Digitalt

Lovforslag giver adgang til hemmelig overvågning af den danske befolkning

Det er et indgreb i frihedsrettighederne, lyder kritikken mod lovforslaget.

Digitalt
FOR ABONNENTER

Titlen på loven, databeskyttelsesloven, kan forekomme let misvisende. Gennem to kontroversielle paragraffer vil regeringen nemlig give myndigheder en hidtil uset adgang til at udnytte, videregive og samkøre borgernes personoplysninger.

Med lovforslaget, som er blevet førstebehandlet i Folketinget, vil offentlige instanser – eksempelvis kommuner og Skat – få magt til at bruge en borgers persondata, som er givet andetsteds i det offentlige i en helt anden sammenhæng.

Det kræver blot en ministeriel bekendtgørelse forinden, og Folketingets demokratiske kontrol med indgrebet er dermed sat ud af kraft. Derudover lægger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) op til, at borgeren heller ikke selv skal informeres om, at nye myndigheder nu har fået adgang til persondata.

Lovforslaget møder skarp kritik af en lang række høringsparter og juridiske eksperter – big brother-samfundet indføres ad bagdøren, og borgernes grundlæggende frihedsrettigheder trædes under fode, lyder skudsmålene.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce