0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Det er slut med at forældrekøbe lejligheder efter virksomhedsordningen.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indgrebet mod forældrekøb kan presse priserne på lejligheder ned

Det er slut med den store skatterabat til forældre, som køber ejerlejligheder til deres børn. Attraktiv ordning bliver afskaffet.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Isoleret set vil indgrebet mod forældrekøb sende priserne på især de mindre lejligheder i København og de andre universitetsbyer nedad.

Med aftalen om finansloven bliver den såkaldte virksomhedsordning, der bliver brugt ved mange forældrekøb af lejlighed, nemlig afskaffet.

»Det er attraktivt at blive beskattet efter virksomhedsordningen. Derfor vælger mange forældre modellen til deres forældrekøb«, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom hos Nordea.

Boligøkonomen vurderer, at afskaffelsen af ordningen vil få nogle forældre til at trække sig fra markedet, mens andre, der allerede har et forældrekøb, nok vil overveje, om lejligheden nu skal sælges, inden de nye regler træder i kraft i 2021. Det kan påvirke priserne på ejerlejligheder, der det seneste år har bevæget sig sidelæns.

Der findes ingen officiel statistik over antallet af forældrekøbte lejligheder, men branchevurderinger går på, at mellem hver fjerde og hver tredje af de mindre lejligheder er forældrekøb.

»Der var fuld fart på forældrekøbene fra 2014 til 2018, men det seneste år er det klinget lidt af, efter at priserne er kommet højt op«, siger Lise Nytoft Bergmann og uddyber:

»Afskaffelsen af virksomhedsordningen gør det dyrere at investere i et forældrekøb og vil isoleret set presse priserne på de mindre lejligheder ned, men der er en stribe andre faktorer, som spiller ind på priserne på ejerligheder, for eksempel udviklingen i lønningerne og frygten for arbejdsløshed hos køberne«.

Slut med skatterabat

Kort fortalt betyder virksomhedsordningen, at renteudgifterne kan fratrækkes i forældrenes topskat med en fradragsværdi på op til 55,9 procent, mens renteudgifterne for andre boligejere kun har en fradragsværdi på op til 33,6 procent.

Men forældre, som benytter virksomhedsordningen, kan også trække udgifter til blandt andet forsikring, revisor, vand, kloak og renovation, fællesudgifter og udgifter til vedligeholdelse – dog ikke forbedringer – fra i topskatten. Disse fradrag vil ikke længere være mulige.

I Dansk Ejendomsmæglerforening vurderer direktør Ole Hækkerup, at der vil komme et pres nedad i pris på ejerlejlighedsmarkedet.

»Når staten tjener penge på et indgreb, så er der nogle, som vil miste penge. Indgrebet vil give et pres nedad på prisen, men det er vanskeligt at sige, hvor stort det bliver«, siger Ole Hækkerup.

I Realkredit Danmark vurderer man, at der er grænser for, hvor meget stoppet for virksomhedsordningen vil betyde.

»Lige i øjeblikket med de lave renter så spiller ordningen ikke så stor en rolle, men der kan jo komme stigende renter, og det kan let påvirke interessen for forældrekøbte lejligheder. Men vi skal huske på, at de, der køber lejligheden til deres børn, hovedsagelig gør det for at hjælpe deres børn, og de har en god økonomi«, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom Realkredit Danmark

Annonce

Lise Nytoft Bergmann, som er boligøkonom i Nordea, forudser ikke, at forældrekøb vil forsvinde fuldstændig.

»Afskaffelsen af virksomhedsordningen gør det dyrere at finansiere forældrekøbet, men den gør det bestemt ikke ulovligt, og derfor vil der helt sikkert stadig være forældre, der vil købe en lejlighed til deres barn uanset udgifternes størrelse. Det vil dog i endnu højere grad end tidligere være de velstillede børn, der får den mulighed«, siger Lise Nytoft Bergmann.

Konkret bliver det ifølge finanslovsaftalen ikke tilladt at bruge virksomhedsordningen ved »udlejning af bolig til nærtstående«. Det betyder, at virksomhedsordningen ikke kan bruges til udlejning til slægtninge i lige linje – altså for eksempel børn eller forældre.

»Det efterlader muligheder for at omgå reglerne. Det kan for eksempel være at leje ud til kæresten, som skal flytte sammen med ens barn, eller til en god ven, som også skal bo i den indkøbte lejlighed«, siger Lise Nytoft Bergmann, som løfter en advarende pegefinger.

»Det kan fungere fint, hvis man fortsat er kærester eller gode venner med roommaten, men hvis de bliver uvenner, risikerer man, at ens eget barn bliver smidt ud, og den tidligere kæreste eller ven er beskyttet af lejelovens bestemmelser«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?