Tandrens. Den 9-årige kat Loke savlede og trængte til en gang tandrens. Det fik ejer Susanne Hansen til at undersøge priserne hos forskellige dyrlæger. Det viste sig, at der var store besparelser at hente ved at se sig lidt for.
Foto: Melissa Hjerrild

Tandrens. Den 9-årige kat Loke savlede og trængte til en gang tandrens. Det fik ejer Susanne Hansen til at undersøge priserne hos forskellige dyrlæger. Det viste sig, at der var store besparelser at hente ved at se sig lidt for.

Livsstil

Dyrlæger skjuler kæmpe prisforskelle

De færreste opdager prisforskellene, for over halvdelen af klinikkerne skjuler priserne.

Livsstil

Det kan godt betale sig at undersøge priser, før man drøner af sted for at få sit kæledyr under kniven. Skal man have kastreret en hanhund på 10 kilo, svinger prisen fra 1.255 kr. på Vodskov Dyreklinik uden for Aalborg til 3.060 kr. på Farum Dyreklinik på Sjælland. Det er en prisforskel på 144 procent.

Samtidig er det ofte besværligt at finde frem til den billigste dyrlæge i ens område, for det er langtfra alle klinikker, der oplyser priser på deres hjemmeside.

Et tjek af 236 dyrlæger fra februar i år viste, at mere end halvdelen ingen priser havde på deres website.

LÆS ARTIKEL

Det er prisportalen myvet.dk , der har udarbejdet begge tjek. Portalen, der blev oprettet for halvandet år siden, forsøger at hjælpe dyreejere med at få overblik over dyrlægepriserne. På hjemmesiden kan man indtaste oplysninger om den behandling, ens dyr skal have, og så ringer myvet.dk rundt til tre dyrlæger i området og indhenter tilbud.

Under opstarten af portalen har de tre ophavsmænd bag myvet.dk været i dialog med mange dyrlæger og deltaget i debatter om dyrlægernes priser på diverse facebooksider.

»Mange dyrlæger er meget protektionistiske omkring deres branche. De føler ikke, at man kan sammenligne priserne, da ingen sygdomsforløb er ens. Men det er absurd for mig, at man ikke skulle kunne sammenligne prisen på standardydelser som for eksempel en vaccination eller sterilisation«, siger Andreas Schjølin, der er en af de tre ophavsmænd bag myvet.dk.

Dårlig stil at tænke på prisen

Nogle dyrlæger vil gerne være med i portalen, men mange stritter også imod. De holder fast i, at deres priser altid hænger sammen med kvaliteten af deres behandlinger, og at det er skidt for branchen at kompromittere kvaliteten for at konkurrere på prisen. Ledende bestyrelsesmedlem i Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening Steen Bo Larsen mener, at priskrig er et helt forkert fokus for dyrlægebranchen:

»Dyrlæger er ikke drevet af penge; de er drevet af at gøre det, der er bedst for dyret. Vi opfordrer ikke vores medlemmer til noget bestemt på prisniveausiden. Vi opfordrer til, at det, de laver, har et højt etisk niveau«.

Andreas Schjølin fra myvet.dk anerkender, at der er stor forskel på, hvor mange ressourcer en klinik bruger på at behandle dyrene, men samtidig er han kritisk over for den tone, han oplever i flere dyrerelaterede grupper på Facebook. Det synes at være tabu blandt kæledyrsejere og nogle dyrlæger at spørge ind til prisen på behandling af ens kæledyr:

»Et af argumenterne er, at du skal ikke gå efter prisen, når det handler om liv og død for din hund. Men der findes altså mennesker, som ikke tager deres dyr til dyrlægen, fordi det er for dyrt. De har brug for at vide, at der måske findes billigere alternativer«.

Bruger du et dyrehospital med højt prisniveau, smitter det af på prisen på alle slags behandlinger, også de simple vaccinationer, som en udkørende dyrlæge med meget lave driftsomkostninger er lige så kompetent til at lave.

Forbrugerråd vil øge priskrig

Hos Forbrugerrådet Tænk, der senest i vinter kritiserede dyrlægernes prisudsving, hilser man myvet.dk’s prisoverblik velkomment. Men samtidig holder cheføkonom Martin Salamon fast i, at det må være muligt for alle dyreklinikker selv at skabe prisgennemsigtighed ved at lægge priser på deres hjemmesider:

»Med så store prisforskelle virker det ikke sandsynligt, at det alene skyldes forskelle i kvaliteten. Forbrugerne har krav på at vide, hvad tingene koster, og hvad ydelserne indebærer, så man kan foretage et ordentligt valg«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Danmark er vi ikke vant til en prisdimension i sundhedsvæsnet, og derudover har mange af os stærke følelser for vores kæledyr. Begge dele gør os mindre tilbøjelige til at sætte spørgsmålstegn ved dyrlægens priser, når vi først sidder i behandlingsrummet, mener Martin Salamon. Han mener, at dyrlægebranchen ville have godt af øget priskonkurrence, og derudover, at det er helt rimeligt, at dyrlæger, der har fået en lang og dyr uddannelse af samfundet, skal slås om kundernes gunst.

Forening fokuserer på kvalitet

I Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening (PDA) kender man kritikken. Foreningen hører under Den Danske Dyrlægeforening og organiserer 90 procent af de privatpraktiserende dyrlæger, der fordeler sig på omkring 450 dyrlægepraksis.

Her holder ledende bestyrelsesmedlem Steen Bo Larsen fast i, at de store prisforskelle alene kan forklares med store kvalitetsforskelle. Store dyrehospitaler har al ekspertise under ét tag, masser af efteruddannelse og det bedste udstyr. Det koster. Steen Bo Larsen mener heller ikke, det er Den Danske Dyrlægeforenings opgave at skabe prisgennemsigtighed:

»Vi har som forening ikke umiddelbart fokus på at øge prisgennemsigtigheden. Det er allerede nemt at finde den billige dyrlæge, fordi det er dem, der forsøger at gøre opmærksom på deres priser, så det er ikke det, der er problemet«.

Ifølge Steen Bo Larsen er dyrlægebranchen under pres. På grund af den økonomiske krise er dyrlægernes løn ifølge Steen Bo Larsen flere steder halveret siden 2008, så den nu svarer til en skolelærerløn. Det er lousy, mener han og er skeptisk over for priskrig, fordi det eneste, dyrlægerne ifølge ham kan skære ned på, er kvaliteten af deres eget arbejde.

»Vi ser os selv som lige så betydningsfulde som sundhedsvæsnet. Vi skal altid levere det bedste. Vi må aldrig fejle. Det rimer ikke for os at lave en billigvare«, siger Steen Bo Larsen, der samtidig understreger, at foreningen intet har imod, at dyrlæger offentliggør priser på deres hjemmesider.

Forening brød konkurrencelov

Forbrugerrådet Tænk er ikke de eneste, der har kritiseret dyrlægernes holdning til priskonkurrence. I 2013 afgjorde først Konkurrencerådet og siden Konkurrenceankenævnet, at Den Danske Dyrlægeforenings etiske regler brød konkurrenceloven, fordi de opfordrede dyrlægerne til ikke at konkurrere om kunderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce