Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overvægt. Det mandlige kønshormon testosteron kan muligvis hjælpe ældre overvægtige mænd med at tabe sig. (Arkivfoto)
Foto: Jens Dresling

Overvægt. Det mandlige kønshormon testosteron kan muligvis hjælpe ældre overvægtige mænd med at tabe sig. (Arkivfoto)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Testosteron kan måske hjælpe mod overvægt hos mænd

Nye tal tyder på, at kønshormonet får ældre overvægtige mænd til at tabe sig.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ældre mænd med for meget på sidebenene kan have gavn af et tilskud at det mandlige kønshormon testosteron.

Det skriver bbc.co.uk.

Data offentliggjort på den Europæiske Kongres for Fedme viser, at der kan være en sammenhæng mellem testosteron og vægttab for ældre overvægtige mænd.

I en undersøgelse blev en gruppe mænd med hormonunderskud givet et testosterontilskud, som bragte deres hormonniveau tilbage til normalen. Mændene i undersøgelsen tabte sig i gennemsnit 16 kilo over fem år.

Data fra undersøgelsen viser også, at et øget testosteronniveau kan nedsætte blodtrykket og mindske taljens omkreds.

Ifølge eksperter er der dog ikke tale om et vidundermiddel mod fedme.

LÆS OGSÅ

»Ideen om, at testosteron er en smutvej for ældre fede mænd, er forsimplet. Det er meget mere fornuftigt og mere sikkert for mænd at reducere deres madforbrug og reducere deres overvægt, hvilket så vil øge deres testosteron«, siger Professor Richard Sharpe fra University of Edinburgh Centre for Reproductive Health til bbc.co.uk.

Opdagelsen skete ved en tilfældighed
Undersøgelsen, som viser den mulige sammenhæng, havde slet ikke fokus på vægtproblemer, men på andre problemer som følger af hormonunderskud for eksempel problemer med potensen, træthed og mangel på energi.

115 overvægtige mænd mellem 38-83 år med lavt testosteronniveau fik indsprøjtninger med hormonet med 12 ugers mellemrum.

»Da vi analyserede vores data, fandt vi ud af, at mændene havde tabt sig hvert år i fem år. Det kan være fordi den øgede mængde testosteron har givet dem energien tilbage og derfor har ændret deres vaner, så de blev mere fysisk aktive«, siger Dr. Farid Saad til bbc.co.uk.

Hormonunderskud skaber en ond cirkel

Undersøgelser viser, at overvægt omkring maven kan medføre et reduceret testosteronniveau hos mænd og en reduktion i muskelmasse. Testosteronniveauet falder naturligt, som mænd bliver ældre og specielt efter 40-50 års alderen.

LÆS OGSÅ Det kan skabe en ond cirkel, hvor den lavere mængde testosteron kan medføre overvægt omkring maven, som så igen nedsætter testosteronniveauet.

Fordi sammenhængen mellem overvægt og lavt testosteronniveau var et biprodukt af en anden undersøgelse, kræver det nærmere undersøgelser, før man kan sige noget om sammenhængen med sikkerhed.

LÆS MERE

»Det er interessant, men ikke fuldstændig overbevisende. Vi kan ikke sige med sikkerhed, om det er en effekt af hormonet, eller om det skyldes deltagelsen i forsøget«, siger Professor Ashley Grossman fra University of Oxford til bbc.co.uk.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden