Nu kan to kvinder blive mor og medmor fra barnets fødsel

Børneloven ændres. En kvindelig partner kan undgå at skulle adoptere den nyfødte.

Familieliv

Muligheden for at blive såkaldt medmor er nu en realitet, efter at ændringen af børneloven er trådt i kraft 1. december.

Det betyder, at den kvinde i et lesbisk par, som ikke er biologisk mor, kan blive registreret som forældre til barnet fra barnets fødsel. Barnet får i disse tilfælde to retlige forældre fra fødslen - en mor og en medmor.

Hidtil har den kvindelige partner skullet igennem en stedbarnsadoption, som i nogle tilfælde først har kunnet finde sted to et halvt år efter barnets fødsel.

LÆS ARTIKEL

To kvinder har altså nu mulighed for at blive forældre på samme måde som heteroseksuelle par, når barnet er blevet til ved kunstig befrugtning.

»Jeg synes, det er dejligt, at vi nu er nået frem til den dag, hvor vores regelsæt afspejler og rummer virkeligheden for disse familier - nemlig et ønske om at være en familie på alle måder, og altså også fra starten at være to forældre i lovens forstand«, siger social-, børne- og integrationsminister, Annette Vilhelmsen (SF).

Konkret betyder lovændringen, at reglerne i børneloven er udvidet til ikke blot at gælde faderskab og moderskab, men til også at omfatte begrebet medmoderskab.

Det betyder, at medmoderskab er på linje med faderskab i de tilfælde, hvor den ene kvinde i et kvindeligt homoseksuelt parforhold har født et barn, der er blevet til for eksempel ved kunstig befrugtning.

Den nye lov ændrer også på reglerne i den situation, at den biologiske far er kendt. De to kvinder kan i det tilfælde aftale med faderen, at enten er han barnets retlige forælder sammen med den biologiske mor, eller også er den kvindelige partner det som medmor.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce