Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Facebooks hovedkvarter har adresse på Hacker Way nr. 1 i Menlo Park i Silicon Valley. Men der er ikke meget sjov ved at få sin Facebook-profil hacket.
Foto: AP Photo

Facebooks hovedkvarter har adresse på Hacker Way nr. 1 i Menlo Park i Silicon Valley. Men der er ikke meget sjov ved at få sin Facebook-profil hacket.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal du gøre, hvis du bliver hacket på Facebook

Sikkerhed på sociale medier handler om at sikre sig på forhånd. Men det er ikke altid, man lige får det gjort, før skaden er sket.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er næsten et ritual, man skal igennem for at være borger i netværkssamfundet. På et eller andet tidspunkt skal man prøve at blive hacket. Det bedste, man kan håbe på, er at nogen ’kun’ har fået fat i et af ens kreditkortnumre, så man hurtigt kan ringe til banken og få kortet lukket og kommet videre med sit liv.

Men i andre tilfælde kan det gå grueligt galt, som når man får hacket sin Facebook-konto eller en af sine andre profiler på de sociale medier. Det oplevede Politikens Marcus Rubin for nylig, da han vågnede op under sin ferie i Frankrig til nyheden om at hans Facebook-konto var blevet hacket. Nu hed han pludselig Muhammed og boede i Istanbul.

Marcus Rubin var udsat for det, profferne på området kalder en ’hijacking’. En eller anden havde fået fat i hans Facebook-kodeord og kunne derefter indtage hans Facebook-konto, lukke ham ude og så ellers gå i gang med at spionere på vennerne og hive dybt personlige informationer ud af profilen. Den slags angreb kan man håndtere på to måder: Ved at forebygge angrebet og ved at reagere på angrebet.

Før du bliver angrebet

Vi får konstant tudet ørene fulde af sikkerhedsadvarsler, når det gælder vores adfærd på nettet, smartphones og computere. Der bliver råbt »Ulven kommer« så ofte, at det er nemt at ignorere. Men alle sikkerhedseksperterne siger det samme. Den menneskelige faktor er og bliver den største sikkerhedsbrist, så jo tættere du følger sikkerhedsrådene, jo færre er chancerne for at du kommer i vanskeligheder. Og jo mindre bliver skaderne, hvis uheldet alligevel skulle være ude.

Du kan gøre din Facebook-profil mere sikker på følgende måder:

1. Sørg for at registrere flere e-mail-adresser.

Når nogen ’hijacker’ din Facebook-profil, er det typisk fordi, de har fået adgang til en gammel e-mailkonto, du ikke længere bruger, men som du har registreret på din profil. Hvis de har kodeordet hertil, kan en hacker bestille et nyt Facebook-kodeord til selvsamme e-mail og dermed få adgang. Og fordi du naturligvis ikke kender det nye kodeord, er du lukket ude fra din profil.

Sørg derfor altid for at registrere nye e-mailadresser på din Facebook-profil og slet gamle adresser, du ikke længere bruger. Ved at have flere e-mailadresser ombord, kan du altid få tilsendt et link til at lave et nyt kodeord til en anden adresse end den, som hackeren har adgang til.

2. Brug forskellige passwords til alting

Det er klart det nemmeste at huske et eller to passwords og bruge dem til alle ens netaktiviteter. Men det er også møgfarligt. For har en hacker først gættet kodeordet til én konto, er der pludselig åben adgang til alle dine andre konti, lige fra sociale medier over e-mails til betalingstjenester som for eksempel PayPal.

Hvis du derimod har forskellige kodeord hele vejen rundt, når din Facebook-profil bliver hijacket, kan en hacker ikke få adgang til alle dine e-mailadresser, og du vil kunne få tilsendt et link til et nyt kodeord som beskrevet ovenfor.

Men med de mange tjenester, den moderne forbruger anvender, kan det være svært at huske forskellige passwords for dem alle sammen. Én løsning er at bruge en app på telefonen, der har alle ens kodeord ombord, som for eksempel LastPass.

En anden løsning er at stykke sit kodeord sammen af noget unikt for den enkelte tjeneste, som man har en metode til at huske. Hvis du for eksempel allerede har en god tegnkombination, du kan huske, kan du kombinere den med dit øgenavn for tjenesten. Det kunne altså være 45*PFjdj-Fjæsbog for Facebook. Det gør det en anelse sværere for især udenlandske hackere at gætte dit password.

3. Skru op for sikkerheden i Facebook

Facebook giver flere muligheder for at øge sikkerheden på din profil. Hvis du går logger på Facebook med en computer, kan du trykke på den lille, nedadvendte pil i øverste højre hjørne og vælge ’Indstillinger’.

Under menupunktet ’Sikkerhed og Login’ i venstre side har du mulighed for at slå en funktion til, hvor du får en notifikation på e-mail eller på en SMS, hvis nogen logger ind fra en ukendt computer.

Du kan også slå såkaldt totrinsgodkendelse til. Her skal dit password ledsages af en kode, før du kan logge på, og denne kode kan du få på en SMS eller via en app på din smartphone.

Facebook har derudover en ret smart funktion, der udnytter netværkets eget råstof til at øge sikkerheden. Der er naturligvis tale om dine Facebook-venner. Du kan vælge mellem tre og fem venner, som du kender og stoler på, og udnævne dem til såkaldt ’betroede kontakter’. Disse kontakter kan så hjælpe dig med at logge på Facebook, hvis du bliver låst ude.

Flere af disse funktioner kan dog ændres, hvis en hacker først får adgang til din konto. Det vigtigste er at forhindre adgangen helt fra begyndelsen, så her bør du overveje at slå totrinsgodkendelse til og altid bruge forskellige passwords.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når du er blevet hacket

Selv med alle de mange advarsler kan det være svært at få sig selv til at sikre sin Facebook-profil, indtil man rent faktisk bliver hacket. Og så er det jo for sent. Men der er dog ting, man kan gøre, for dels at få sin konto igen og dels minimere skaderne.

1. Underret Facebook – og eventuelt politiet

Som det første bør du fortælle Facebook om hændelsen. Det kan du blandt andet gøre ved at gå ind på Facebook.com/hacked. Hvis du stadig har adgang til din konto, får du forskellige muligheder for at sende Facebook en besked om, hvad der er sket. Hvis du ikke kan logge ind, guider Facebook dig igennem forskellige muligheder for at få din konto tilbage.

Hvis du har mistanke om, at du er blevet hacket af økonomiske eller politiske årsager, bør du også underrette politiet. Det kan være et led i en større hackeraktion, eller du kan være blevet et mål for cyberterror eller cybermobning. Hvis det sidste er tilfældet, skal du gøre, hvad du kan for at forhindre, at det sker igen – og det indbefatter som regel myndighedernes indblanden.

2. Genopret din konto

Hvis en hacker blot har tiltusket sig adgang til din konto og er begyndt at sende spam eller pornografiske billeder ud til alle dine venner, er det som regel nok at ændre dit password. Det gøres under ’Indstillinger’ og 'Sikkerhed og Login’, som beskrevet ovenfor. Er din konto derimod blevet så alvorligt kompromitteret, at hackeren har ændret dit kodeord og alle dine sikkerhedsfunktioner, kan du slet ikke komme ind på din konto.

Her skal du i stedet klikke på »Har du glemt din konto?«, der hvor du normalt logger ind på Facebook. Her kan du taste dit brugernavn, dit fulde navn, en af dine registrerede e-mail-adresser eller dit telefonnummer. Herefter skulle der gerne dukke en liste op med Facebook-konti, hvor en af dem er din. Når du klikker på kontoen, får du mulighed for at få tilsendt en sekscifret kode til et telefonnummer eller en af dine registrerede e-mailadresser.

Hvis du ikke længere har adgang til de e-mailadresser eller det telefonnummer, du har på Facebook, kan du klikke på »Har du ikke længere adgang til disse?«.

u bliver nu bedt om at indtaste en ny e-mail eller et nyt telefonnummer, som Facebook kan få fat i dig på. Hvis du har oprettet den ovenfor beskrevne liste med betroede venner, kan du vælge en af dem, hvorefter du bliver præsenteret for en webadresse. Du kan nu ringe til din ven og læse webadressen op over telefonen. Når vennen så går ind på websiden, får vedkommende vist en kode, som du så kan bruge til at logge ind med.

3. Ryd op efter hacket

Når du først har fået adgang til din konto igen, er der en del andre ting, du bør overveje at tage højde for. Med mindre du ligefrem har alle dine kreditkortnumre gemt på Facebook, behøver du ikke ringe til banken og spærre alle kortene. Men du bør til gengæld tjekke dine konti dagligt for at se, om der er aktiviteter, du ikke kan genkende – i hvert fald i de første uger efter, du er blevet hacket. Skulle der dukke noget op, skal du naturligvis ringe til banken med det samme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som bekendt kan man installere apps i Facebook, og du bør gå disse igennem for at se, om der er blevet installeret noget, du ikke selv har valgt. Hvis du kan, er det en god idé at slette alle dine Facebook-apps og geninstallere dem, du virkelig ikke kan undvære.

I samme åndedrag bør du køre en virusscanning for at være sikker på, at hackeren ikke har fået adgang til din Facebook gennem din computer. Hvis du ikke har et antivirus program, så skynd dig at købe eller hente et via app-butikken i Windows 10 eller MacOS.

Endelig skal du skynde dig at fortælle alle dine Facebook-venner om, hvad der er sket, så de også kan holde øje med lignende angreb. Del eventuelt dine erfaringer, så andre kan få glæde af dem.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden