Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Louise Herrche Serup (arkiv)
Foto: Louise Herrche Serup (arkiv)

Kostskoleeleverne på Herlufsholm har fået muligheden for at bruge deres fritid på E-sport. Her bliver de undervist i, hvordan man blive professionel gamer.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Sådan får dit barn mere ud af gaming

Børn og unge kan få meget ud af computerspil, hvis de tager det seriøst, mener e-sport-træner. Her er hans guide til at blive en bedre gamer og få gode kompetencer.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig, at dit barn har en drøm om at blive god til golf. Vil barnet få mest ud af at stå derhjemme på værelset og svinge en golfkølle eller melde sig ind i en golfklub og tage til turneringer? Det åbenlyse svar er selvfølgelig det sidste, men når det kommer til e-sport, er det straks sværere for mange forældre at gennemskue, hvordan man bliver god. Og det er en skam, mener Rasmus Fossing, der har undervist i e-sport siden 2016 og er næstformand i forbundet E-sport Danmark. Der er nemlig meget læring, nyttige kompetencer og venskaber gemt i at tage sit spil seriøst.

Her er hans guide til, hvordan børn får mere ud af gaming.

Find en klub

Det første skridt er at finde ud af, hvor den nærmeste e-sport-forening ligger. Der er efterhånden foreninger og klubber over det meste af landet, især i de større byer. Fordelen ved at gå i en klub er, at der er trænere, som kan hjælpe barnet med at dygtiggøre sig. Trænerne er gode til at forbedre børnenes kommunikation, taktiske egenskaber og hjælpe med at finde andre spillere på samme niveau, som de være på hold med. Samtidig får de også det fysiske samvær med andre spillere, og det er ofte det, der mangler, når barnet sidder alene foran skærmen aften efter aften. Det fysiske fremmøde gør det også nemmere at kommunikere med hinanden, giver en bedre koncentration og et fællesskab, som barnet ikke får, hvis det sidder alene derhjemme.

Strukturer din tid

Find ud af, hvornår det er træningstid, lektietid, spisetid og sovetid. Det er vigtigt at strukturere barnets tid, så det ikke forsømmer andre vigtige opgaver og relationer, fordi de spiller. Forældre og børn kan også få meget ud af at aftale, hvor mange timer der skal bruges på henholdsvis lektier, spil og søvn. Når barnet har overblik over, hvor lang tid der er til træning på egen hånd, er det godt at sætte sig mål for, hvad man gerne vil blive dygtigere til. Man får meget mere ud af at træne sine svagheder end bare at logge på et spil og fjolle med sine venner. Det kan eksempelvis være, at man gerne vil blive bedre til at bygge en bestemt ting i Fortnite eller kaste med røggranater i Counter-Strike. Hjælp eventuelt barnet med at lægge en plan og lave mål for hver uge.

Vent med at købe dyrt udstyr

Det er de færreste, der bruger 20.000 kroner på golfudstyr, første gang de skal ud at svinge en kølle — og med god grund. Det kræver et vist niveau, før man kan mærke forskel på en dyr og en billig mus. Derfor er det vigtigste i starten at finde ud af, hvilket spil barnet godt kan lide, og at se, om det er en interesse, der holder ved. Hvis der er behov for en bedre computer, så køb en brugt stationær gamercomputer. Det er måske fristende at købe en bærbar, men de er dyrere, dårligere og giver en uhensigtsmæssig kropsholdning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Få forældrene med

Det kan være rigtig svært som forælder at forstå, hvad éns barn ser i computerspil – og ikke mindst, hvad spillet går ud på. Hvis barnet har svært ved at forklare, hvad formålet med spillet er, kan man finde videoer på nettet, hvor andre spiller det samme spil som barnet — eksempelvis siden twitch.tv. Ved at bruge et par timer på at se videoer med computerspil kan forældre få en god indførsel i spillet, og det giver respekt hos barnet, hvis man ved lidt om spillet. Lidt ligesom forældre med fordel kan se en golfturnering i fjernsynet, hvis de gerne vil forstå golf.

Dyrk motion

Selv om man får pulsen op, når man spiller computer, giver det stadig ikke nok på kalorieregnskabet, til at det kan erstatte normal sport. Og det gør faktisk også en bedre til at spille computer, hvis man træner sin krop, fordi man bliver hurtigere, får bedre kropskoordination og reflekser. Derfor har de professionelle hold og mange af de danske e-sport-klubber også fysisk træning på programmet som en fast del af deres tilbud. For mange forældre er det især afgørende, at e-sport ikke erstatter fysisk aktivitet, og derfor kan det være et godt kompromis at indføre en løbetur eller en anden fysisk aktivitet for barnet et par gange om ugen. Og forældrene er selvfølgelig velkomne til at løbe med.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden