiller en vigtig rolle i udbredelsen af viden om aktuelle it-trusler. Siden lanceringen 7. april har 206 brugere benyttet sig af en funktion i app’en, hvor man kan tippe om falske mails, mistænkelige hjemmesider eller fupkonkurrencer, der er i omløb online.

Indrapporteringerne verificeres af et fem mand stort sekretariat, og tippene har ført til udsendelse af nye advarsler til brugerne hver anden eller tredje dag i snit.

I sidste uge førte videndelingen eksempelvis til en advarsel mod emails, der så ud til at komme fra ’Elektronikbutikken’:

»På baggrund af flere tips fra forbrugerne, advarer Forbrugerrådet Tænk mod at klikke på links i e-mails, der ser ud til at komme fra ’Elektronikbutikken’, da det kan føre til download af skadelige data, eller at dine personlige oplysninger bliver opsnappet«, lyder det i advarslen.

Tips fra aktive brugere om denne fupmail førte til en konkret advarsel i app'en.

Anette Høyrup peger på, at delingen og udbredelsen af viden om it-truslerne er væsentlig for at forebygge kriminalitet; jo færre, der går i forbrydernes fælder, desto mindre attraktivt bliver det at lave nye svindelnumre.

»I andre sammenhænge har vi før haft svært ved at aktivere forbrugerne, men delefunktionen i app’en går over al forventning. Det tyder på, at forbrugerne er virkelig interesseret i at advare andre og kan se det overordnede formål i at dele viden«, siger Anette Høyrup, der også er næstformand i Rådet for Digital Sikkerhed.

Verificerer tips fra brugerne

Foruden tips fra forbrugerne kommer advarslerne om aktuelle digitale trusler fra blandt andre politiet, Forbrugerombudsmanden, finanssektoren og e-handlen. Anette Høyrup oplyser, at Forbrugerrådets folk inddrager et netværk af sikkerhedseksperter fra de forskellige organer, hvis tips om aktuelle svindelkampagner giver anledning til tvivl.

»Når der er flere forbrugerhenvendelser om samme emne bidrager det til at se mønstre. Og så har vi teknikker til at gennemskue, om mails eller hjemmesider er fup eller fakta. Hvis vi er i tvivl om noget, så går vi i dialog med specialisterne fra eksempelvis NC3 (Rigspolitiets cybercrimecenter, red.) og bankerne, så samlet set har vi et verificeringsapparat, så forbrugerne kan regne med informationerne i app’en«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Statens varslings-app hentet 160.000 gange

Eftersom smartphonen er som klistret til kroppen på mange, er det en effektiv kanal til at notificere befolkningen om væsentlige trusler. Beredskabsstyrelsen introducerede i februar 2016 app’en ’Mobilvarsling’, der på 14 måneder er downloadet 160.000 gange.

Med app’en giver telefonen en særlig sirenelyd, når myndighederne udsender en ny beredskabsmeddelelse om eksempelvis en stor brand, når der er risiko for farligt vejr eller når der er væsentlige trafiksikkerhedsproblemer.

Politiet og it-sikkerhedseksperter forudser, at truslerne i cyberspace vil blive ved med at vokse og blive stadig mere skadelige for den enkelte og samfundet. Men indtil videre vurderer Beredskabsstyrelsen, at der ikke er behov for advarsler om digitale trusler i sin app:

»Vores udgangspunktet er en app, der advarer mod større ulykker og katastrofer. Vores postulat nu er, at de digitale trusler mod borgerne ikke falder ind under den kategori. Men hvis truslerne bliver større, kan vi ikke udelukke, at det inddrages i fremtiden«, siger krisekommunikationschef Thomas Dybro Lundorf.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce