Kilde: Politiken / Christian Skylv

Forbrugersikkerhed

Airbag-cykelhjelm risikerer at eksplodere, hvis du glemmer at slukke den

Populære Hövding-hjelme skal slukkes, så snart du stiger af cyklen, understreger producenten.

Forbrugersikkerhed

De andre gæster på salatbaren skreg, da Line Karlskov Jensens airbag-cykelhjelm pludselig pustede sig op med et øredøvende brag for et par uger siden.

Ligesom efterhånden mange andre danskere har hun erhvervet sig en såkaldt Hövding-hjelm, der er blevet rost for at være markedets mest sikre løsning til at beskytte hovedet ved ulykker.

Men dagen på salatbaren havde hun glemt at slukke den, da hun steg af cyklen, og den fejl er hun langt fra den eneste, der har begået.

LÆS TEST

En svenskproduceret cykelhjelm skal fungere som en airbag for cyklister. Kilde: Hövding

Hövding selv vil ikke oplyse, hvor mange hjelme de har fået retur efter lignende episoder. Men Politiken Plus, der er en af de største forhandlere af hjelmene herhjemme fortæller, at rundt regnet 50 ud af de godt 1.000 hjelme, de har solgt, siden den kom på markedet for to år siden, er blevet returneret. Alle oppustede uden en ulykke som årsag.

»Folk kommer typisk til os og siger, at hjelmene har pustet sig op af sig selv, hvis de har gået rundt med hjelmen uden at slukke den«, siger Kit Lyngaa, chef for Politiken Plus.

En Hövding hjelm koster lidt over 2.000 kroner afhængigt af, hvor man køber den. Den sidder rundt om halsen som en krave, og puster sig op i øbet af 0,1 sekund, hvis der sker uventede bevægelser, der kan føre til hovedskader ved en cykelulykke.

Man tænder den på en lille knap på siden af kraven. Er hjelmen slukket, kan den ikke puste sig op.

Hos Ecykelhjelm.dk har medejer Allan Danielsen solgt omkring 100 Hövding siden jul, og her har to kunder henvendt sig med hjelme, der har pustet sig pludseligt op. Også her er det sket ved, at kunderne er kommet gående mod deres cykel eller har været ved at sætte sig op, fortæller han.

Når en Hövding har pustet sig op én gang, virker den ikke længere, så det kan let blive en dyr fornøjelse at glemme at slukke den. Men indtil videre har både Politiken Plus og ecykelhjelme.dk byttet hjelmene uden beregning.

»Vi bytter den ikke, hvis kunden har løbet rundt med den. Men hvis det er sådan, at der er et tvivlspørgsmål, eller de har været ved at sætte sig op på cyklen, gør vi det. Så lader vi tvivlen komme kunden til gode«, siger Allan Danielsen.

Tre gange mere sikker

Folkene bag Hövding er opmærksomme på, at hjelmen kan eksplodere unødigt, hvis man glemmer at slukke den, skriver marketing director Anna Katarina Skogh i en mail. Men det er der ikke noget galt i, mener hun.

»Vores ambition er aldrig at misse en ulykke. Uanset, om cyklisten betragter det, der sker, som en ulykke, vælger Hövding den sikreste beslutning«, skriver hun.

»Hjelmen ved ikke, om du sidder på en cykel, eller om du for eksempel går på en trappe. Derfor påpeger vi blandt andet i brugervejledningen, hvor vigtigt det er, at du husker at aktivere hjelmen, når du sidder på cyklen og at deaktivere den, når du hopper af cyklen«.

Ifølge en stor crashtest fra det svenske forsikringsselskab Folksam beskytter Hövdingen hovedet tre gange bedre end en almindelig cykelhjelm.

Som forbruger kan det være svært at forestille sig, hvordan airbaggen virker, men Hövding selv har lagt filmklip med crashtest (eksternt link) ud for at vise effekten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce