For Anne Mette Johnsson tog trøstespisningen for alvor fart, da hendes søn blev født med en hjertefejl for 14 år siden. Foruden angsten og bekymringen for sin lille søn var Anne Mette Johnsson også plaget af dårlig samvittighed. I dag har hun lagt  problemet bag sig.
Foto: JOACHIM ADRIAN

For Anne Mette Johnsson tog trøstespisningen for alvor fart, da hendes søn blev født med en hjertefejl for 14 år siden. Foruden angsten og bekymringen for sin lille søn var Anne Mette Johnsson også plaget af dårlig samvittighed. I dag har hun lagt problemet bag sig.

Livsstil

Mange spiser uden at være sultne

Trøstespisning truer ikke blot vægten, men også selvværdet, siger ernæringsekspert.

Livsstil

En karamel bliver til to, pludselig er posen tom, og en smag af dårlig samvittighed breder sig i munden. Flere end hver fjerde dansker bliver flere gange om ugen sure på sig selv, kede af det eller fortryder, fordi de har spist mad eller slik, uden at de var sultne.

Det viser en undersøgelse, som FDB Analyse har udført for Politiken.

Det går både ud over bukselinningen og selvværdet, når vi spiser uden at være sultne og efterfølgende bliver sure på os selv over det, advarer ernæringskonsulent Ulla Skovbæch Pedersen fra Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

LÆS ARTIKEL

»Hver gang du har det sådan, påvirker det dit selvværd. Det er meget skyldbetonet og forbundet med en følelse af ikke at kunne styre sig, når folk fortryder det, de spiser. Det kan få nogle til at spise mere«, siger hun.

Derfor er det et problem, at så mange danskere går rundt og slår sig selv oven i hovedet med det, de spiser.

Kvinder ærgrer sig oftest
Kvinder er hårdest ved sig selv, når de spiser uden at være sultne. Mere end tre gange så mange kvinder som mænd ærgrer sig daglig eller næsten daglig over, at de har spist uden at have fysisk behov for mad.

Det overrasker ikke klinisk diætist og psykolog Inge Vinding. Flest kvinder har et problematisk forhold til mad, oplever hun.

»Kvinder er meget optagede af at være slanke, så når de spiser en is, nyder de den typisk, mens de spiser, men to sekunder efter begynder de at skælde ud på sig selv, fordi de er ’faldet i’. Mænd tænker ikke lige så meget over det«, siger hun.

Jo yngre jo større ærgrelse
Jo yngre man er, des større er sandsynligheden for, at man ærgrer sig, efter at man har puttet noget i munden uden at være sulten. Flere end hver tredje under 34 år fortryder mindst en gang om ugen, at de har spist uden at være sultne. Blandt folk over 35 år har kun hver tiende det på samme måde.

»Yngre har mere fokus på kroppen, måske fordi de – skåret lidt ud i pap – skal ud og score. Når du bliver ældre, er det derimod ikke en katastrofe, hvis du tager lidt på. Desuden er mange yngre, især kvinder, påvirket af bladenes historier om, hvad du bør og ikke bør spise. Det giver dårlig samvittighed«, siger Ulla Skovbæch Pedersen.

Faktisk fortryder hver tiende under 34 år stort set hver dag, at de har puttet noget i munden, selv om de var mætte.

Yngre spiser oftere uden sult
Yngre spiser oftere end ældre lækkerier, når de er alene. Næsten halvdelen af alle mellem 15 og 34 år spiser i deres eget selskab uden at være sultne, viser undersøgelsen. Men det kan være særlig farligt for livvidden at småspise alene.

»Det er sværere at styre sig og kun tage to karameller fra posen, når du sidder alene, end når du bliver budt ude. Derfor får du nemt spist mere. Desuden kan en følelse af ensomhed få én til at guffe mere, fordi man måske vil være lidt god ved sig selv«, forklarer Ulla Skovbæch Pedersen.

Fjernsynsguf lokker
Det er især slik og chokolade, vi kaster os over, når vi spiser uden den mindste maverumlen. Ifølge FDB’s analyse puttede hver anden slik eller chokolade i munden, sidste gang de spiste noget, uden at de havde et fysisk behov for mad.

At vi kaster os over de søde sager skyldes blandt andet, at det er nemt, vurderer kostvaneforsker Sisse Fagt fra Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

»Slik og chokolade kræver bare, at du åbner posen. Hvis du ikke er sulten, gider du næppe snitte og hakke for at få noget at tygge på«, siger Sisse Fagt.

Desuden går sukkeret lige i blodet, så vi får en kortvarig følelse af velvære, med det samme vi putter de sukkerholdige fødevarer i munden.

Vil du undgå at falde i hyggespisningsfælden, er det en god ide at gå i en stor bue uden om sofaen. To tredjedele spiser oftest uden at være sultne, når de slapper af foran fjernsynet eller med en bog.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce