Stegt. Vil du grille en sund fisk uden medicinrester? Havbiolog i GreenPeace, Hanne Lyng Vinther, giver fire god råd til sunde fiskevalg.
Foto: JACOB EHRBAHN

Stegt. Vil du grille en sund fisk uden medicinrester? Havbiolog i GreenPeace, Hanne Lyng Vinther, giver fire god råd til sunde fiskevalg.

Fødevarer

Sådan vælger du den sundeste fisk

Gå efter de små og fede, lyder rådet fra havbiologen.

Fødevarer

Det er ikke tilfældigt, hvad der ryger i indkøbsnettet, når en havbiolog fra Greenpeace er hos fiskehandleren. De fisk Hanne Lyng Vinther serverer for sin familie skal være fanget eller opdrættet miljømæssigt bæredygtigt, indeholde så lidt medicin- og giftrester som muligt, og samtidigt være rige på de sunde omega 3-fedtsyrer.

Næsten halvdelen af de fisk, der bliver solg i verden kommer fra hav- og dambrug, hvor fisk, ål og muslinger opdrættes i forskellige former for bassiner. Betydningen for næringsindholdet er ikke entydig, men Hanne Lyng Vinther vælger opdrætsfiskene fra for en sikkerheds skyld.

Her får du hendes gode råd til, hvordan du vælger den sundeste fisk i disken:

  • Gå efter små, fede fisk. Jo større, ældre og federe en fisk er, jo flere giftstoffer vil den have ophobet. Samtidigt er det de fede fisk, som indeholder flest af de sunde omega 3-fedtsyrer.
  • Undgå fisk fra Østersøen, da de indeholder mange giftstoffer. Vælg for eksempel torsk fra Vesterhavet i stedet for Østersøen.
  • Gå i en fiskebutik, hvor du kan spørge fiskehandleren, hvor fisken kommer fra og hvordan den er fanget eller opdrættet
  • Undgå laks fra opdræt, især til gravide og børn, da forskere tidligere har advaret om et højt indhold af giftstoffer. Du kan læse på pakken, om laksen kommer fra et opdræt. Vælg i stedet vildtfanget laks.

Derudover kan du se efter det blå MSC-mærke, der er en garanti for bæredygtigt fangede fisk og skaldyr fanget i det fri.

Det grønne ASC-mærke er ikke så udbredt endnu, men er et tilsvarende pejlemærke for bæredygtigt fiskeopdræt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce