Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ÆRLIG. Formanden for Lægeforeningens lægemiddeludvalg erkender, at læger ikke har en chance for at vide, hvordan en cocktail af for eksempel 10 forskellige slags medicin virker i patientens krop. Han opfordrer sine kolleger til at blive bedre til at luge ud i deres patienters medicin. (Arkivfoto)
Foto: KLAUS HOLSTING

ÆRLIG. Formanden for Lægeforeningens lægemiddeludvalg erkender, at læger ikke har en chance for at vide, hvordan en cocktail af for eksempel 10 forskellige slags medicin virker i patientens krop. Han opfordrer sine kolleger til at blive bedre til at luge ud i deres patienters medicin. (Arkivfoto)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lægeforeningen: Læger har ingen chance for at vide, hvordan en medicincocktail virker

Lægeforeningen erkender, at konsekvenserne er uklare ved medicinudskrivning.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du en af de hundredtusindvis af danskere, der regelmæssigt tager flere forskellige slags medicin, så er du i risiko for at bliver offer for bivirkninger, som din læge ikke har en chance for at forudse.

Problemet er, at lægemidler kan indvirke på hinanden på ukendte måder.

Og jo flere, du tager, jo større er risikoen for, at der opstår farlige bivirkninger, siger formanden for Lægeforeningens lægemiddeludvalg Michael Dupont, der repræsenterer både praktiserende og hospitalsansatte læger herhjemme.

»Det er barokt«
»Hvis vi skal være helt ærlige, så har vi læger jo ikke en chance for at vide, hvordan en cocktail af 10 forskellige slags medicin fungerer. Forestil dig 10 forskellige kemiske stoffer blandet sammen i en gryde. Ingen kan regne konsekvenserne ud af det,« siger Michael Dupont, der selv er praktiserende læge i Birkerød.

En analyse fra Danmarks Apotekerforening viser, at 700.000 danskere tager mere end fem forskellige slags medicin, og ifølge Michael Dupont er det ikke unormalt, at især ældre mennesker får 10 eller flere slags.

»Flere og flere får medicin for at undgå, at de bliver syge, men ender med at blive syge af medicinen. Det er barokt. Vi læger bør blive bedre til at luge ud i al den medicin, folk får,« siger han og oplyser, at overbehandling og overdiagnosticering er emner, der for tiden diskuteres en del i lægefaglige kredse.

Professor Peter Gøtzsche, som er leder af den uafhængige forskningsinstitution Nordic Cochrane Centre, har for Politiken lavet helt nye beregninger af dødsfald, der kan sættes i forbindelse med medicin. De viser, at bivirkninger og medicineringsfejl ved brug af lægemidler hvert år koster 3.500 danskere livet.

»Patienterne tror jo, at lægerne ved, hvad medicinen kan og ikke kan. Hvilke skadelige og hvilke gavnlige virkninger, den har. Men det er et fuldstændig forkert billede. Dels kommer størstedelen af lægernes viden fra medicinalindustriens markedsføring, som kun har ét formål - at tjene penge til firmaernes aktionærer. Dels er der et utal af krydseffekter, som ingen kender«, siger Peter Gøtzsche.

Peter Gøtzsches beregninger bakkes op af tal fra Danmarks Apotekerforening. Foreningens forskningscenter har gennemgået international litteratur på området og skønner, at op til 5.000 danskere dør hvert år.

»Forkert medicinbrug og bivirkninger af medicin koster alt for mange menneskeliv, og dertil kommer en masse tabt livskvalitet hos de mennesker, som ikke ligefrem dør, men oplever voldsomme bivirkninger. Mange spildte liv kunne undgås«, mener apotekernes formand Niels Kristensen.

I Lægemiddelindustriforeningen stiller viceadm. direktør Henrik Vestergaard spørgsmålstegn ved, om antallet af dødsfald er så højt, som apotekerforeningens og Peter Gøtzsches analyser viser. Men han erkender, at medicin koster liv.

»Vi ved desværre, at hvis et lægemiddel virker positivt, så virker det næsten fuldstændig sikkert også negativt på en eller anden måde. Sådan fungerer kroppen. Ofte er det forholdsvis harmløst som hovedpine, kvalme eller svimmelhed - og det opdages i forbindelse med forsøgene, så det inddrages, når myndighederne skal bedømme lægemidlet. Det er bare ikke altid, at de alvorlige bivirkninger viser sig, før lægemidlet er godkendt og sendt på markedet. Netop derfor skal lægerne indberette bivirkninger til myndighederne, ligesom patienter og pårørende i Danmark kan gøre på Sundhedsstyrelsens hjemmeside«, siger Henrik Vestergaard.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden