Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Nøjsomhed. Trine Baadsgaard giver i ny bog gode råd til hvordan man kan leve nøjsomt og spare penge. TEGNING: Mette Dreyer

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny bog guider: Lev nøjsomt og få råd til det sjove

Trine Baadsgaard fik nok af bevidstløst forbrug og gjorde op med sine vaner.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Farvel til den store bil, dyre forsikringsaftaler og indkøb af ligegyldigt tingeltangel. Goddag til retter af rester, deleredskaber til haven og ferielogerende i huset. Slut med penge, der vælter ind og ud af kontoen i en bevidstløs strøm. Nu går de til velovervejede hverdagsudgifter, rejser, oplevelser og andet sjovt.

LÆS ARTIKEL

For nogle år siden fik journalist og forfatter Trine Baadsgaard forbrugskvalme og besluttede sig for at leve mere nøjsomt.

Før købte hun spontant ting og sager, selv om kælderen bugnede af cirka det samme. I dag overvejer hun sine køb og sparer f.eks. penge på at købe havemøbler i sensommeren og skitøj, når sneen er smeltet.

Før kørte hun direkte til isenkræmmeren, når hun manglede en køkkenmaskine – i dag tjekker hun Den Blå Avis for at finde et brugt eksemplar. Hun låner, lejer, bytter, giver og får også ting fra andre, for man behøver jo ikke at eje alt selv.

Nøjsomhed-modedille er gammeldags sund fornuft

I sin nye bog ’Nøjsom’ skildrer Trine Baadsgaard sin egen forvandling fra ufokuseret til velovervejet forbruger og giver råd og inspiration til, hvordan man kan få mere luft i budgettet og blive mere opmærksom på kvalitet og bæredygtighed.

Men nøjsomhed er ikke noget nyt – det er noget gammelt, pointerer Trine Baadsgaard:

»Min mor på 70 undrer sig over, hvordan det kan være fancy at skrive en bog om noget, der i hendes øjne bare er almindelig sund fornuft. Men hvor man før i tiden i højere grad var nøjsom af nødvendighed og for at få tingene til at række, handler den nye nøjsomhed mere om holdninger og livsstil. Om at leve mere miljøvenligt og bruge sine penge på det rigtige«.

»Jeg er ikke nøjsom for at sidde og kigge på et svulmende beløb på min bankkonto, men for at kunne bruge mine penge på det, jeg virkelig vil«, fastslår Trine Baadsgaard.

Hun prioriterer bl.a. at komme ud og rejse, gå til koncerter og købe ordentlig mad og kvalitetstøj, der holder længe og er værd at reparere, hvis det mangler en knap eller lynlåsen går i stykker.

Nye retter af rester

Det kan kræve nogle investeringer at leve mere nøjsomt. Trine Baadsgaard fremhæver f.eks. sin store fryser som en vej til at spare tusindvis af kroner på madbudgettet:

»Så kan jeg købe ind i store mængder og slå til, når der er gode tilbud på varer, som vi alligevel bruger«, siger hun.

Der ryger også en del rester i fryseren, for Trine Baadsgaard smider ikke mad ud. Hun medgiver, at rester lyder kedeligt, men udfordrer sig selv og kreerer nye retter. Den halve hakkebøf får et spejlæg på toppen, stykker af fisk ryger i en salat, og rester af ris havner i brøddej, fars og biksemad. Små rester af kødsovs kommer i fryseren og bliver samlet til et helt måltid.

Nøjsom, men ikke nærig

Trine Baadsgaard oplever en stigende interesse for en mere nøjsom livsstil, ikke mindst blandt læserne og bidragyderne på facebooksiden ’Nojsom – fra holdning til handling’, som hun har oprettet. Hun er også glad for og stolt over, at hendes to børn er med på vanerne, der sikrer familien flere penge til noget sjovt.

»Min datter på 8 er meget opmærksom på at spare på vand og el, og min søn på 15, som selv styrer sin økonomi, holder vågent øje med sine udgifter. Lige nu er han f.eks. på udkig efter en brugt cykel i stedet for en spritny«, fortæller Trine Baadsgaard.

For hende er det afgørende, at nøjsomhed ikke forveksles med nærighed og klamme, hjemmegjorte spareløsninger. Det skal heller ikke være et surt slid uden lyspunkter – der skal være en motivation i form af noget godt og rart.

»Jeg er heller ikke hellig. Hvis Ekstra Bladet kom og rodede i min skraldespand, ville de kunne se, at der er masser af ting, jeg kunne gøre bedre. Men jeg er blevet grebet af at være nøjsom, og vanerne spreder sig langsomt til flere felter af tilværelsen. Snart vil jeg tage fat på energiforbruget i mit hus – der er virkelig noget at komme efter«, slutter hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden